gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΣΕΡΡΕΣ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Βιογραφίες (5)

Νομοθέτες

Πολυζωίδης Π. Αναστάσιος

1802 - 1873
  Ο δικαστής που αρνήθηκε να υπογράψει την σε θάνατο καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη, γεννήθηκε από πατέρα Σερραίο στο Μελένικο, τέλειωσε τη σχολή Σερρών και σπούδασε νομικά και ιστορία στο πανεπιστήμιο της Γοτίγγης και του Βερολίνου. Στα 1821 διέκοψε τις σπουδές του και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα για να γίνει γραμματικός του Α. Μαυροκορδάτου.
  Υπήρξε ο βασικός συντάκτης του Συντάγματος της Α' Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου. Το 1827 εκλέχτηκε πληρεξούσιος στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας και το 1831 εξέδωσε στην Ύδρα την αντιπολιτευτική εφημερίδα «Απόλλων».
  Στη συνέχεια διορίστηκε από την Αντιβασιλεία πρόεδρος του εκτάκτου στρατοδικείου που δίκασε τον Κολοκοτρώνη, αλλά αρνήθηκε μαζί με τον Τερτσέτη να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα την άγρια κακοποίηση και φυλάκισή του.
  Όταν ο Όθωνας ενηλικιώθηκε, διορίστηκε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και σύμβουλος επικρατείας, για να γίνει αργότερα υπουργός παιδείας και εσωτερικών. Τότε εξέδωσε το Β. Διάταγμα «Περί συστάσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών».
  Ίδρυσε τη βιβλιοθήκη του και έβαλε τις βάσεις της ελευθεροτυπίας με τον «περί τύπου» νόμο της 23.11.1837.
  Έγραψε πολλά και αξιόλογα έργα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Σερρών


(Μελένικο Μακεδονίας, 1802 - Αθήνα 1873)
  Η εύπορη οικογένειά του φρόντισε για την άρτια μόρφωσή του στην Ελλάδα και στην Αυστρία. Σπούδασε ιατρική και θεωρητικές επιστήμες. Σχετίστηκε με εξέχουσες προσωπικότητες του Διαφωτισμού, που του θέρμαναν τον πόθο για ελευθερία, αφύπνιση, ανθρωπισμό και δημοκρατία. Παρά την επιθυμία του, δεν πρόλαβε να συναντηθεί με τον Αλ. Υψηλάντη και να καταταγεί στον Ιερό Λόχο, διότι η καταστροφή είχε ήδη συντελεστεί. Μαζί με γερμανούς φιλέλληνες έφθασε στην Ακαρνανία κι από εκεί στο μαχόμενο Μεσολόγγι. Χρημάτισε γραμματέας του Μαυροκορδάτου, επεξεργάστηκε το κείμενο του «Προσωρινού Πολιτεύματος», και συνέταξε τη διακήρυξη της Α´ Εθνοσυνέλευσης. Μετά την απελευθέρωση, η Αντιβασιλεία τον διόρισε πρόεδρο του Πρωτοδικείου Ναυπλίου. Στη δίκη του Κολοκοτρώνη, μαζί με το δικαστή Γεώργιο Τερτσέτη, αρνήθηκε να ψηφίσει τη θανατική καταδίκη των Θ. Kολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα. Απολύθηκε, φυλακίστηκε, δικάστηκε για απείθεια, αλλά τελικά αθωώθηκε. Με την ενηλικίωση του Όθωνα, έγινε αρεοπαγίτης και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ως υπουργός Εσωτερικών θέσπισε το νομοθέτημα για την ελευθεροτυπία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Επιστήμονες

Χρηστομάνος Κ. Αναστάσιος

1841 - 1906
Πρύτανης του πανεπιστημίου της Αθήνας και καθηγητής της Χημείας σε αυτό για 40 χρόνια. Κατάγονταν από το Μελένικο και υπήρξε ο κύριος θεμελιωτής της Χημείας στην Ελλάδα. Ήταν βαθιά καλλιεργημένος και γοητευτικός δάσκαλος αλλά ταυτόχρονα και ακούραστος ερευνητής. Έγραψε 73 συγγράμματα και διατριβές. Ο γιος του Κωνσταντίνος (1867 - 1911) ήταν ο γνωστός λογοτέχνης και συγγραφέας της «Κερένιας Κούκλας», ο δε γιος του Αντώνης (1870 - 1933) υπήρξε περίφημος γιατρός και εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής Σερρών, ενώ στα χρόνια 1928 - 29 διετέλεσε υπουργός συγκοινωνίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών


Ιατροί

Παλατίδης Αναστάσιος

1800 - 1848
Γεννήθηκε στο Μελένικο και πέθανε στη Βιέννη. Ήταν γιατρός και συνάμα λόγιος. Διετέλεσε ιδιαίτερος γιατρός της αυτοκρατορικής οικογένειας των Αψβούργων. Από τη Βιέννη έκανε αγώνα για να απαλλαχτεί το Μελένικο απ' την τυραννική διοίκηση του σατράπη Μουστάμπεη και έγραψε διάφορα βιβλία ιστορικά, εκπαιδευτικά, ιατρικά κ.ά. Αφησε όλη του την περιούσια στο "κοινόν" Μελενίκου για τα σχολεία του. Για την προσφορά του αυτή, αλλά και γενικά για όλες του τις υπηρεσίες η γενέτειρά του τον ανακήρυξε "Μέγα ευεργέτη της κοινότητος Μελενίκου".

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Σερρών


Ιστορικές προσωπικότητες

Γκογκαλάκης Γ. Μητρούσης - Καπετάν Μητρούσης

Ήρωας του Μακεδονικού αγώνα από το Άνω Χομόντος Σερρών. Ξεκίνησε από φιλήσυχος γεωργός και παλαιστής των πανηγύρεων, για να γίνει πράκτορας του Μακεδονικού αγώνα. Όταν στις 1/9/1906 οι Βούλγαροι έκαψαν το σπίτι του και σκότωσαν την γυναίκα του, έφυγε και κατατάχτηκε στο ένοπλο αντάρτικο σώμα του καπετάν - Γιαγκλή. Ύστερα από τα γεγονότα της Μονοκκλησιάς πήγε στην Αθήνα όπου εκπαιδεύτηκε στα όπλα και επέστρεψε για να οργανώσει τη δική του ομάδα.
Στις 14/7/1907 κυκλώθηκε με άλλα τέσσερα παλικάρια του προδομένος , στο σπίτι του Ιερέα Παπαθανάση, δίπλα στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας στα κάτω Καμενίκια Σερρών. Στη μάχη που ακολούθησε πήρε μέρος ολόκληρη η τουρκική φρουρά Σερρών και 500 άτακτοι. Σκοτώθηκαν 35 Τούρκοι στρατιώτες, ένας αστυνομικός και ο διοικητής της αστυνομίας. Από τους πέντε Έλληνες, ο Τουρλεντές που ήταν φοιτητής της νομικής, σκοτώθηκε στο καμπαναριό της εκκλησίας, ο Μητρούσης και ο Μιχάλης Ουζούνης αυτοκτόνησαν και οι Ούρδας και Παναγιώτου πιάστηκαν για να κρεμαστούν στις 3/12/1907.
Η λαϊκή μούσα αποτύπωσε τον αγώνα του Καπετάν Μητρούση σε ένα θαυμάσιο Δημοτικό τραγούδι: "Μητρούσης Καπετάνιος / Θεόν παρακαλεί, / να έμπει μέσ' τα Σέρρας / να σύρει το σπαθί..."

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ