Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .
ΨΙΝΘΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Διάσπαρτες στη γύρω περιοχή κυψέλες παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι.
ΑΜΟΡΓΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
(ta amorgina). Fine muslin textures made of a flax named from the island Amorgus.
ΚΩΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
The Coan cloth or garments, mentioned by various authors, but
most frequently by the Latin poets of the Augustan Age. From their expressions
we learn that it had a great degree of transparency, that it was remarkably fine,
that it was chiefly worn by women of loose reputation, and that it was sometimes
dyed purple \ and enriched with stripes of gold. It has been supposed to have
been made of silk, because in Cos silk was spun and woven at an early period,
so as to obtain a high celebrity.
This text is from: Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities. Cited Oct 2002 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks
Like Thera, Melos is of volcanic origin, and produced obsidian, a black volcanic glass used for cutting tools, and other useful minerals throughout antiquity.
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως: Κοπανιστή, μυζήθρα, ανθότυρος για μακαρόνια,
ξυαλίνα (τύπος γιαουρτιού), λαδοτύρι (τυράκια σε λάδι) κ.ά.
Ψάρια και θαλασσινά: Ψάρια παστά (κολιός, σαρδέλα, σαβρίδι), λιόκαφτα
(κολιός, σαβρίδι), χταπόδια, σαργοί, ορφοί, φαγκρί, συναγρίδες, μαρίδες, σκάροι,
μπαρμπούνια κ.ά.
Διάφορα: Αστακομακαρονάδα, σκορδομακάρονα, ρεβιθοκεφτέδες-φαβαδοκεφτέδες-
κολοκυθοκεφτέδες, ελιές μαύρες, ντολμαδάκια με ανθοκολοκυθιές.
Γλυκά: Μελομακάρονα, φοινίκια, λουκουμάδες, παστέλι με σουσάμι, χαλβάς
με μέλι, ξεροτήγανα, κρέπες, γλυκά κουταλιού (κυδώνι, νεράντζι, πορτοκάλι, περγαμόντο).
Βότανα-αφεψήματα: Αλισφακιά, ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
της Τοπικής Ένωσης
Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.
ΗΡΑΚΛΕΙΑ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Το περίφημο Ηρακλειανό θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας με τη
μοναδική γεύση, αφού οι μέλισσες τρέφονται αποκλειστικά με θυμάρι.
Τυριά: Διάφορα είδη φτιαγμένα από κατσικίσιο γάλα από τους ντόπιους
κτηνοτρόφους. Δημοφιλή είναι η ξυνομυζήθρα και το ανθότυρο.
Φάβα: Καλλιεργημένη από αγρότες του νησιού, χωρίς φάρμακα και λιπάσματα
εξαιρετικής ποιότητας. Ζητήστε την στα εστιατόρια.
Φρέσκα ψάρια από τους ψαράδες του νησιού και νόστιμο κρέας από τους
ντόπιους κτηνοτρόφους.
ΚΑΡΠΑΘΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Φαγητά: Διάφορα είδη ψωμιών και κουλούρες κριθαρένιες, που συνοδεύουν
το ντόπιο αρμοτύρι ή το μεριάρι (από πλήρες γάλα) και τις μικρές παστές και κουλουμπωτές
ελιές, σουσαμοκούλουρα και ψιλοκούλουρα, αυγοκούλουρα, μακαρούνες, λαχανοπίτια,
δρίλλα, μυζήθρα οφτό (κατσίκι γεμισμένο με ρύζι), πηχτή, καβρουμάς, σιτάκα κ.ά.
Γλυκά: Ξυλικόπιτες, μπακλαβάς (πολύ διαφορετικός από το συνηθισμένο),
μυζηθροπίτια ή σησαμοπίτια ή σιτακοπίτια κ.ά.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
της Τοπικής Ένωσης
Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.
ΜΕΓΙΣΤΗ (ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ) (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Φαγητά: Κατσίκι γεμιστό με ρύζι (συνήθως το Πάσχα), σαλαντρούμασι
(κρεμμύδια γεμιστά), σαϊτια (ρύζι με κρεμμύδι, δυόσμο, ντομάτα), διάφορα ψάρια
(ξιφίας, μαγιάτικο, φαγκρί) κ.ά.
Γλυκά: Κουτουμάρι (στρογγυλές τηγανίτες με ζάχαρη, κανέλλα, γαρύφαλλο),
χαλβάς, στραβά (μπακλαβάς με ζυμωτό φύλλο) κ.ά.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
της Τοπικής Ένωσης
Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Κρασί: Το ονομαστό από την αρχαιότητα κρασί, τυποποιημένο
σήμερα, εμφιαλώνεται από 8 οινοποιεία. Το Νυκτέρι (ξηρό, λευκό) και το βισάντο
(γλυκό, λευκό) είναι οι πιο φημισμένοι τύποι σαντορινιού κρασιού.
Τομάτα:
Πριν το 1960 η τομάτα ήταν από τα κύρια προϊόντα του νησιού. Σήμερα από τα εννιά
εργοστάσια τοματοπολτού μόνο ένα της ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων λειτουργεί
για την κονσερβοποίηση της μικρής σε μέγεθος, αλλά τόσο περιεκτικής σε συστατικά
τομάτας της Σαντορίνης.
Φάβα: Με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιεργείται η φημισμένη
Φάβα της Σαντορίνης. Πρώιμα κηπευτικά (μπιζέλι, κουκιά κ.ά) καλλιεργούνται τα
τελευταία χρόνια στο νησί, ιδιαίτερα στην περιοχή Εξωμύτη.
(Κείμενο: Μανώλης Λιγνός)
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
του Δήμου Θήρας
(2003-2004).
Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Εγγραφείτε τώρα!