gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Μυθολογία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΕΝΕΟΣ Δήμος ΚΟΡΙΝΘΙΑ" .


Μυθολογία (8)

Αρχαίοι μύθοι

Η τιμωρία του Απόλλωνα

ΦΕΝΕΟΣ (Αρχαία πόλη) ΦΕΝΕΟΣ
Κάποτε ο Ηρακλής τσακώθηκε με τον Απόλλωνα για τοv τρίποδα των Δελφών, τον οποίον άρπαξε και τον έφερε στη Φενεό. Οι Φενεάτες λέγανε ότι η απόφραξη των δύο καταβοθρών 1000 μέτρων που έγινε η αιτία να πλημμυρίσει ο κάμπος τους ήταν η εκδίκηση του Απόλλωνα προς την πόλη τους γιατί δεχθήκανε τον τρίποδα (Πλούτ. Κεφ. 12, Θεών Τιμωρίες).

Ο μύθος του Μυρτίλου, Μυρτώον πέλαγος

Ο Μυρτίλος ήταν γιος του Ερμή και ηνίοχος του Οινόμαου. Ο Οινόμαος με τη βοήθεια του Μυρτίλου σκότωνε σε αγώνες τους μνηστήρες της κόρης του Ιπποδάμειας. Τη νέα όμως ερωτεύτηκε και ο Μυρτίλος, ο οποίος δεν τολμούσε να πάρει μέρος στους αγώνες και κατέληξε να προδώσει τον Οινόμαο, παρασυρμένος από τον Πέλοπα ο οποίος του ορκίστηκε ότι θα φρόντιζε να κοιμηθεί με την Ιπποδάμεια. Οταν μετά την προδοσία απαίτησε από τον Πέλοπα να τηρήσει τον όρκο του, εκείνος τον πέταξε από το πλοίο στη θάλασσα (που λένε κάποιοι ότι πήρε το όνομά του, Μυρτώο πέλαγος). Οι Φενεάτες σήκωσαν το πτώμα που έβγαλε η θάλασσα και το έθαψαν πίσω από το Ναό του Ερμή (Παυσ 8,14,11-12).

Αυτόχθονες

Φενεός

Οικιστής της Φενεού ήταν ένας ντόπιος που έδωσε το όνομά του στην πόλη (Παυσ. 8,14,4).

Ηρωες

Ναός

Ηταν εγγονός του Ευμόλπου, δηλαδή απόγονος της ελευσινιακής ιερατικής οικογένειας των Ευμολπιδών. Σύμφωνα με την παράδοση είχε πάει στη Φενεό μετά από χρησμό και δίδαξε στους κατοίκους τη λατρεία της Ελευσίνιας Δήμητρας (Παυσ. 8,15,1).

Τρισαύλης

Φενεάτης που υποδέχτηκε τη Δήμητρα στο σπίτι του. Μαζί με το Δαμιθάλη έχτισαν το Ναό της Δήμητρας Θεσμίας στην Κυλλήνη και οργάνωσαν τη μυστική τελετή της (Παυσ. 8,15,4).

Δαμιθάλης

Φενεάτης που υποδέχτηκε τη Δήμητρα στο σπίτι του. Μαζί με τον Τρισαύλη έχτισαν το Ναό της Δήμητρας Θεσμίας στην Κυλλήνη και οργάνωσαν τη μυστική τελετή της (Παυσ. 8,15,4).

Θεοί & ημίθεοι

Artemia Heurippe

Heurippe, (Heurippa), the finder of horses, a surname of Artemis, under which Odysseus was said to have built her a temple at Pheneus in common with Poseidon Hippius, whea at length he there found his lost horses. (Paus. viii. 14. § 4.)

Demeter Cidaria

Cidaria (Kidaria), a surname of the Eleusinian Demeter at Pheneus, in Arcadia, derived either from an Arcadian dance called kidaris, or from a royal head-dress of the same name. (Paus. viii. 15.1)

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ