gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ Δήμος ΑΤΤΙΚΗ" .


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (Προάστιο της Αθήνας) ΑΤΤΙΚΗ
Ο Μύθος
  Στις ακτές του Σαρωνικού κόλπου, 24 χλμ νότια της πόλης των Αθηνών, ακμάζει από τα προκλασικά χρόνια, ο Δήμος Αιξωνίδων Αλών, η σημερινή Βουλιαγμένη.
  Ο μύθος συνδέει άρρηκτα την όμορφη Βουλιαγμένη με τα νησιά των Κυκλάδων, την ιερή Δήλο και τη γέννηση Ολυμπίων θεών.
  Σύμφωνα με τον Παυσανία η Τιτανίδα Λητώ, έγκυος από τον πατέρα των θεών Δία και κυνηγημένη από τη ζηλιάρα θεά Ήρα, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τόπο να γεννήσει τα παιδιά της. Η Λητώ αισθάνεται δυσφορία από τους πόνους της γέννας και πετά τη ζώνη της πάνω από την αμμώδη και πευκόφυτη λεπτή λουρίδα γης, με παραλίες και από τις δύο πλευρές, που δεν είναι άλλη από το Λαιμό Βουλιαγμένης.
  Η περιοχή θα ονομαστεί "Ζωστήρ" από τη ζώνη που πέταξε η Λητώ ή πάντα κατά τον Παυσανία, από τα όπλα που ζώθηκε ο Απόλλωνας για να υπερασπιστεί τη μητέρα του.
Σύντομη αναδρομή
  Οι πανέμορφες ακτές της Βουλιαγμένης είχαν προσελκύσει την ανθρώπινη δραστηριότητα από πολύ νωρίς. Η "Μακρά άκρα" όπως χαρακτηριστικά ονομαζόταν η χερσόνησος του Λαιμού υπήρξε μια από τις θέσεις της Αττικής όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως κατάλοιπα ανθρώπινης κατοίκησης του τέλους της νεολιθικής εποχής (3.000 π.Χ.) Η ανθρώπινη παρουσία γίνεται ακόμα πιο αισθητή τις επόμενες εκατονταετίες στο Μικρό Καβούρι οι ανασκαφές αποκάλυψαν Πρωτοελλαδικές κατοικίες και ποσότητες οψιανού, σκληρό ηφαιστειακό υλικό το οποίο υπάρχει μόνο στη Μήλο και τη Νίσυρο και μαρτυράει θαλάσσια επικοινωνία με τα νησιά αυτά, τουλάχιστον 4.500 χρόνια πριν από σήμερα.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές
  Στους προκλασικούς χρόνους, γύρω στο δεύτερο μισό του 8ου π.Χ. αιώνα, χτίζεται στη Βουλιαγμένη ναός με τρεις βωμούς αφιερωμένους στη Λητώ, θεά της νύχτας και προστάτιδα των επίτοκων γυναικών και στα δίδυμα παιδιά της Αρτεμης και του Απόλλωνα.
  Ο ναός επεκτάθηκε μια φορά τον 6ο αιώνα π.Χ. και άλλη μια το δεύτερο μισό του 4ου. 'Όπως φαίνεται, λειτουργούσε κανονικά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Στην περιοχή υπάρχει επίσης ναός αφιερωμένος στην Αθηνά, τη θεά της σοφίας, ο οποίος δεν έχει ακόμα βρεθεί. Στο Λαιμό Βουλιαγμένης, μετά από ανασκαφές, βρέθηκε το 1936-1938 οικισμός ο οποίος χαρακτηρίστηκε ιερατικός και χρονολογήθηκε γύρω στο τέλος του 6ου, αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα. Η κεντρική οικία χαρακτηρίστηκε μοναδικό παράδειγμα οικίας της εποχής. Επίσης, την ίδια εποχή βρέθηκε οχυρωματικός πύργος των Αθηναίων, ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 429 π.Χ., όπως αναφέρεται από τον αρχαίο ιστορικό Θουκυδίδη.
  Πολλά από τα ευρήματα αυτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Βουλιαγμένης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ