gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ Μοναστήρι ΙΘΩΜΗ".


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου

Τηλέφωνο: +30 27240 51258
Η νέα Ιερά Μονή Βουλκάνου ιδρύθηκε το 1625 στην ανατολική πλευρά της Ιθώμης και ανακαινίστηκε το 1967, από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θεμελη. Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται το καθολικό σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με τρούλο, αφιερωμένο στην Παναγία τη Βουλκανιώτισσα λόγω της θαυματουργής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία κατά την παράδοση, είναι απόκτημα του 14ου μ.Χ. αιώνα και είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Ιερά Μονή είναι ανδρική και εορτάζει στις 15 Αυγούστου, όπου την παραμονή τελείται εσπερινός και ολονύκτια θεια λειτουργία. Στις 20 Σεπτεμβρίου η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται με λιτάνευση 20 χλμ., από το καθολικό της Μονής Βουλκάνου στο μετόχι της μονής, στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στη Μεσσήνη στη θέση Πανηγυρίστρα, όπου παραμένει για προσκύνημα εννέα ημέρες.

Στην κορυφή του ιερού βουνού της Ιθώμης βρίσκεται το Καθολικό της παλιάς Μονής του Βουλκάνου, που ιδρύθηκε κατά τη Μεσοβυζαντινή Εποχή (843-1204), ενώ κατά την παράδοση, επί αυτοκράτορα του Λέοντος Γ' του Ισαύρου το 725 μ.Χ. Το 1625 οι μοναχοί της Μονής που σήμερα λέγεται και «Της Κορυφής» ανοικοδόμησαν την καινούργια Μονή στη θέση «Κάτω από τη Μάνα του νερού», στις ανατολικές πλaγιές της Ιθώμης, την οποία ανακαίνισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης το 1967. Το Καθολικό της παλιάς Μονής «Της Κορυφής» έχουν ιστορήσει το 1638 οι αγιογράφοι αδελφοί Μόσχου, ενώ η Αγία Τράπεζα του ναού στηρίζεται πάνω σε βάθρο αρχαίου αγάλματος που στις τρεις προσόψεις του φέρει αρχαίες δυσανάγνωστες επιγραφές. Στην Τουρκοκρατία αποτέλεσε καταφύγιο κλεφταρματολών, ενώ εισέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά για τον Αγώνα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ