gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΑΛΑΙΣΙΑ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Βιογραφίες (5)

Αγωνιστές του 1821

Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς)

ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑΣ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
1787 - 1849
  Ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) είναι μια εξέχουσα και ηρωϊκή φυσιωγνομία του επαναστατικού αγώνα του 21. Ανηψιός του Θ.Κολοκοτρώνη ήταν ευρύτερα γνωστός σαν δεξί του χέρι. Η δημώδης μούσα μάλιστα έλεγε: "Μπροστά πάει ο Νικηταράς, πίσω ο Κολοκοτρώνης". Γεννήθηκε στη Νέδουσα Μεσσηνίας, αλλά καταγόταν από το χωριό Τουρκολέκκα Αρκαδίας. Προεπαναστατικά βγήκε και έδρασε σαν κλέφτης υπό το Ζαχαριά και το θείο του Θ. Κολοκοτρώνη.
  Η συμμετοχή του στον Αγώνα ήταν πλούσια. Πρωταγωνίστησε στις φονικές μάχες των Δολιανών, Βαλτετσίου, Τριπολιτσάς, Δερβενακίων, Αγιονόρους, Αγιο-Σώστη κ.λ.π. Πολέμισε μαζί με τον Καραϊσκάκη στη Στερεά και ήταν αδελφοποιητός του Ανδρούτσου. Για τη γενναιότητά του εθεωρείτο σαν ο δαίμονας των Τούρκων. Επίσης στη Γ' εθνοσυνέλευση ορίσθηκε επικεφαλής της φρουράς.
  Ολη του η πορεία και δράση κατά την επανάσταση αλλά και μετά την απελευθέρωση χαρακτηρίζεται από την ανιδιοτέλεια, την τόλμη τη γενναιότητα αλλά και τη μετριοφροσύνη του: "εις τους κινδύνους πρώτος, τη διανομήν των λαφύρων φεύγων". Το μοναδικό του λάφυρο από τον αγώνα ήταν ένα δαμασκηνό σπαθί που μάλιστα και αυτό το προσέφερε σε έναν έρανο. Για τις αρετές του αυτές έλαβε πολλά προσωνύμια. Η λαϊκή μούσα, μετά τις πρώτες νικηφόρες μάχες του, τον ονόμασε Τουρκοπελέκα. Τουρκοφάγος επονομάστηκε μετά τις μάχες στα Δολιανά και Δερβενάκια. Τον έλεγαν επίσης "Νέο Αχιλλέα" σαν γοργοπόδαρος που ήταν και τέλος Νικηταρά. Πέραν αυτών κέρδισε και την ποιητική καταξίωση με την επίκληση "Πού 'σαι και συ Νικηταρά, που 'χουν τα πόδια σου φτερά". Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου επέδειξε συνετή στάση κάνοντας πολλές συμφιλιωτικές παρεμβάσεις.
  Μετά την απελευθέρωση αγωνίστηκε ασταμάτητα για τη δικαίωση των αγωνιστών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού από ξένες επεμβάσεις. Ετσι κατά τη βαυβαροκρατία θα διωχθεί σαν συνωμότης κατά του Οθωνα, θα φυλακιστεί στο Παλαμήδι και θα εξοριστεί (1838-41), για να αμνηστευθεί και να ελευθερωθεί αργότερα. Λόγω των φυλακίσεων η υγεία του κλονίστηκε σοβαρά. Μάλιστα στη δίκη του το 1840 προσήχθη καθιστός από αδυναμία. Στη συνέχεια έλαβε μια πενιχρή σύνταξη και μετά από λίγα χρόνια πέθανε λησμονημένος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος)

(Μεγάλη Αναστάσοβα Μεσσηνίας, 1787 - Πειραιάς, 1849)
  Από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς του 1821, ανηψιός και στενός συνεργάτης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το 1805 μετά το θάνατο του αρματολού πατέρα του, ακολούθησε τον Κολοκοτρώνη στα Επτάνησα. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και το Φεβρουάριο του 1821 βρισκόταν στην Καλαμάτα, έτοιμος για την κήρυξη της Επανάστασης. Μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας ο Νικηταράς με τον Παπαφλέσσα και τον Κολοκοτρώνη βάδισαν προς την Αρκαδία με σκοπό την άλωση της Τριπολιτσάς. Λίγες μέρες μετά τη μάχη στο Βαλτέτσι απέκρουσε στα Δολιανά την επίθεση 6000 Τούρκων που άφησαν στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς και το σύνολο των πυροβόλων τους. Τότε ονομάστηκε «Τουρκοφάγος». Το καλοκαίρι του 1822 μαζί με άλλους οπλαρχηγούς συνέτριψε το Δράμαλη. Η δράση του συνεχίστηκε στην Αττική και την Πελοπόννησο. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου τάχθηκε με το μέρος του Κολοκοτρώνη. Μετά την άφιξη του Καποδίστρια υπήρξε από τους στενούς συνεργάτες του. Αν και ανήκε στη ρωσόφιλη παράταξη δεν έλαβε ενεργό μέρος στις πολιτικές διαμάχες, ήταν όμως σαφής η αντίθεσή του προς τους Βαυαρούς. Το 1839 συνελήφθη ως μέλος της «Φιλορθόδοξης Εταιρείας» που στρεφόταν εναντίον του Όθωνα, δικάστηκε, αθωώθηκε, ο βασιλιάς όμως διέταξε τον περιορισμό του στην Αίγινα. Μετά την Επανάσταση του 1843 ονομάστηκε υποστράτηγος και το 1847 γερουσιαστής. Πέθανε στον Πειραιά τυφλός και πάμφτωχος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Βουλής των Ελλήνων


Πολιτικοί

Ιωάννης Γ. Καρατζαφέρης

ΠΟΤΑΜΙΑ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
Βουλευτής

Συγγραφείς

Γιώργης Χριστοφιλάκης

ΕΛΛΗΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
1939

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ