gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΛΕΒΑΔΙΑ Πόλη ΒΟΙΩΤΙΑ".


Ιστορία (1)

Ιστορικό διάγραμμα

  Η Λιβαδειά, πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ελικώνα, σε απόσταση 1,5 ώρας από την Αθήνα. Η πόλη που έχει σήμερα 35.000 κατοίκους είναι εμπορικό και οικονομικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με ισόρροπη ανάπτυξη της γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Αποτελεί πλέον διευρυμένο Δήμο, μετά τη συνένωση με τις πρώην κοινότητες Λαφύστιο και Ρωμέικο.
   Η Λιβαδειά είναι γνωστή ήδη από τον Όμηρο, που την αναφέρει με το πρώτο της όνομα, Μήδεια. Το σημερινό της όνομα το οφείλει, κατά τον Παυσανία, στον ήρωα Λεβαδό τον Αθηναίο, ο οποίος και έπεισε τους κατοίκους να κατέβουν χαμηλότερα και να χτίσουν την πόλη στη σημερινή της θέση. Η Λιβαδειά έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με αρχηγό τον Αρκεσίλαο. Κατά τους αρχαίους χρόνους η πόλη έγινε διάσημη για το Μαντείο του Τροφωνείου Διός, ένα από τα 5 γνωστά μαντεία της αρχαιότητας και προπομπό για τους Δελφούς.
   Κατά τα χρόνια του Βυζαντίου, η Λιβαδειά γνώρισε αρχικά καταστροφές από τους Γότθους και άλλες βαρβαρικές επιδρομές αλλά από τον Ιουστινιανό και μετά πέρασε περίοδο ευημερίας. Στην εποχή της Φραγκοκρατίας (1205 - 1311) και στη συνέχεια κατά την Καταλανική κυριαρχία (οπότε κτίζεται το Κάστρο), η πόλη ήκμασε και απόκτησε σημαντικά προνόμια. Το 1460 περνά οριστικά στα χέρια των Τούρκων και έγινε βιλαέτι (πρωτεύουσα) όλης της Ρούμελης. Η Λιβαδειά είναι η γενέτειρα του θαλασσομάχου Λάμπρου Κατσώνη. Συμμετείχε από τις πρώτες πόλεις στον ξεσηκωμό του 21 αποτελώντας ορμητήριο των Φιλικών της Ρούμελης. Διάκος, Ανδρούτσος, Μπούσγος, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης είναι μεταξύ των γνωστών ηρώων που έδρασαν στην περιοχή. Απελευθερώθηκε οριστικά το 1828, και έγινε ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Η αποξήρανση της Κωπαϊδας το 1886 έδωσε νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή.
   Στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και μετά τον 2ο Παγκόσμιο, η Λιβαδειά προσελκύει εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα και η οικονομία της περιοχής ενισχύεται από την εγκατάσταση του εργοστασίου «Αλουμίνιο της Ελλάδος» στην Παραλία Διστόμου. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύσσεται γρήγορα παράλληλα με την τόνωση της τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ