gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΛΑΤΣΑ Χωριό ΛΕΥΚΤΡΑ" .


Βιογραφίες (5)

Αγωνιστές του 1821

Ηλίας Μπισμπίνης

ΜΗΛΙΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Οπλαρχηγός του 1821 (1790), ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του στρατηγού Παν. Γιατράκου, στο Μιστρά, στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά, στα Δερβενάκια και αλλού. Μετά δε την κατάληψη του Ναυπλίου αυτός στάλθηκε, με σύσταση του Θεόδ. Κολοκοτρώνη να συνοδεύσει τον Κιαμήλ Πασά στη Σμύρνη. Ο Μπισμπίνης είχε δική του σημαία, με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Ιωάννης Νήφος

1793 - 1879
Ελαβε μέρος στην πολιορκία του φρουρίου της Κορώνης, καθώς και στις μάχες Βαλτέτσι, Τρίκορφα, Τρίπολη, Βέργα Αλμυρού, Πολυάραβου και αλλού. Γι’ αυτόν υπάρχει στο Αρχείο του Αγώνος, σχετικός φάκελος (Νο 13816). Για δε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, τιμήθηκε με το Αργυρούν Αριστείο. Μετά δε την λήξη του αγώνα χειροτονήθηκε ιερέας.

Ποιητές

Νικήτας Νηφάκης

1748 - 1818
Ποιητής και δάσκαλος, γόνος της Μηλιάς, όπως και ο ίδιος δηλώνει: «Νηφάκης είν’ το γένος μου, η χώρα μου Μηλέα»
Και ο οποίος, πρέπει να πούμε πως, υπήρξε για την εποχή του, ο μοναδικός, που με το έργο του (ποιητικό) τη διδασκαλία του και τις πατριωτικές του παραινέσεις, διαφώτισε πολλά σημεία της ιστορίας, της γεωγραφίας και της λαογραφίας της Μάνης και βοήθησε το σκλαβωμένο ραγιά, να δυναμώσει τη θέλησή του για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Σχετικές με τον τόπο

Κολοκοτρώνης Θεόδωρος

Στη Μηλιά κατέφυγαν και έμειναν για τρία χρόνια η μητέρα του, η αδέλφή του, ο αδελφός του Νίκος και ο ίδιος (7 χρονών) όταν σκοτώθηκε ο πατέρας του. Μετά τη Μηλιά πήγανε στην Αλωνίσταινα. Στην Αλωνίσταινα εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του σε ηλικία 10 χρονών, ερχόμενοι από τη Μηλιά της Μάνης. Μετά την Αλωνίσταινα ήρθε στο Ακοβο όπου το 1787 τον διόρισαν οπλαρχηγό και παντρεύτηκε την Κατερίνα Καρούσου από το Λεοντάρι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ