gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΔΡΑΜΑ Πόλη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ".


Βιογραφίες (4)

Στρατηγοί

Δράμαλης (Μαχμούτ) πασάς

1780 - 1822
Αρχηγός της μεγάλης Τουρκικής εκστρατείας στην Πελοπόννησο.

Ζωγράφοι

Γιάννης Μενεσίδης

  Γεννήθηκε στη Δράμα το 1947. Σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και σήμερα εργάζεται σαν πνευμονολόγος στην Ξάνθη. Από τα φοιτητικά του χρόνια γνωρίστικε με τον Ν.Γ.Πεντζίκη και μαθήτευσε κοντά του. Με την προτροπή του άρχισε το 1975 να ζωγραφίζει με μολύβι και σινική, έχοντας σαν θέματά του όνειρα μνήμες και εντυπώσεις. Από τον Πεντζίκη διδάχθηκε την ψηφαρίθμιση και τους ζωγραφικούς προβληματισμούς της επιφάνειας. Η αγάπη του για το αντικείμενο έκανε την αφαιρετική προσπάθεια να γίνει προσθετική. Με τον καιρό, το αντικείμενο έγινε πιο μεγάλο για την καλύτερη εμβάθυνση στην υφή του. Έτσι επιχειρώντας να ενώσει το συγκεκριμένο αντικείμενο με τους παραλληλισμούς που αυτο υποβάλλει, αλλοιώνει τη μορφή του έχοντας μια μνημική διάθεση για τα πράγματα. Τα σχέδιά του με σινική ή με σινική και κραγιόνια και απο το 1982 με τέμπερες, είναι πάντα μικρών διαστάσεων και θυμίζουν ύφανση χαλιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Τραγουδιστές

Πέτρος Γαϊτάνος

  Ο Πέτρος Γαϊτάνος γεννήθηκε στη Δράμα. Μετά από πολυετείς μουσικές σπουδές πήρε πτυχίο Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής από το Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα, με δάσκαλο το Μανόλη Χατζημάρκο. Διετέλεσε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος “Καρίπειον Μέλαθρον”.
  Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν το “Δίλημμα” σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Ακολούθησαν συνεργασίες με πολλούς γνωστούς συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως είναι οι: Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Παντελής Θαλασσινός, και στιχουργούς όπως Λίνα Νικολακοπούλου, Μάνος Ελευθερίου και άλλοι. Σε ζωντανές εμφανίσεις του ο Πέτρος Γαϊτάνος συνεργάστηκε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χάρι Αλεξίου, το Γιώργο Νταλάρα, το Γιάννη Μαρκόπουλο, το Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Γιάννη Πουλόπουλο και το Μίκη Θεοδωράκη.
  Το Πάσχα του 1997 κυκλοφορεί ένα δίσκο με τίτλο “Ωρα Ενάτη” ο οποίος περιλαμβάνει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το άλμπουμ αυτό σηματοδοτεί την αρχή μίας πορείας του καλλιτεχνικής και καταγραφής από τη μεριά του της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής σε μία σειρά από CDs που περιέχουν βυζαντινούς ύμνους. Έτσι ακολουθούν τα άλμπουμ “Τα Θεία Πάθη” που είναι ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε το Πάσχα του 1996 στη Μητρόπολη Αθηνών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το άλμπουμ περιλαμβάνει επίσης το σπουδαίο ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου.
  Μετά κυκλοφορεί το “Φως εκ Φωτός” με ύμνους Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων και αργότερα μια τριπλή κασετίνα με τίτλο “Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω”. Τον Οκτώβριο του 1997 κυκλοφορεί τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Ελεύθερες Θάλασσες”. Το Μάρτιο του 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο “Αγέρας, Έρωτας και Αρμύρα- Μαύρη στην Ασπρη Θάλασσα”. Είναι η αρχή της καταγραφής σπουδαίων στιγμών της παραδοσιακής μας μουσικής από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, το Αιγαίο, τον Πόντο. Το 1999, για την ενίσχυση του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, επιμελείται το CD “Η Θάλασσα στο Τραγούδι”. Το 2000 κυκλοφόρησε ένα δεύτερο CD με παραδοσιακά τραγούδια, αυτή τη φορά από το χώρο της Μακεδονίας με τίτλο “Σαν τα κρύα τα νερά”.
  Έχει δώσει με μεγάλη επιτυχία εκατοντάδες συναυλίες σε Ελλάδα, Η.Π.Α, Καναδά, Αυστραλία, Ισραήλ, Ευρώπη και Κύπρο, όπου το κοινό άλλοτε παρακολουθεί κατανυκτικά τις βυζαντινές του προσεγγίσεις και άλλοτε τον αποθεώνει. Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικός άξονας στην ερμηνευτική του εξέλιξη είναι η επιτυχημένη- όπως αποδεικνύεται- δημιουργική ενασχόλησή του με τη βυζαντινή μουσική. Με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη, ξεκίνησε μια μοναδική περιοδεία σε ναούς όπου το εκάστοτε ακροατήριο τον παρακολουθεί με ιδιαίτερη συγκίνηση να ερμηνεύει με το δικό του τρόπο ύμνους που έχουν σωθεί μέσα στους αιώνες.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο των: Δήμου Πάτμου, Νομαρχίας Δωδεκανήσου, Ι.Μ. Θεολόγου και Υπουργείου Αιγαίου (2003).

Ποιητές

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ