gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Συνειρμική ταύτιση για το τοπωνύμιο: "ΤΗΝΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Συνειρμική ταύτιση (1)

Προσωνυμία του τόπου

Το νησί της Τέχνης

  Η Τήνος, το νησί της Τέχνης και της ομορφιάς, κρύβει αρχιτεκτονικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς, που την καθιστούν ένα τεράστιο μουσείο λαϊκής και εκκλησιαστικής τέχνης.
  Η φύση την προίκισε όχι μόνο με αφθονία κατάλληλου υλικού όπως πράσινο και άσπρο μάρμαρο, σχιστόλιθο και γρανίτη αλλά και με ένα σπάνιο περιβάλλον που αναμφισβήτητα εμπνέει το καλλιτεχνικό συναίσθημα. Οι ομορφιές του νησιού κάνουν την ψυχή του καλλιτέχνη να υμνεί το μεγαλείο της φύσης, πότε με την σμίλη πάνω στο άψυχο μάρμαρο, στην πέτρα ή το ξύλο, και πότε με το πινέλο πάνω στο μουσαμά.   Η φύση έπαιξε τον πρώτο και τον σπουδαιότερο ρόλο, τόσο στη διάπλαση των ψυχών και των αισθημάτων των καλλιτεχνών, όσο και στην εξωτερίκευσή τους δια μέσω μιας μακράς και διάσπαρτης λαϊκής παράδοσης, που ζωντανή ως σήμερα μας χαρίζει μεγάλους γλύπτες και ζωγράφους.
  Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν δύο εκδοχές:
•Ο πατέρας του Φειδία ήταν από την Τήνο
•Ο ίδιος ο περίφημος γλύπτης της αρχαιότητας δίδαξε την τέχνη στους Τηνίους, όταν το πλοίο που τον μετέφερε εξόριστο στη Δήλο προσάραξε στην περιοχή Κιόνια.
  Η προσφορά της Τήνου στους νεότερους χρόνους στον τομέα των καλών τεχνών υπήρξε καθοριστική. Οι επώνυμοι Τήνιοι καλλιτέχνες είναι οι θεμελιωτές της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής.
  Χαρακτηριστικά δείγματα της Τηνιακής παράδοσης οι περιστεριώνες, το τηνιακό σπίτι, οι εκκλησίες και τα καμπαναριά, η καλαθοπλεχτική.   Σήμερα στην Τήνο ζουν μόνιμα και εργάζονται αρκετοί Τήνιοι καλλιτέχνες, όπως και ολόκληρες οικογένειες μαρμαράδων, που συντηρούν ζωντανή την καλλιτεχνική παράδοση του νησιού και τη μεταδίδουν στη νεότερη γενιά ως ιερή παρακαταθήκη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ