gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Πανίδα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Πανίδα (14)

Ανάμεικτα

ΔΡΑΜΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
  Στο νομό ζουν και αναπαράγονται τα περισσότερα είδη της άγριας πανίδας της χώρας. Οι κατάλληλες συνθήκες (μεγάλο υψομετρικό εύρος, ύπαρξη χαραδρών, ορθοπλαγιών και χορτολίβαδων) σε συνδυασμό με την ποικιλία της βλάστησης δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη πολυάριθμων ειδών πανίδας. Τα κυριότερα θηλαστικά στο νομό είναι:
Αρκούδα (Ursus arctos): Ένας από τους δύο βιότοπους στη χώρα είναι η Ροδόπη (περίπου 30 άτομα). Το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση γι' αυτό και προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από τον “Αρκτούρο” για τη μελέτη και προστασία της.
Ελάφι (Cervus elaphus): Είδος υπό εξαφάνιση με μοναδικό γηγενή πληθυσμό που επιβιώνει στη χώρα μας αυτόν της Κεντρικής Ροδόπης.
Αγριογούρουνο (Sus scrofa): Θηρευόμενο με μεγάλους πληθυσμούς στο νομό.
Αγριόγιδο (Rupicarpa rupicarpa): Στο παρθένο δάσος και στο δάσος του Φρακτού, γενικότερα, απαντάται ένας από τους πιο αξιόλογους πληθυσμούς του είδους στη χώρα μας.
  Επίσης απαντώνται και τα: Ζαρκάδι (Capreolus capreolus), Αγριόγατα (Felis silvestris), Αλεπού (Vulpes vulpes), Ασβός (Meles meles), Ασπάλακας (Talpa europaea), Βίδρα (Lutra lutra), Λαγός (Lepus europaeus), Λύκος (Canis lupus), Νυφίτσα (Mustela nivalis), Πετροκούναβο (Martes foina), Σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), Σκίουρος (Sciurus vulgaris), κ.ά.
  Από τα πουλιά πρέπει να επισημανθεί η παρουσία των σπάνιων: Λειροπετεινός (Tetrao tetrix), Αγριόκουρκος (Tetrao urogallus), Αγριόκοτα (Bonasa bonasia), Τριδάκτυλος (Picoides tridactylus), αλλά και αυτών που στην Κεντρική Ροδόπη διατηρούν σημαντικούς πληθυσμούς: Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), Κραυγαετός (Aquila pomarina), Φιδαετός (Circaetus gallicus), Φασσοπερίστερο (Columba oenas), Λευκονώτης (Dendrocopus leucotos), Παρδαλοτσικλιτάρα (Dendrocopus major), Μεσοτσικλιτάρα (Dendrocopus medius), Μαυροτσικλιτάρα (Dryocopus martius), Πετρίτης (Falco peregrinus), Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus), Αετομάχος (Lanius collurio), Συκοφάγος (Oriolus oriolus), Σταχτοτσικλιτάρα (Picus canus), Μπεκάτσα (Scolopax rusticola), Πετροπέρδικα (Alectoris graeca), Πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), Σαΐνι (Accipiter brevipes), Αετογερακίνα (Buteo rufinus), Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea), Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta), Λευκοπελαργός (Ciconia ciconia), Μαυροπελαργός (Ciconia nigera), Αγριόκυκνος (Cygnus cygnus), Βουβόκυκνος (Cygnus olor), Σταχτόχηνα (Anser anser), Νεροκοτσέλα (Rallus aquaticus), Ορτυκομάνα (Crex crex), Μπεκατσίνι (Gallinago gallinago) κ.ά.
(Κείμενο: Μιχάλης Μαναρίδης, Χαρητάκης Παπαϊωάννου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Δράμας (2000).

ΕΛΑΤΙΑ (Δάσος) ΔΡΑΜΑ
  Η πανίδα της περιοχής είναι και αυτή πλούσια με είδη όπως την καφετιά αρκούδα, αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι, λαγό, λύκο, αγριόγατα, φάσσα, αετούς, γεράκια, δρυοκολάπτες κ.ά.
(Κείμενο: Μιχάλης Μαναρίδης, Χαρητάκης Παπαϊωάννου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Δράμας (2000).

Links

ΤΟΠΕΙΡΟ (Δήμος) ΞΑΝΘΗ
Στη πεδινή περιοχή του Δήμου υπάρχουν: πέρδικες, ορτύκια, δρυοκολάπτες, αγριόπαπιες και αγριόκουρκοι. Στα γλυκά νερά του δέλτα του Νέστου συναντάμε πολλά είδη ποταμίσιων ψαριών. Στην περιοχή Στενά του Νέστου ενδημεί ο κολχικός φασιανός. Στο δέλτα του Νέστου συναντάμε πουλιά που ζουν μόνιμα, άλλα που μεταναστεύουν και άλλα που διαχειμάζουν, όπως κορμοράνοι, ποταμοσφυρίχτρες και τσικνιάδες. Σήμερα επίσης απαντώνται σπάνια πουλιά, όπως οστρακοφάγοι και οι σακάδες με το μεγάλο ράμφος. Ζουν λίγα ζευγάρια λύκων, τσακάλια και αγριογούρουνα. Το Δέλτα του Νέστου έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους 10 σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Στις ελώδεις περιοχές συναντάμε πολλά είδη αμφίβιων και ερπετών. Στο δέλτα του Νέστου έχουν εντοπισθεί 11 είδη, όπως σαλαμάνδρες, βάτραχοι φρύνοι, κ.α. Στις ορεινές περιοχές συναντάμε αετούς, χρυσαετούς, όρνια, γύπες, γεράκια και ασπροπάρηδες. Στα δάση ζουν ζώα όπως, νυφίτσες, σκίουροι, κουνάβια και αγριογούρουνα.

Αναφορές αρχαίων συγγραφέων

Λιοντάρια

ΝΕΣΤΟΣ (Ποταμός) ΕΛΛΑΔΑ
Βρίσκονταν στην περιοχή της ορεινής Θράκης που εκτεινόταν από την μία πλευρά του Νέστου ποταμού, ο οποίος διασχίζει την πόλη των Αβδήρων (Παυσ. 6,5,4).

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Σελίδες επίσημες

ΔΡΑΜΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Τα πουλιά

ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ (Λίμνη) ΞΑΝΘΗ
Ο φτερωτός κόσμος των πουλιών είναι χωρίς αμφιβολία αυτός που κυριαρχεί με τους εντυπωσιακούς αριθμούς των πληθυσμών και τη μεγάλη ποικιλία των ειδών του. Σχεδόν 300 είναι τα είδη που έχουν καταμετρηθεί μέχρι σήμερα. Απ' αυτά άλλα είναι μόνιμοι κάτοικοι, άλλα ξεχειμωνιάζουν, ενώ υπάρχουν και πολλά που μόνο αναπαύονται εδώ κατά το κοπιαστικό ταξίδι της μετανάστευσης. Ανάμεσα στο πλήθος αυτό των ειδών περιλαμβάνονται και είδη τα οποία σύμφωνα με τις καταγραφές του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλουμένων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας είναι:
-Κινδυνεύοντα με άμεση εξαφάνιση, όπως ο αργυροπελεκάνος (Pelecanuw crispus), η λεπτομύτα, η καστανόπαπια (Tadorna ferruginea), ο ροδοπελεκάνος, η χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia) και χαλκόκοτα, και κινδυνεύοντα, όπως η λαγγόνα , η αγκαθοκαλημάνα (Hoplopterus spinosus), ο αργυροτσικνιάς, η σταχτόχηνα, το κεφαλούδι, ο μαυροπελαργός (Ciconia nigra).
-Τρωτά, όπως η βαλτόπαπια και η βαρβάρα (Tadorna tadorna), ο πορφυροτσικνιάς, το νεροχελίδονο, το μουστακογλάρονο, ο καλαμοκανάς και η αβοκέτα, και αρπακτικά, όπως ο ασπροπάρης (Hieraaetus pennatus).
-Σπάνια, όπως το φοινικόπτερο και η αετογερακίνα (Buteo rufinus).
Από ό,τι φαίνεται η φύση έχει προικίσει τον τόπο με χαρίσματα τέτοια που του επιτρέπουν ν' αποτελεί καταφύγιο και ενδιαίτημα για την άγρια ζωή.

Οι ερωδιοί

Οι ερωδιοί είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά στους υγρότοπους. Πολλά είναι τα είδη των ερωδιών που συχνάζουν εδώ. Ο λευκοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, ο μικροτσικνιάς, η νανομουγκάνα, ο νυχτοκόρακας κι ο κρυπτοτσικνιάς, πανέμορφα πουλιά που προσδίδουν χάρη εξαιρετική στο τοπίο και αξία μεγάλη στην περιοχή!
Οι ερωδιοί είναι ψαροφάγοι. Ωστόσο δεν λένε όχι και στα μικρά βατράχια, στα καρκινοειδή ή και σε άλλα μικρά ζώα, όσα μπορούν να συλλάβουν. Τριγυρνούν στα αβαθή νερά αναζητώντας τροφή. Για το λόγο αυτό το σώμα τους, αν και διαφορετικό σε μέγεθος από είδος σε είδος, έχει ιδιαίτερες προσαρμογές που τους βοηθούν να κυνηγούν στους υγρότοπους: τα πόδια είναι μακριά κι ο λαιμός, επίσης, μακρύς αλλά και ευλύγιστος.
Οι συνήθειές τους ποικίλουν κι αυτές από είδος σε είδος. Ο σταχτοτσικνιάς βρίσκεται όλο το χρόνο στην περιοχή, από τα υφάλμυρα μέχρι τα γλυκά νερά, και είναι ιδιαίτερα κοινωνικός. Ο πορφυροτσικνιάς, διακριτικός και μοναχικός, προτιμά να κρύβεται στα καλάμια, μόνο στα γλυκά νερά, και να ψαρεύει το σούρουπο. Αλλα είδη είναι μεταναστευτικά ενώ άλλα αναπαράγονται εδώ.

Ο αργυροπελεκάνος

Είναι ο πιο μεγάλος από τα δύο είδη πελεκάνων που ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το αργυρόλευκο πτέρωμα χάρισε στο εντυπωσιακό αυτό πουλί το όνομά του, αν και οι φτερούγες του είναι κάπως πιο σκούρες στο πάνω μέρος τους. Με την αρχή της άνοιξης γεννά δύο αυγά. Τα ψάρια είναι η τροφή του: κυρίως τσιρώνια και, στη Μικρή Πρέσπα, σίρκα (Alburnus alburnus). Σύμφωνα με μαρτυρίες, πρέπει παλαιότερα σε πολλά σημεία της χώρας μας. Ωστόσο, σήμερα φωλιάζει σε δύο μόνο αποικίες : στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό του Αμβρακικού κόλπου. Είναι ένα πουλί που κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό να εξαφανιστεί. Σε παγκόσμια κλίμακα δεν απομένουν πια παρά μόνο 19 αποικίες του όπου ζουν μόλις 1300 ζευγάρια!

Η αγκαθοκαλημάνα

Είναι ένα είδος χαραδριού με μήκος που φτάνει τα 27 εκ. περίπου. Οι φτερούγες κι η ουρά της έχουν έντονα και χαρακτηριστικά ασπρόμαυρα σχέδια. Τα μικρά φτερά του στέμματος και τα κάπως μακριά, που σχηματίζουν το λοφίο, είναι μαύρα όπως και τα μακριά της πόδια. Της αρέσουν τα έντομα μα και άλλα ασπόνδυλα ζώα, που τα αναζητά στην ξηρά και στα λασποτόπια. Προτιμά να ζει στα ανοικτά εδάφη και στα έλη, εδιαίτερα στα αλμυρά. Συνήθως είναι μόνη της ή σε πολύ μικρές ομάδες. Για φωλιά ανοίγει ένα μικρό κοίλωμα στο έδαφος. Εκεί αποθέτει τα πιτσιλωτά ελαιόχρωμα αυγά της με πολύ προσοχή ώστε να τα καμουφλάρει Η Ελλάδα είναι, απ' ότι φαίνεται, η μοναδική χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου φωλιάζει η αγκαθοκαλημάνα. Είναι, δηλαδή, ένα από τα πιο σπάνια πουλιά στην περιοχή. Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας η αγκαθοκαλημάνα χαρακτηρίζεται ως είδος κινδυνεύον

Η χολκόκοτα

Στο στιλπνό σκοτεινόχρωμο, σχεδόν μαύρο, πτέρωμά της οι ανταύγιες είναι πράσινες και πορφυρές. Το μακρύ της ράμφος είναι κυρτό προς τα κάτω. Όταν πετά κρατά τον λαιμό τεντωμένο μπροστά και τα πόδια να κρέμονται. Φωλιάζει, σχηματίζοντας αποικίες, στα αβαθή γλυκά νερά με πυκνή βλάστηση, σε καλαμώνες. Αρκετά συχνά ζει μαζί με ερωδιούς. Ξεχειμωνιάζει σε τόπους νότια από τη Σαχάρα. Κάθε άνοιξη, εγκαταλείπει την Αφρική και πετά προς την Ευρώπη όπου φτάνει τον Απρίλιο. Σε όλους τους χώρους της ηπείρου μας όπου ζει, οι πληθυσμοί της μειώνονται με ρυθμούς ανησυχητικούς. Την ευθύνη γι' αυτό έχουν οι πολλές δυσμενείς επεμβάσεις του ανθρώπου στους υγρότοπους καθώς και το εντατικό και παράνομο κυνήγι ιδίως κατά την περίοδο του ανοιξιάτικου μεταναστευτικού ταξιδιού. Προστατεύεται με ειδική νομοθεσία

Το φοινικόπτερο

Σίγουρα ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά: Ψιλόλιγνο, με ανάστημα που φτάνει σχεδόν τα 130 εκ., και με πάρα πολύ μακριά πόδια, λευκό και ροδόχρωμο, με λαιμό ασυνήθιστα μακρύ και ευλύγιστο, ράμφος λυγισμένο προς τα κάτω. Όταν πετά έχει το λαιμό και τα πόδια του τεντωμένα και οι φτερούγες του παρουσιάζουν ένα αξέχαστο θέαμα ξεδιπλώνοντας τα μάτια μας ένα καταπληκτικό συνδυασμό άλικου και μαύρου χρώματος. Βαδίζει και κολυμπά. Για να ββρεί τροφή, βυθίζει το ράμφος ή ακόμα και το κεφάλι στα αβαθή νερά, σουρώνει τα λασπόνερα με το ράμφος έτσι κατακρατά μικρά σκουλήκια, γαρίδες, οστρακοειδή, έντομα που ζουν στη λάσπη. Περιπλανάται κυρίως στις χώρες της Μεσογείου, για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώσπου να βρει κατάλληλες συνθήκες για να φωλιάσει. Φωλιάζει, κατά ποικίες, σε αβαθή λασπώδη νερά κατασκευάζοντας φωλιές από πηλό. Τα μεγάλα και όμορφα αυτά πουλιά επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας σε αριθμούς που παρουσιάζουν μία ανοδική τάση. Τα φιλοξενούν, κυρίως οι υγρότοποι της Θράκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αβδήρων


Πανίδα της Ξάνθης

ΞΑΝΘΗ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
  Η περιοχή του Νομού Ξάνθης παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα.
  Στα νότια του νομού και ιδιαίτερα στη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος, υπάρχει μεγάλη ποικιλότητα από πουλιά που φωλιάζουν, που διαχειμάζουν στην περιοχή, αλλά και μεταναστευτικά. Η αναπαραγόμενη στις περιοχές του νομού Ξάνθης ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει σημαντικούς αριθμούς ειδών με σπουδαιότερα από αυτά τη μικτή αποικία ερωδιών, με κύριους αντιπροσώπους τον λευκοτσικνιά, σταχτοτσικνιά, κρυπτοτσικνιά. Αλλα είδη είναι η υδρόβια λαγγόνα, είδη πάπιας μεταξύ των οποίων και το είδος βαρβάρα, πελαργοί, χουλιαρομύτες και επίσης ο καλαμοκανάς, ο αργυροπελεκάνος, το ποταμογλάρονο, ο μαυροκέφαλος γλάρος και άλλα πολύ σπάνια είδη πουλιών.
  Τα υδρόβια πουλιά που διαχειμάζουν στην περιοχή Βιστωνίδας- Πόρτο Λάγος υπερβαίνουν συχνά τα 100,000 άτομα και ανήκουν σε 20 περίπου είδη. Εξάλλου πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών, όπως φλαμίνγκο, γλάροι, ερωδιοί, πελαργοί, ίβιδες και αρπακτικά περνούν από την περιοχή και σταματούν κατά τη μεταναστευτική τους πορεία, για τροφή και κούρνιασμα. Είναι επίσης σημαντικό ότι το δέλτα του Νέστου φιλοξενεί 260 είδη πουλιών από τα 474 βασικά είδη που ζουν στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή Στενά του Νέστου ενδημεί ο κολχικός φασιανός. Πολλά είδη σπάνιων πουλιών αναπαράγονται στα δάση της περιοχής.
  Το ίδιο ισχύει και για μεγάλα θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, η καφετιά αρκούδα, ο λύκος, η αλεπού, το τσακάλι, η αγριόγατα, ο λαγός, ο σκίουρος, το κουνάβι και η βίδρα.
  Στην ορεινή περιοχή της Χαϊντού και της Κούλας υπάρχουν σπάνια πουλιά και ενδημικά φυτικά είδη. Στα ορεινά αλλά και στα πεδινά του νομού υπάρχουν: πέρδικα ορεινή και πεδινή, ορτύκι, δρυοκολάπτης, αγριόκουρκος, αγριόκοτα, φασσοειδή, κορακοειδή, γεράκι, αετός, κραυγαετός, χρυσαετός, γύπας κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ποταμός Κομψάτος, που αποτελεί καταφύγιο για πολλά αρπαχτικά πτηνά. Ο υγρότοπος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ως ενιαία οικολογική μονάδα με τη Βιστωνίδα, και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.
  Η άγρια Πανίδα του Ν. Ξάνθης είναι ιδιαίτερα πλούσια.
  Η ερπετοπανίδα θεωρείται επίσης πλούσια. Έχουν εντοπιστεί διάφορα είδη χελώνας,σαύρας και φιδιών. Στα πλούσια νερά των υγροτόπων και ποταμών του νομού υπάρχουν πολλά είδη ψαριών όπως ο κέφαλος, η μπριάνα, ο γοβιός, το γλίνι, το τσιρώνι κ.α.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Πανίδα

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ (Νησί) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Το νησί βρίσκεται πάνω στους διαδρόμους αποδημίας των πουλιών, από τα θερμά κλίματα στα ψυχρά της Βόρειας Ευρώπης, την άνοιξη, και κατά το ταξίδι Οι παράκτιες περιοχές του νησιού αποτελούν σημαντικούς σταθμούς ανάπαυσης και διατροφής κατά την αποδημία μεγάλου αριθμού ειδών πουλιών. Οι σπηλιές, καθώς και η αφθονία σε ψάρια, βοηθούν να ζήσει στο νησί η μεσογειακή φώκια monachus-monachus, αλλά λέγεται ότι πριν από χρόνια θεάθηκε και η σπάνια λευκή μεσογειακή φώκια. Απαντάται, τέλος, και εδώ η σπάνια πλέον ποικιλία του ελληνικού αίγαγρου (αγριοκάτσικο, αγρινό και αγρίμι), που είναι συγγενές είδος με το κρητικό κρι-κρι, καθώς και πολλά έντομα, λιβελούλες και δηλητηριώση φίδια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ