gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Χλωρίδα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Χλωρίδα (7)

Ανάμεικτα

ΕΛΑΤΙΑ (Δάσος) ΔΡΑΜΑ
  Η χλωρίδα των δασών Ελατιάς περιλαμβάνει πάνω από 700 είδη με πολλά ενδημικά της βαλκανικής χερσονήσου καθώς και με πολλά σπάνια για τη χώρα μας. Η βλάστηση αποτελείται από δάση δρυός στα χαμηλά υψόμετρα, στη συνέχεια δάση οξιάς και ψηλότερα, δάση κωνοφόρων με ερυθρελάτη και δασική πεύκη.
  Αλλα είδη δένδρων και θάμνων που απαντώνται είναι: ελάτη, μαύρη πεύκη, κέδρα, λεύκη, ιτιές, σορβιά, σφενδάμια, φράξος, σκλήθρα, κρανιά, γαύρος, οστρυά, αδριανός, κουφοξυλιά, αγριοτριανταφυλλιές, μύρτιλλο κ.ά, ενώ υπάρχει και πλήθος αγριολούλουδων και μανιταριών (βωλίτες, κοπρίνοι, αμανίτες κ.ά).
(Κείμενο: Μιχάλης Μαναρίδης, Χαρητάκης Παπαϊωάννου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Δράμας (2000).

Η χλωρίδα των Στενών του Νέστου

ΝΕΣΤΟΣ (Ποταμός) ΕΛΛΑΔΑ
  Βοτανικός κήπος 23.800 στρεμμάτων. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της αξίας της βλάστησης των Στενών του Νέστου. Περίπου 500 είδη από τα οποία 23 είναι χαρακτηρισμένα ως σημαντικά και κάποια από αυτά προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Το μεγαλείο της φύσης των Στενών, την άνοιξη και το καλοκαίρι κυρίως, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς και να πάρει μαζί του εικόνες που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη του. Σημαντική συμβολή στο θαύμα αυτό της φύσης έχουν οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, δηλαδή ο συνδυασμός του ηπειρωτικού με μεσογειακό κλίμα.
  Μεταξύ των ιδιαίτερα σημαντικών ειδών της χλωρίδας των Στενών συγκαταλέγονται τα: Haberlea Rodopensis, Iris Reichenlachii, Coniolimon sortorii, Saxifraga stribrhyi, Satureja pilosa, Trachelium jacquinii.
  Ομως η βλάστηση των Στενών του Νέστου δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με λόγια. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε μερικά από τα πλέον γνωστά είδη της χλωρίδας που θα συναντήσουμε: Λεύκα, Ιτιά, Μελιά, Φτελιά, Σκλήθρο, Πλατάνι, Πυράκανθος, Λυγαριά, Αγράμπελη, Αγριοτριανταφυλλιά, Σφεντάμι, Βελανιδιά, Αγριοκουμαριά, Κέδρος, Σπαράγγι, Γιασεμί, Αγριοαχλαδιά, Κουτσουπιά, Συκιά, Κισσός, Αρκουδόβατος, Μυρτιά, Γεράνι, Σαμπούκος, Δυόσμος, Αγριοφουντουκιά, Τριφύλλι, Φλαμουριά, Οστριά, Ελιά, Αγριομηλιά και... τελειωμό δεν έχει!
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Η χλωριδα στα Ορεινα της Ξάνθης

ΞΑΝΘΗ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
  Η ελεύθερη διακίνηση στα ορεινά της Ροδόπης, μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύπτουμε και να γευόμαστε τις μοναδικές ομορφιές της. Το ενδιαφέρον για την περιοχή ολοένα μεγαλώνει από απλούς φυσιολάτρες, ντόπιους και ευρωπαίους. Αλλά και από ειδικούς μελετητές. Αυτή η περιοχή διαθέτει κάτι ξεχωριστό και πρωτόγνωρο, γιατί ανταμώνουν και χωρίζουν εδώ δύο κόσμοι. Τα οικοσυστήματα της Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
  Η βλάστηση της Ροδόπης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλά ενδημικά φυτά.
  1150 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι οι δασικές εκτάσεις της Ορεινής Ξάνθης. Δάση αμιγή αλλά και λειβάδια κα ξέφωτα μέσα σ’ αυτά. Οι οξυές και οι δρυς κυριαρχούν, περίπου 80% αλλά και πεύκα δασικά, έλατα, καστανιές και τα πανέμορφα ερυθρελάτη και σημύδα, δέντρα της κεντρικής Ευρώπης που τα νότια όριά τους είναι στη Ροδόπη. Στην περιοχή της Κούλας, ανάμεσα στην κορφή Γυφτόκαστρο, την ψηλότερη της Θράκης, 1827μ και στο χωριό Δημάριο, ζει το μοναδικό σε ομορφιά και σπάνιο κωνοφόρο, το πενταβέλονο πεύκο. Γεμάτη από δασικά συμπλέγματα η Ορεινή Ξάνθη. Τραχώνι, Δρυμός, Ωραίο, Θέρμες, Εχίνος, Σάτρες, Κοτύλη, Μύκη, Γέρακας, Κιμμέρια κ.ά.
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Links

ΔΑΣΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Ένα από τα ωραιότερα υδροχαρή δάση αναπτυσσόταν στις όχθες του Νέστου από τους Τοξότες μέχρι τη θάλασσα, το δάσος του Κοτζά-Ορμάν. Υπήρχαν πολλά είδη δέντρων εκεί, όπως η μαύρη και η άσπρη λεύκη, η δρυς, η πεδινή πτελέα, σφένδαμος και σκλήθρο. Υπήρχε θαμνώδης, ποώδης και αναρριχόμενη βλάστηση. Το δάσος του Κοτζά-Ορμάν καταστράφηκε παλιά από τις λευκοκαλλιέργιες, ενώ σήμερα καταστρέφεται από την αλμύρα της θάλασσας, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Γεωργίας να αντικαταστήσει τις λευκοκαλλιέργιες με αυτές της ακακίας.

ΤΥΧΕΡΟ (Δήμος) ΣΟΥΦΛΙ
Η ύπαρξη χαμηλών βουνών και λόφων, οι μικρές κλειστές και ανοικτές κοιλάδες, ανοικτά δρυοδάση, πευκοδάση με ανοίγματα και λιβάδια διάσπαρτα με βράχια και θάμνους, ποτάμια, χείμαρροι, υγρές περιοχές από τη μια πλευρά και η απέραντη και εύφορη κοιλάδα του ‘Εβρου από την άλλη, αποτελούν το πολυσχιδές ανάγλυφο της περιοχής.

Σελίδες επίσημες

ΔΡΑΜΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Χλωρίδα

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ (Νησί) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Το νησί είναι καταπράσινο πνιγμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση. Τα δένδρα που κυριαρχούν εδώ είναι οι ελιές, οι βελανιδιές, οι καστανιές, τα σφενδάμια, τα θαμνόκεδρα και τα πλατάνια. Η Σαμοθράκη είναι ίσως το μόνο νησί στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλα σε έκταση πλατανόδαση.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ