gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΩΣ Επαρχία ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ" .


Ιστορία (5)

Καταστροφές του τόπου

Από σεισμούς, 411 π.Χ.

ΚΩΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Περί το 411 π.Χ., η Κως είχε γκρεμιστεί συθέμελα από ισχυρό σεισμό, το μεγαλύτερο απ' όσους θυμόμαστε ­ όπως γράφει ο Θουκυδίδης ­ και οι κάτοικοί της είχαν καταφύγει στα βουνά. Ο Λακεδαιμόνιος Αστύοχος που περνούσε από κεί με μερικά πλοία λεηλάτησε πλήρως το νησί, αφήνοντας πίσω μόνο τους ελεύθερους πολίτες που δεν εξανδραπόδισε.

Από σεισμούς, 155 μ.Χ.

The cities of Lycia and of Caria, along with Cos and Rhodes, were overthrown by a violent earthquake that smote them. These cities also were restored by the emperor Antoninus, who was keenly anxious to rebuild them, and devoted vast sums to this task.

Σελίδες επίσημες

Ιστορία της Κω

ΚΩΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Η μυθολογία συνδέει το νησί με τα γεγονότα της εποχής των Γιγάντων και Τιτάνων. Κατά καιρούς το νησί πήρε διάφορες ονομασίες: Κυννίς, Μεροπίς, Καρίς και το Νησί των Μακάρων. Το Κως προήλθε από το όνομα της Κόρης του βασιλιά Τρίοπα ή κατά άλλους ιστορικούς από τον θαλάσσιο καρκίνο που έχουν στην μια όψη τους τα αρχαία νομίσματα της Κω. Πρωτοκατοικήθηκε από τους Πελασγούς - Κάρες και Λέλεγες. Ακολούθησαν Φοίνικες και Αχαιοί. Σύμφωνα με τον Ομηρο, η Κως έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο (1194 π.Χ.)
  Τον 7ο αιώνα ευημερεί και είναι πολύ ισχυρή. Μαζί με τις πόλεις Ιαλυσσό, Κάμειρο, Λίνδο, Κνίδο και Αλικαρνασσό ιδρύουν την «Δωρική Εξάπολη», ιερή και πολιτική συμμαχία. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο (431-404 π.Χ.) οι Κώοι παραμένουν σύμμαχοι των Αθηναίων. Το 333 π.Χ. η Κως συμμάχησε με τον Μέγα Αλέξανδρο, οι στρατηγοί του οποίου έδιωξαν τους Πέρσες από το νησί. Από την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου 330 μ.Χ. η Κως υπάγεται στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 1523 μ.Χ. το νησί καταλαμβάνουν οι Τούρκοι. Η τούρκικη κατοχή κράτησε 390 χρόνια και ο πληθυσμός υπέφερε τα πάνδεινα. Το 1912 η Ιταλία κατέλαβε το νησί και το φασιστικό καθεστώς καταπίεσε τον λαό και προσπάθησε να παραποιήσει τη μορφή των νησιών σε πολλά επίπεδα. Μετά την πτώση της Ιταλίας, κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου το 1943 κατέλαβαν το νησί οι Γερμανοί οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά την ήττα τους, αφήνοντας τα Δωδεκάνησα στους Αγγλους.
  Η Κως όπως όλα τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) του Επαρχείου Κω.

Νίσυρος

ΝΙΣΥΡΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Το όνομα του νησιού ανήκει πιθανότατα στα προελληνικά αιγαιακά τοπωνύμια. Ο Όμηρος αναφέρει τους κατοίκους της Νισύρου να παίρνουν μέρος, μαζί με τους άλλους νησιώτες, στην τρωική εκστρατεία. Τους Νισυρίους βρίσκουμε και στους φορολογικούς καταλόγους της αθηναϊκής συμμαχίας. Λάτρευαν τον Δελφίνιο Απόλλωνα, όπως και τον πελασγικό Ποσειδώνα, ιερό του οποίου υπήρχε στους σημερινούς Πάλους, όπου ευρίσκοντο κι οι παλιές θερμοπηγές του νησιού. Σωζόμενες αναθηματικές στήλες μας μιλούν για την εξαιρετική θέση που κατείχε στην λατρεία των αρχαίων κατοίκων ο Μιλείχιος Ζευς, η θεά Τύχη, ο Ερμής κλπ.
Οι ιστορικές τύχες της Νισύρου είναι κοινές με εκείνες των νησιών του ΝΑ Αιγαίου. Ο 5ος και ο 4ος αιώνας π.Χ. αποτελούν την περίοδο της μεγάλης ακμής του νησιού. Η Νίσυρος καταχτιέται από τους Πέρσες, απελευθερώνεται από τους Αθηναίους, μετέχει στην αθηναϊκή συμμαχία, περιέρχεται στην κυριαρχία των Μακεδόνων για να αποτελέσει τελικά τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Την ρωμαϊκή και βυζαντινή ειρήνη, που επέτρεψαν στα νησιά να ευημερήσουν, μια κι ήσαν γέφυρες ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ακολουθούν αιώνες συμφορών, τρόμου και ανασφάλειας που εγκαινιάζονται με τις αραβικές επιδρομές. Οι θάλασσες δεν παρέχουν πια ασφάλεια και οι πληθυσμοί απομακρύνονται από τις ακτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Νίσυρο η αρχαία Νίκαια, που εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοί της έχτισαν νέο οικισμό σε ορεινή οχυρή τοποθεσία, τα Νικιά.
Από τότε κι έπειτα οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές. Πειρατές λυμαίνονται την περιοχή. Η Νίσυρος περιέρχεται στους Ιππότες της Ρόδου το 1312. Οι Ιππότες σημάδεψαν τη παρουσία τους με τα πέντε φρούρια που έχτισαν σε διάφορες στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες του νησιού. Το 1522 οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Ρόδο, την οποία μαζί με τα άλλα νησιά υπήγαγαν στο ιδιότυπο προνομιακό καθεστώς των «μακτού». Το 1912 τους Τούρκους διαδέχονται οι Ιταλοί και με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Νίσυρος, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

Συμμαχίες

Dorian Hexapolis

ΚΩΣ (Αρχαία πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
The three cities of Rhodes Lindos, Kamiros, and Ialysos together with Kos, Halikarnassos and Knidos formed the Dorian Hexapolis.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ