gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΑΕΤΟΧΩΡΙ Οικισμός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ".


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Αετοχωρίου

Τηλέφωνο: +30 25510 51315
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Ιδρύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1981 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κον Ανθιμο. Θεμελιώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989 και εγκαινιάσθηκε στις 21 Ιουνίου 1992.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη και στην κορυφή ενός λόφου, στην θέση Αετοχώρι του Δήμου Τραϊανούπολης βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Η τοποθεσία των δέκα στρεμμάτων, στην οποία είναι κτισμένη η Μονή, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η θέα την οποία απολαμβάνει ο προσκυνητής βλέποντας τη θάλασσα είναι απεριόριστη τα νησιά Ιμβρος, Τένεδος και Σαμοθράκη αλλά και η κορυφή του όρους Αθω είναι ορατά.
ΝΑΟΣ: Ο Ναός ο οποίος τιμάται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη το Θεολόγο, είναι βυζαντινού ρυθμού, έχοντας σχήμα εγγεγραμμένου ισοσκελούς σταυρού με τρούλο το βάρος του οποίου συγκρατούν τέσσερα τόξα που με τη σειρά τους στηρίζονται σε δύο κίονες και δύο πεσσούς. Στις δύο κεραίες του σταυρού βόρια και νότια έχουν σχηματισθεί κόγχες, που μαζί με αυτήν του Ιερού Βήματος δημιουργούν το τρίκωγχο σχήμα.
ΚΕΙΜΗΛΙΑ: Στα κειμήλια της Μονής συγκαταλέγονται μία εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου του 1786 δώρο του ιδρυτή της Μονής Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου. Τεμάχια Ιερών Λειψάνων των Πέντε Νεομαρτύρων από την Σαμοθράκη που μαρτύρησαν στην Μάκρη Έβρου το 1835. Τεμάχιο του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Παντελεήμονος κ.α.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Η Ιερά Μονή διαθέτει ξενώνα όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 700 προσκυνητές. Διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο 110 ατόμων με πλήρη εξοπλισμό όπου διοργανώνονται συνέδρια με διεθνή συμμετοχή. Η πνευματική κυρίως δραστηριότητα της Μονής αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς μιας ευρύτερης περιοχής και εκτός τον ορίων της Μητροπόλεως.

Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Είναι ένα από τα 4 Μοναστήρια του 'Εβρου και το νεότερο. Ιδρύθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. 'Ανθιμο και εγκαινιάστηκε το 1992. Βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. Από την Αλεξανδρούπολη, δίπλα στο χωριό Αετοχώρι, στην πλαγιά ενός λόφου με θέα στο Θρακικό πέλαγος. Εκτός από το καθολικό αφιερωμένο στον Απόστολο Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, η Μονή διαθέτει μεγάλο ξενώνα και συνεδριακό κέντρο 110 θέσεων, με πλήρης εξοπλισμό κι πλούσια βιβλιοθήκη. Στα κειμήλια της Μονής συγκαταλέγοντας παλιές ιερές εικόνες και τεμάχια από λείψανα των 5 Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης και των Αγίων Χαραλάμπους και Παντελεήμονος. Το έμψυχο δυναμικό της Μονής, αποτελούν 15 ιερομόναχοι, οι οποίοι διακονούν σε διάφορες θέσεις και Ναούς της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως. Η Μονή πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου. 'Εχει μεγάλη πνευματική ακτινοβολία και αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής και εκτός των ορίων της Μητρόπολης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ