gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΛΑΓΟΣ Λιμάνι ΞΑΝΘΗ".


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Νικολάου

  Μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου όρους, αποτελεί ένα αληθινό στολίδι για την περιοχή που συνδυάζει την θρησκευτική ευλάβεια με την οικολογική αξία της περιοχής.
  Δεσπόζει, με την πλούσια Αγιορείτικη κληρονομιά του, την ξεχωριστή Αρχιτεκτονική και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά που το τυλίγει σαν πέπλο και μεταμορφώνεται σε επίγειο παράδεισο που προκαλεί δεός και γοητεύει κάθε επισκέπτη. Εδώ η θάλασσα σμίγει αρμονικά με την φύση και ο ήλιος απλώνει με λαμπρότητα τις χρυσές του ακτίνες δημιουργώντας μια πανδαισία χρωμάτων.
   Οι Ναοί του Αγίου Νικολάου και της Παντάνασσας, είναι κτισμένοι σε περίοπτη πανοραμική θέση και συνδέονται με τον εθνικό δρόμο Ξάνθης Κομοτηνής με μια γραφική ξύλινη σκάλα. Σύμφωνα με την παράδοση και τις μαρτυρίες το Μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος πρόσφερε μεταξύ άλλων δώρων, το μετόχι στην Μονή Βατοπεδίου για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

Αγιος Νικόλαος

  Στο Πόρτο Λάγος, σε ένα πανέμορφο ειδυλλιακό τοπίο, βρίσκεται ο Αγιος Νικόλαος, το λατρευτικό και πνευματικό κέντρο του ομώνυμου μετοχίου της μονής Βατοπεδίου. Είναι καταμεσής στη Μπουρού, κτισμένο σε νησίδα των ιχθυτροφείων της Βιστονίδας. Με τη γραφική ξύλινη γέφυρα ενώνεται με τον εθνικό δημόσιο δρόμο Ξάνθης- Κομοτηνής.
  Η ιστορία για το μετόχι αρχίζει από τον 11ο αιώνα, η κοινωνική του προσφορά συμβάδιζε πάντα με την ποικίλη προσφορά της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους.
  Η θρησκευτική και πνευματική κατάσταση του μετοχίου συνεχίστηκε ακόμα και μετά την επανάσταση του 1821, όταν το πήρε από εκδίκηση ο σουλτάνος. Οι επανειλημμένες διαμαρτυρίες του μετοχίου και του πατριαρχείου δεν απομάκρυναν τους πατέρες από το μονύδριο.
  Εκείνη την περίοδο, το 1814-15, έγιναν οι παραγγελίες βασικών εικόνων του μοναστηριού. Δύο μπρούτζινα μανουάλια, έπιπλα και εικόνες του “Αγίου Νικολάου του εν Μύροις”, του “Κυρίου ημών Ιησού Χριστού του Θεού”, της “Υπεραγίας ημών Θεοτόκου”, “Του Αγίου και Τιμίου Σταυρού”.
  Αξιες μνημόνευσης είναι επίσης οι εικόνες του Χριστού που περπατάει στη θάλασσα και η εικόνα που στο πάνω μέρος έχει τους Αγίους Θεοδώρους και στο κάτω τον Αγιο Γεώργιο.
  Νεότερο κατασκεύασμα είναι οι ξενώνες και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου. Μια μαρμάρινη πλάκα επάνω από την κύρια είσοδο της δυτικής πύλης, πληροφορεί τον εισερχόμενο στο ναό ότι εκ βάθρων ιδρύθηκε και καλλωπίστηκε το 1904. Μια δεύτερη μαρμάρινη πλάκα στο καμπαναριό γράφει ότι αυτό έγινε με δαπάνη της μονής Βατοπεδίου το 1930. Ο σύγχρονος ναός έγινε εκ θεμελίων το 1904 επάνω στον παλιό που ήταν μικρός, κατασκευασμένος με καλάμια και ξύλα.
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ