gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΚΑΡΥΕΣ Χωριό ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑ".


Προσκυνήματα (3)

Εκκλησίες

Αγία Παρασκευή

  Ο Μεγαλοπρεπής ναός της Αγ. Παρασκευής, χτίστηκε το 1600-1620, είναι βυζαντινού ρυθμού και βρίσκεται στη Ν.Α. άκρη του χωριού. Επισκευάστηκε το 1887 και η νέα αυτή χρονολογία αντικατέστησε την παλαιά στο υπέρθυρο της εισόδου του ναού.
  Κατά την παράδοση η Αγ. Παρασκευή ήταν ένα μικρό εκκλησάκι που βρίσκονταν στο αλωνάκι πάνω από τις βρύσες του Σάκαλη. Η εικόνα της έφευγε από το εκκλησάκι και την έβρισκαν στη θέση όπου για το λόγο αυτό χτίστηκε η νέα εκκλησία. Την περίοδο της τουρκοκρατίας ο Ιμπραήμ πυρπόλησε την εκκλησία αλλά κάηκε μόνο το εικονοστάσι.
  Το 1931 με δωρεά της "Αδελφότητας Αραχωβιτών του εξωτερικού - Αι Καρυαί" η εκκλησία ανακαινίσθηκε και πήρε την σημερινή της μορφή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Κοινότητας Καρυών


Αγιος Ανδρέας

  Η εκκλησία του Αγ. Ανδρέα χτίστηκε το 1960 σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείου που βρίσκονταν ο παλαιός ναός, με δαπάνη του "Συλλόγου Αδελφότητας Αραχωβιτών του εξωτερικού", ύστερα από πρωτοβουλία του αείμνηστου μεγάλου ευεργέτη, Ιωάννη Γεωργίου Δάρμου. Στην ολοκλήρωση της κατασκευής του ναού σημαντική ήταν η προσφορά των επίσης μεγάλων ευεργετών, Παναγιώτη Γ. Καρύγιαννη ο οποίος άφησε όλη του την περιουσία στον Ιερό Ναό του Αγ. Ανδρέα και Γεωργίου Κωνσταντίνου Κωσταλά με δωρεά του οποίου ανεγέρθη το Καμπαναριό της εκκλησίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Κοινότητας Καρυών


Κοιμήσεως Θεοτόκου

  Το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) χτίστηκε το 1900 μ.Χ. και βρίσκεται στο Β.Α. άκρο του χωριού σε απόσταση τετρακοσίων (400) περίπου μέτρων στο δρόμο προς τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας. Στον περίβολο της σημερινής εκκλησίας, βρίσκονταν ένα μικρό εκκλησάκι όπου σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες (περιηγητής Παυσανίας και άλλοι που ασχολήθηκαν με το θέμα), στο χώρο αυτό προσδιορίζεται ότι βρίσκονταν το "Το Ιερό της Αρτέμιδος" και το άγαλμα της "Αρτέμιδος Καρυάτιδας".
  Στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας, βρίσκονται τρία (3) υπεραιωνόβια πλατάνια όπου η ηλικία τους δεν είναι γνωστή με ακρίβεια, αλλά σύμφωνα πάλι με τον περιηγητή Παυσανία τα πλατάνια αυτά φύτεψε ο Μενέλαος. Αριστερά από την είσοδο του προαυλίου χώρου, βρίσκεται η βρύση της Παναγίας, όπου μαζί με την βρύση του Σάκαλη, παρείχαν όλο το πόσιμο νερό στους κατοίκους του χωριού. Μετά την ολοκλήρωση του έργου του υδραγωγείου του χωριού, οι κάτοικοι δημιούργησαν ένα πηγάδι και με την βοήθεια αντλίας, χρησιμοποιούν το νερό για αρδευτικούς σκοπούς μέχρι και τις μέρες μας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Κοινότητας Καρυών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ