gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Ομηρικός κόσμος  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΧΑΪΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Ομηρικός κόσμος (10)

Αρχαίες πόλεις

Αιγαί

ΑΙΓΑΙ (Αρχαία πόλη) ΑΧΑΪΑ
Αχαϊκή πολίχνη κοντά στον Κράθι ποταμό με ναό του Ποσειδώνα, που αναφέρεται από τον Ομηρο (Ιλ. Θ 203).

Βουνά

Ερύμανθος

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ (Βουνό) ΑΧΑΪΑ
Ορος της Αρκαδίας στα σύνορα με την Ηλιδα (Οδ. ζ 103).

Ελληνικές δυνάμεις του Καταλόγου των Νεών

Τρωικός πόλεμος

ΑΙΓΕΙΡΑ (Αρχαία πόλη) ΑΧΑΪΑ
Η Υπερησία πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο και περιλαμβάνεται στον Ομηρικό Κατάλογο των Νεών (Ιλ. Β 565, Οδ. ο 254).

Τρωικός πόλεμος

ΑΙΓΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΑΧΑΪΑ
Το Αίγιον πήρε μέρος στον πόλεμο και περιλαμβάνεται στον Ομηρικό Κατάλογο των Νεών (Ιλ. Β 574).

Τρωικός πόλεμος

ΕΛΙΚΗ (Αρχαία πόλη) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Η Ελίκη πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο και περιλαμβάνεται στον Ομηρικό Κατάλογο των Νεών, την καλεί δε "ευρείαν" (Β 575, Θ 203).

Ηρωες

Πολυφείδης

ΑΙΓΕΙΡΑ (Αρχαία πόλη) ΑΧΑΪΑ
Γιος του Μάντιου κι εγγονός του Μελάμποδος. Ηταν μάντης του Απόλλωνα μετά τον Αμφιάραο (Οδ. ο 249).

Λαοί & φυλές του τόπου

Καύκωνες

ΚΑΥΚΩΝΙΑ (Ομηρική χώρα) ΗΛΕΙΑ
Λαός της Πελοποννήσου, που αναφέρεται από τον Ομηρο (Οδ. γ 366).

Πηγές

Υδατα Στυγός

ΣΤΥΞ (Καταρράκτης) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Νερό που στάζει από βράχο της κορυφής Νεραϊδόραχη των Αροανίων. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι δεν έχει δει βράχο ψηλότερο από αυτόν (Παυσ. 8,17,6). Εξαιτίας της μικρής ποσότητας του νερού που έπεφτε, ο Ομηρος (Ο37) το ονομάζει «κατειβόμενον Στυγός ύδωρ» (=νερό που μόνο στάζει). Επίσης, ξέρει ότι ο όρκος στα νερά της Στύγας είναι απαραβίαστος και δεσμευτικός ακόμη και για θεούς. Ο Ησίοδος στη Θεογονία (805-806) χαρακτηρίζει το νερό της Στύγας απόκοσμο, που πηγάζει από θεόρατο βράχο. Τέλος, ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το νερό της Στύγας στάζει λιγοστό από βράχο πάνω σε φαράγγι αποκλεισμένο και απρόσιτο (6,74) (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 4, σελ. 242, σημ.1).

Ύδατα Στυγός.
Εισαγωγή. Εννιά τα μέρη του νερού γύρω απ' τη Γη, χωριστά από το δέκατο, το νερό της Στύγας.
  Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως αυτές από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις Ορφικοπυθαγορικές δοξασίες για την μετενσάρκωση (έτσι ταυτίστηκαν με τον Αδη). Η Στυγξ ήταν υποχθόνιος ποταμός.
  Η στυγερή Στύγα έχει τα βουερά παλάτια της στα Τάρταρα (από το τουρτουρίζω: ταρ-ταρ). Εκεί που ο Δίας έριξε τους Τιτάνες, τους Γίγαντες και όσους άλλους εναντιώθηκαν στο θέλημά του. Χώρια μένει η Στύγα στα λαμπρά της δώματα, χτισμένα με μακριές πέτρες και στηριγμένα ολούθε με κολώνες αργυρές. Τη Στύγα τη φυλάνε νύχτα μέρα δράκοι ακοίμητοι. Στην Τιτανομαχία ο Δίας με τους άλλους θεούς, τα αδέλφια του, πολέμησε κατά του πατέρα του του Κρόνου, που είχε τη βοήθεια των δικών του αδερφών, των Τιτάνων. Όμως, την παράταξη του Δία ήρθε να ενισχύσει από την τιτανογενιά η φοβερή Ωκεανίδα η Στύγα, που' χε παιδιά της το Κράτος και τη Βία, το Ζήλο και τη Νίκη. (Καταλαβαίνουμε ότι, όταν έγινε θεός ο Δίας, είχε στο πλευρό του το Κράτος και τη Βία, τον Ζήλο και τη Νίκη). Η Στύγα τού συμπαραστάθηκε και στη Γιγαντομαχία.
  Στα ύδατα της Στύγας ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ακόμη και ο Ήλιος. Ήταν ο πιο μεγάλος όρκος των θεών και στα νερά της οι θεοί έκαναν την ποινή τους, όταν ήταν τιμωρημένοι. Το όνομά της προκαλούσε φόβο σε θεούς και ανθρώπους. Έλεγαν πως κανένα ζωντανό ον δεν επρόκειτο να ζήσει αν έπινε από το νερό αυτό. Το γυαλί, οι κρύσταλλοι, τα πήλινα αγγεία έσπαγαν μόλις βυθίζονταν σ' αυτό. Αλλοιώνονταν τα μέταλλα ακόμη και ο άργυρος και ο χρυσός, το ήλεκτρο (κεχριμπάρι). Μόνον οι οπλές των αλόγων άντεχαν, γι' αυτό οι θεοί το έπιναν μέσα σε κύπελα καμωμένα από οπλή αλόγου.
  Η Ψυχή ψάχνοντας να βρει το ταίρι της, τον Έρωτα, υποχρεώθηκε από την Αφροδίτη να κουβαλήσει νερό από τη Στύγα.
  Ο Αχιλλέας ήταν άτρωτος, όπως ξέρουμε, καθώς η Θέτιδα η μητέρα του, μόλις γεννήθηκε, τον βούτηξε στα νερά της Στύγας για να τον κάνει αθάνατο. Ο αστράγαλος όμως του παιδιού έμεινε άβρεχτος. Εκεί θα βρει την ευκαιρία και θα τον χτυπήσει αργότερα στον κάμπο της Τροίας ο Πάρις με το βέλος του και θα τον σκοτώσει.
  Πριν ακόμη φυτρώσει το πρώτο χνούδι στα μάγουλά τους, πήραν όρκο στα ύδατα της Στύγας πως θα έκαναν δικές τους ο Ώτος την Αρτεμη και ο Εφιάλτης την Ήρα και πως θα ανέβαιναν στον ουρανό, βάζοντας σκάλα τα βουνά, πάνω στον Όλυμπο την Όσσα και πάνω στην 'Οσσα το Πήλιο.
  Το "Μαυρονέρι" της Στύγας ενέπνεε μέχρι πριν λίγα ακόμη χρόνια έναν δεισιδαίμονα τρόμο στους ντόπιους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/a>


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ