gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ Επαρχία ΤΡΙΚΑΛΑ" .


Ιστορία (6)

Β' Παγκοσμίου Πολέμου

ΑΗΔΩΝΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Το χωριό καταστράφηκε από τα στρατεύματα κατοχής.

Σελίδες επίσημες

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Το ιστορικό είναι άγνωστο. Το έτος ιδρύσεως του χωριού πιθανόν να συμπίπτει με την εποχή που χτίστηκε η εκκλησία Αγιος Γεώργιος, το 1213 όπως αναγράφεται στο ιερό τέμπλο του Ναού. Αποτελούσε συνοικισμό του τότε υπάρχοντος χωριού Αγιος Ταξιάρχης (Παλαιοχώρι σήμερα).
  Μετά την ανακατάταξη των συνόρων επί τουρκοκρατίας όλοι οι κάτοικοι του Αγίου Ταξιάρχου εγκατέλειψαν το νυν Παλαιοχώρι για δύο λόγους.
• Εκδηλώθηκε μια ασθένεια (χολέρα), άποψη η οποία δεν γίνεται αποδεκτή και όπως αναφέρεται πιο πάνω, με τη δημιουργία νέων συνόρων, δεν θέλησαν οι κάτοικοι να παραμείνουν υπό τον τουρκικό ζυγό και μετακινήθηκαν στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου όπου και ίδρυσαν το νέο χωριό.
• Το χωριό Αγιος Ταξιάρχης (τώρα Παλαιοχώρι), είχε υποταχθεί στο τουρκικό έδαφος, διότι ήταν καρποφόρος περιοχή και όσοι κάτοικοι ήθελαν να καλλιεργήσουν τα χωράφια ή να βοσκήσουν τα ζώα, έπρεπε να πληρώσουν στους Τούρκους. Αφησαν οι Τούρκοι στο ελληνικό έδαφος τον Αγιο Αθανάσιο σε άγονη σχεδόν περιοχή.
  Να υπενθυμίσουμε ότι τα τότε σύνορα του ελληνικού εδάφους της περιοχής μας, άρχιζαν από το Μπάρτσι - Καζάρμα της Κουτσούφλιανης, ευθεία γραμμή Πύργος - Κανάλι - Γρίμποβο κ.λπ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Μαλακασίου


ΜΑΛΑΚΑΣΙ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Από το 1881 έως το 1914 υπήρξε Δήμος Μαλακασίου στον οποίο υπαγόταν τα χωριά Κορυδαλλός, Πεύκη, Τρυγώνα, Παλαιά και Νέα Κουτσιούφλανη. Το 1914 έγινε κοινότητα Μαλακασίου. Το 1943 υπέστη γενική καταστροφή και η ανοικοδόμηση του άρχισε το 1949.

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Η Κουτσούφλιανη ανήκε στη "Χώρα Μετσόβου" από το 1480 μέχρι το 1794 μ.Χ. Απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1881 στο βορειοδυτικό άκρο της Θεσσαλικής μεθορίου. Μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1897 παραχωρήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις στην Τουρκία. Έτσι στις 13 Μαΐου 1898 οι 700 Κουτσουφλιανιώτες ήρωες, αρνούμενοι τη νέα σκλαβιά, πυρπόλησαν το ίδιο τους το χωριό και το εγκατέλειψαν χάριν της Πατρίδας, της Πίστης και της Ελευθερίας.
  Μετά το Ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης και τον εθελούσιο εκπατρισμό τους οι Κουτσουφλιανιώτες εγκαταστάθηκαν κοντά στη Ιερά Μονή Λιμποχόβου της Γεννήσεως της Θεοτόκου και στο αγρόκτημα Μοκόσι, οπότε και ενώθηκαν τα χωριά Λιμπόχοβο και Κουτσούφλιανη δημιουργώντας την Νέα Κουτσούφλιανη τη σημερινή Παναγία.
  Η Ιερά Μονή Λιμποχόβου κτίσθηκε τον Ι' αιώνα περίπου και αναφέρεται στο, υπέρ της Επισκοπής Σταγών, Χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Γ' Παλαιολόγου το Μάρτιο του 1336, καθώς και σε προηγούμενα χρυσόβουλα των ετών 1078 και 1081 και σιγίλιο του Αντωνίου Δ' το 1393. Η μονή καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1941 και σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της Ι.Μ Λιμποχόβου το οποίο τελευταία κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Το Μοκόσι ήταν χωριό το οποίο καταστράφηκε περί τα τέλη του ΙΗ' αιώνα και τα ερείπιά του σώζονταν μέχρι το 1914. Μέσα από το χωριό αυτό περνούσε οδός Ρωμαϊκής εποχής. Σήμερα σώζεται ο Ιερός Ναός του Σωτήρος, κτίσμα του Ι' αιώνα.
  Στην θέση "Καταθήκη" πάνω από την Νέα Κουτσούφλιανη σώζονται θεμέλια μικρού φρουρίου Ρωμαϊκής εποχής κάτω από το οποίο βρέθηκε νόμισμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αντωνίου Πίου (138 - 162 π.Χ.).

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Μαλακασίου


ΠΕΥΚΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Παλαιότερα ονομαζότανε "Στρούζια", μάλλον Τούρκικο όνομα και οι κάτοικοι του, 800 περίπου, ασχολούνταν μόνο με κτηνοτροφία και γεωργία. Κατά τη 10/ετία του 1960 και 1970 μετακινήθηκαν σε μεγάλες πόλεις, κυρίως Αθήνα και Λάρισα, για ανεύρεση εργασίας και για καλύτερες συνθήκες ζωής.

ΤΡΥΓΩΝΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Το χωριό ήταν τσιφλίκι Τούρκων, το οποίο το αγόρασαν μετά την επανάσταση Μετσοβίτες τσιφλικάδες. Οι κάτοικοι το εξαγόρασαν κατά το τέλος του 1800, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881). Σ'αυτούς τους κατοίκους είχαν προστεθεί πριν την επανάσταση του 1821 (πιθανόν) και αρκετοί κάτοικοι που ήρθαν από την Φούρκα της Σαμαρίνας Γρεβενών, κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά, επειδή είχαν λάβει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα (ένας κλάδος με πολλά μέλη και οικογένειες, ήταν οι Μπετρανέοι, οι οποίοι αργότερα δημιούργησαν τις οικογένειες των: Ευσταθίου, Παπαγιάννη και Ντούλα, σχεδόν το μισό χωριό).
  Όταν έγινε η αγορά του χωριού από τους τσιφλικάδες, επειδή δεν μπορούσαν οι κάτοικοι να συμπληρώσουν το ποσό που ζητούσαν, απευθύνθηκαν στους κατοίκους των γειτονικών χωριών να έρθουν όσοι ήθελαν σαν αγοραστές για να συμπληρώσουν το ποσό της αγοράς. Και ήρθαν οι: Ευθυμίου (από την Πεύκη) και οι Τάκηδες (από τον Κορυδαλλό).
  Ένα τελευταίο συμβόλαιο αγοράς , έγινε το 1904. Το 1930 περίπου, το κράτος έλαβε φροντίδα να βάλει Ελληνικά ονόματα σε όλα τα χωριά της περιοχής που είχαν ξένα ονόματα (τα πιο πολλά Σλάβικα). Αλλο χωριό το ονόμασαν από την τοποθεσία του όπως Ορθοβούνι, άλλο διότι γειτόνευε με πεύκα, Πευκί και το δικό μας από το πουλί Τρυγόνα.
  Για την τοποθεσία του χωριού είναι γνωστά μερικά πράγματα, ότι δηλαδή πολύ παλιά η τοποθεσία του χωριού ήταν στη σημερινή Ανάληψη, αλλά για κάποια αρρώστια που αφάνισε πολλούς κατοίκους μετακινήθηκε στο Παλαιοχώρι, λίγο παραπάνω απ'όπου είναι σήμερα.
  Μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση όπου γκρεμίστηκαν πολλά σπίτια, πολλοί κάτοικοι πήγαν και εγκαταστάθηκαν στη Νιγρίτα και οι υπόλοιποι ξανάχτισαν το χωριό εκεί που είναι σήμερα.
  Υπάρχει μάλιστα παράδοση ότι κατά την κατολίσθηση αυτή, ο ναός του Αγίου Αθανασίου (όχι ο σημερινός αλλά αυτός που υπήρχε πριν τον κάψουν οι Γερμανοί το 1943), μετακινήθηκε από το Παλαιοχώρι προς τα κάτω και χωρίς να πάθει τίποτα, σταμάτησε στη θέση που είναι σήμερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Μαλακασίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ