gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προϊόντα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ Δήμος ΔΡΑΜΑ" .


Προϊόντα (2)

Διάφορα

Πατάτα και φασόλια

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
  Η καλλιέργεια της πατάτας εμφανίζεται στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας καταλαμβάνει έκταση 4.000 στρεμμάτων ως ξηρική καλλιέργεια, ενώ σήμερα καλλιεργούνται γύρω στις 25.000 στρέμματα, κυρίως με τις ποικιλίες Σπούντα (καλύτερη ποιότητα για τηγάνι), Αγκρια (αντέχουν περισσότερο) και Λιζέτα.
  Η φύτευση αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί 20-30 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η συλλογή ξεκινάει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι παραγωγοί φροντίζουν να τελειώσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, γιατί στη συνέχεια πέφτουν πολύ οι θερμοκρασίες.
  Λόγω του παρατεταμένου χειμώνα γίνεται μονάχα μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος, με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης. Ταυτόχρονα οι χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου, κάνοντάς την ιδιαίτερα νόστιμη!
  Για την παραγωγή των φασολιών τοποθετούν βέργες, πάνω στις οποίες φυτρώνει το φασόλι και αναρριχάται μέχρι επάνω. Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος ο οποίος μπορεί να είναι επίπονος, αλλά είναι αποδοτικός και ανέξοδος στην παραγωγή του. Τα φασόλια της περιοχής Κάτω Νευροκοπίου είναι πολύ καλής ποιότητας.
(Κείμενο: Ντέπυ Χιωτοπούλου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

Ονομαστά προϊόντα

Πατάτες & Φασόλια

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ (Δήμος) ΔΡΑΜΑ
Η περιοχή μας είναι μια ορεινή κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες αφορούν στη γεωργία, στη κτηνοτροφία και στη υλοτομία. Η καλλιέργεια της γνωστής πατάτας Κ. Νευροκοπίου αποτελεί τη σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα με δεύτερη αυτής των φασολιών. Η ονομαστή γεύση της πατάτας στο Νευροκόπι οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής: λόγω του παρατεταμένου χειμώνα γίνεται μόνο μια καλλιεργητική περίοδο ανά έτος με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης, ενώ ταυτόχρονα οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου, που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη. Τα φασόλια έχουν παρόμοιες συνθήκες καλλιέργειας με την πατάτα και για τους ίδιους λόγους είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η χαμηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε ασβέστιο εξασφαλίζει την εξαιρετική τους βραστικότητα. Η κατοχύρωση της πατάτας και των φασολιών Νευροκοπίου ως Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την ΕΕ είναι πλέον γεγονός. Το γεγονός αυτό ανοίγει νέους δρόμους στην αξιοποίηση και την προβολή όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η συμμετοχή των προϊόντων στην διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων ΔΕΤΡΟΠ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ