gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προϊόντα για το τοπωνύμιο: "ΜΕΣΣΗΝΙΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ".


Προϊόντα (4)

Ελιές

Ελιές και λάδι

  Η ελιά, δένδρο πολυετές και αειθαλές, είναι γνωστή από την αρχαιότητα, τις αναφορές της Αγίας Γραφής, τη μυθολογία και τους ιστορικούς χρόνους, όπου θεωρήθηκε σύμβολο της ειρήνης και της ευφορίας.
  Η ελαιοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους, όπου στην περιοχή των Ανακτόρων του Νέστορα έχουν βρεθεί πιθάρια αποθήκευσης του ελαιολάδου, καθώς και πινακίδες γραμμικής γραφής τύπου Β΄ του 15ου π.Χ αι. με τη λέξη ΕΛΑVON (ΕΛΑΙΟΝ).
  Στη Μεσσηνιακή γη γεννήθηκαν, διαδόθηκαν και καλλιεργούνται η βρώσιμη «Eλιά Καλαμών», γνωστή για τον εκπύρηνο και τραγανό καρπό της, καθώς και η ελαιοποιήσιμη «Κορωνέϊκη», όπου, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας και του εφοδιασμού του εδάφους σε θρεπτικά συστατικά, τα παραγόμενα προϊόντα είναι πλούσια σε αρωματικά συστατικά, με ευεργεσίες στο κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπου και τη λειτουργία της καρδιάς.
  Τα 13.000.000 ελαιόδενδρα καλλιεργούνται σε παραδοσιακούς οικογενειακούς ελαιώνες στους κάμπους και στις πλαγιές των λόφων από μικροπαραγωγούς, στοιχείο θετικό, αφού οι ίδιοι ελέγχουν τη διαδικασία ωρίμανσης και συγκομιδής του ελαιοκάρπου και παράγουν 60.000 τόνους ελαιόλαδου άριστης ποιότητας με οξύτητα από 0,3% έως 0,6%, ενώ η σταθερά Κ270 κυμαίνεται από 0,09 εως 0,13 και η Κ232 από 1,3 εως 1,5.
  Οι συνθήκες καλλιέργειας, ο τρόπος παραγωγής, συγκομιδής και η επεξεργασία του ελαιοκάρπου από τα 300 ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας που λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες με σύγχρονο ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό και χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους όπως η πίεση και η φυγοκεντριση, καθιστούν το ελαιόλαδο ένα φυσικό φρουτοχυμό με αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του, πλούσιο άρωμα και λεπτή πικάντικη γεύση.
  Το μεσσηνικαό ελαιόλαδο, επειδή η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του οφείλονται αποκλειστικά σε φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, εχει αναγνωριστεί ως ελαιόλαδο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
  Η επεξεργασία, η τυποποίηση καθώς και η εμπορία του ελαιόλαδου γίνονται από μεταποιητικές επιχειρήσεις, που εδρεύουν στη Μεσσηνία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Σύκα

Αμπελουργίας

Κηπευτικά

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ