gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΛΟΥΤΡΑΚΙ Πόλη ΚΟΡΙΝΘΙΑ".


Προσκυνήματα (13)

Εκκλησίες

Ο Ναός του Ιωάννου του Προδρόμου

  Στο κέντρο της πόλης του Λουτρακίου δεσπόζει μεγαλοπρεπής και γαλήνια, η ιερή εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο Μητροπολιτικός Ναός του Λουτρακίου.
  Ο πρώτος ναός που θεμελιώθηκε την 1 Φεβρουαρίου του 1886, καταστράφηκε από σεισμό και στη θέση του κτίσθηκε το 1933 ο σημερινός ιερός ναός, που θεμελιώθηκε στις 10 Απριλίου του ίδιου έτους, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δαμασκηνό. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού, βασισμένος σε μελέτη του Ορλάνδου, είναι τρίκλιτη βασιλική με το μεσαίο κλίτος υπερυψωμένο, για να υπάρχει άπλετος φυσικός φωτισμός. Ο περιβάλλων χώρος του ναού, κομψά επιμελημένος, πλαισιώνεται από όμορφη και φροντισμένη δενδροφύτευση.
  ΒΔ του ιερού ναού υψώνεται επιβλητικά το καμπαναριό, που συνδέεται με εσωτερική σκάλα. Ο ναός είναι σήμερα εξαίρετα σγιογραφημένος σύμφωνα με τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η επιβλητική τοιχογραφία της Πλατυτέρας, έργο εξαιρετικής τέχνης, που βρίσκεται στη μεσαία κόγχη του ιερού και χρονολογείται πριν από το 1930. Σημαντικές είναι και οι ιερές φορητές εικόνες που βρίσκονται στο ναό, καθώς επίσης και τα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και του Οσίου Παταπίου, που χαρακτηρίζονται από λεπτή και επιμελημένη τεχνική. Ο ιερός ναός εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου στις 29 Αυγούστου με ευλάβεια και κατάνυξη.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Η Παναγία του Πράθι

  Η Παναγία του Πράθι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κτίσματα της περιοχής. Βρίσκεται σε απόσταση 20χλμ. αριστερά του Λουτρακίου, σε ένα ειδυλλιακό υψίπεδο των Γερανείων (1.150μ. υψόμετρο), κατάφυτο από πεύκα και έλατα. Κάποτε στεκόταν στην ίδια θέση ένα πλούσιο κοινοβιακό μοναστήρι με αξιόλογη δράση από τα βυζαντινά χρόνια έως το 1821. Από αυτό σώζονται σήμερα ερειπωμένα μερικά κελλιά και αποθήκες, καθώς και το καθολικό, που ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. μ.Χ. Ήταν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, γνωστή με την προσωνυμία “Παναγία του Πραθιού”. Κυρίαρχο σημείο αναφοράς για το μοναστήρι είναι ασφαλώς οι επιμελημένες τοιχογραφίες του βυζαντινής τεχνοτροπίας, με θέματα παρμένα από τη Βίβλο. Στη δεξιά πύλη του ιερού διατηρείται μια πλάκα που αναφέρει το έτος 1466 για τις αγιογραφικές εργασίες του ναού.
  Λίγα μέτρα βορείως του παλαιού καθολικού κτίστηκε αργότερα μία δεύτερη εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, μια ιδιαίτερα φροντισμένη τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Τόσο το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον των δύο ναών, όσο και η ξεχωριστή ιστορία τους προσφέρουν σήμερα στον επισκέπτη μία αξέχαστη εμπειρία.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Η Παναγία η Γιάτρισσα

  Στο κέντρο της πόλης του Λουτρακίου προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας, της Μεγαλόχαρης, ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των κατοίκων. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που έχει σπουδαία καταγωγή και ιστορία.
  Η εικόνα ανήκε σε κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Μαρία και η οποία από το 1920 συνήθιζε να επισκέπτεται το Λουτράκι για τις καλοκαιρινές της διακοπές και να μένει στο σπίτι της γερόντισσας Μαρίας Σώκου. Σε ένα από τα ταξίδια της δώρισε στη σπιτονοικοκυρά και φίλη της μία εικόνα της Παναγίας, που είχε φέρει από τα Ιεροσόλυμα. Η εικόνα, διαστάσεων 0,57Χ0,49μ, απεικόνιζε τη Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατάει το θείο βρέφος. Η Μαρία πέθανε, όπως είχε προμαντέψει, είκοσι μέρες αφότου είχε παραδώσει την εικόνα και η Μαρία Σώκου φύλαξε το πολύτιμο δώρο της προσφέροντας ελπίδα και παρηγοριά σε όσους ζητούσαν τη βοήθεια της Παναγίας. Αμέτρητα ήταν τα θαύματα που πραγματοποιήθηκαν τότε και η φήμη της εικόνας γρήγορα εξαπλώθηκε και έξω από το Λουτράκι. Το 1928 θεμελιώθηκε μία πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, όμως αποδείχθηκε μικρή για τους προστρέχοντες και έτσι το 1960 κτίστηκε μία νέα, μεγαλύτερη.
  Ο καινούριος ναός, που διατηρείται μέχρι σήμερα, είναι μία τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο. Περιλαμβάνει το ξύλινο τέμπλο και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της παλιάς εκκλησίας του 1928 και είναι διακοσμημένη με έργα των Κ. Γεωργακόπουλου και Δ. Σουκαρά (1966). Στις 8 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η χάρη της Παναγίας της Γιάτρισσας και την παραμονή γίνεται η περιφορά της εικόνας με τη συμμετοχή εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών από όλη τη χώρα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Ναός του Αγίου Φανουρίου

  Ανατολικά της πόλης του Λουτρακίου, στις παρυφές των Γερανείων και σε τοποθεσία που προσφέρει μια μαγευτική θέα στην πόλη και σε ολόκληρο τον Κορινθιακό Κόλπο, δεσπόζει επιβλητικός και γαλήνιος ο δισυπόστατος ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στον Αγιο Φανούριο και στον ισαπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό.
  Η μνήμη των Αγίων εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη στις 27 Αυγούστου και στις 24 Αυγούστου αντίστοιχα.
  Ο ιερός ναός κτίσθηκε το 1968 πάνω στα θεμέλια άλλης μικρότερης εκκλησίας και εγκαινιάσθηκε στις 31 Ιουλίου του 1969 από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορινθίας Παντελεήμονα.
  Ο ναός, που βρίσκεται χτισμένος σε περίοπτη θέση, έχει κεραμοσκεπή δίρριχτη στέγη με οκτάπλευρο τρούλο, που αποτελείται από ένα μονόλοβο παράθυρο σε κάθέ πλευρά.
  Το προαύλιο βρίσκεται δυτικά του ιερού ναού και περιβάλλεται από φροντισμένη δενδροφύτευση, ενώ βόρεια υψώνεται το επιβλητικό καμπαναριό, που συνδέεται με τον κυρίως ναό με κιονοστήρικτο αψιδωτό υπόστεγο.
  Ολες οι επιφάνειες του εσωτερικού του ναού είναι όμορφα ιστορημένες με παραστάσεις Αγίων και βυζαντινά σύμβολα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση στο εσωτερικό του τρούλου, που απεικονίζει τον Παντοκράτορα. Πρόσφατα στη βόρεια πλευρά του ναού προστέθηκε μικρό επιμελημένο παρεκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Προκοπίου.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας

Ο Αγιος Ανδρέας

  Ο Αγιος Ανδρέας βρίσκεται μέσα στην πόλη του Λουτρακίου και δεσπόζει στην περιοχή της παλαιάς Λουτρόπολης. Κτίστηκε το 1345 από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιωάννη Στ' Καντακουζηνό, σε ανάμνηση του διωγμού του Αποστόλου Ανδρέα. Σήμερα σώζεται υποστυλωμένος, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου κατά το σεισμό του 1981. Σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του και να αποκατασταθεί. Ο ναός διατηρεί αυτούσια τα βυζαντινά χαρακτηριστικά του. Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο σε κυλινδρικό τύμπανο και διαθέτει ένα τριμερές ιερό και ένα ενδιαφέρον κτιστό τέμπλο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί. Στη βόρεια πλευρά του προαυλίου 3-4 σκαλοπάτια οδηγούν στο στόμιο μιας σπηλιάς, όπου κρύφτηκε ο Αγιος Ανδρέας καταδιωκόμενος από Ρωμαίους στρατιώτες. Κατά την παράδοση μετά την είσοδο του Αγίου στη σπηλιά πυκνός ιστός αράχνης έκλεισε το στόμιό της και τον προστάτευσε από τους διώκτες του.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας

Ο Αγιος Γεώργιος

  Το γραφικό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Λουτράκι, στα αριστερά του δρόμου που οδηγεί στην Περαχώρα. Κτίσθηκε το 1938 και διαθέτει ένα κομψό πρόπυλο και κεραμοσκεπή δίρριχτη στέγη. Από την περιοχή προσφέρεται θαυμάσια θεά προς τον Κορινθιακό Κόλπο.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρας.

Η Αγία Παρασκευή

  Ανηφορίζοντας τη μαγευτική διαδρομή προς την Περαχώρα και απολαμβάνοντας τη θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο, συναντάμε σε απόσταση 6χλμ. από το Λουτράκι το όμορφο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Η πρώτη εκκλησία κτίστηκε το 1952, ενώ μετά τους σεισμούς του 1981 ανεγέρθηκε η σύγχρονη εκκλησία (1983), μονόχωρη με καμαροσκεπή στέγη.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μοναστήρια

Μονή Προφήτου Ηλιού Λουτρακίου

Τηλέφωνο: +30 27440 23800
  Στη διακλάδωση του δρόμου προς τον Οσιο Πατάπιο υψώνεται επιβλητικά πάνω από το Λουτράκι η μονή του Προφήτη Ηλία, προσφέροντας μία εκπληκτική θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Αριστερά από το κατώφλι της μονής βρίσκεται ένα μικρό εξωκλήσι, ενώ πάνω από την κύρια είσοδο ξεχωρίζει η παράσταση της Πλατυτέρας των Ουρανών. Τη νοτιοανατολική πλευρά καταλαμβάνει το καθολικό, που ανεγέρθηκε το 1963. Από τα υπόλοιπα κτίσματα αξίζει να επισκεφθούμε το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτη και το εντυπωσιακό σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, φτιαγμένο από πρασινωπές ακατέργαστες πέτρες.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Αναλήψεως-Αγίου Γερασίμου Περαχώρας

Τηλέφωνο: +30 27440 79451
  Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς την Περαχώρα και περνώντας τη διασταύρωση προς τον Οσιο Πατάπιο, συναντάμε τη μονή του Αγίου Γερασίμου. Το καθολικό περιβάλλεται από από τους ξενώνες της μονής, από το “αρχονταρίκι”, από τις αίθουσες αναμονής και από το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας Ελευθερώτριας. Έξω από τη δυτική πτέρυγα έχει τοποθετηθεί ένας πέτρινος σταυρός ύψους 13μ που κάθε βράδυ φωτίζεται περίτεχνα. Κατά την παράδοση ένας ευσεβής εφημέριος αντίκρυσε ολοζώντανο σε αυτό το σημείο τον Αγιο Γεράσιμο, ο οποίος κρατούσε μεγάλο σταυρό και πετούσε φωτοβολίδες.
  Κοντά στον Αγιο Γεράσιμο βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, που κτίσθηκε το 1981 πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Αγίας Ανάστασης Λουτρακίου

Τηλέφωνο: +30 27440 23035
  Στην πόλη του Λουτρακίου, κοντά στο κέντρο Υγείας, βρίσκεται η ιερά μονή της Αγίας Ανάστασης.
  Η ιερά μονή που λειτουργούσε από το 1930 έως το 1990 ως γυναικεία, ιδρύθηκε προς τιμήν εικόνας που είχε ως οικογενειακό κειμήλιο ο κτήτωρ και πρώτος πνευματικός της μονής, Κύριος Ιγνάτιος Πενταράκης εκ Κρήτης, εικόνα στην οποία ιστορείται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και φέρει επιγραφή “1834 Δεκεμβρίου 20”. Στο εσωτερικό της ιεράς μονής, που περιβάλλεται από επιμελημένη τοιχοποιία, βρίσκεται το καθολικό αυτής που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ανάσταση του Κυρίου. Ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός είναι μονόχωρη βασιλική με δίρριχτη ξυλόστεγη στέγη. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ιερού, καθώς επίσης και στον πολυέλαιο αγιορείτικης τεχνοτροπίας, που βρίσκεται στο κέντρο του ναού. Στη μονή εκτός των άλλων φυλάσσονται αξιόλογες ιερές εικόνες, ιστορημένες στις αρχές του αιώνα μας στο Αγιο Ορος. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπήκοου.
  Εκτός από το καθολικό, στη μονή βρίσκονται δύο ακόμα παρεκκλήσια. Το ένα είναι αφιερωμένο στην Αγία Σκέπη, ενώ το δεύτερο έχει αφιερωθεί στον Αγιο Ελευθέριο, στη μνήμη του οποίου τελείται και η δεύτερη πανήγυρις της μονής, αφού σ’ αυτήν φυλάσσονται ευλαβώς ιερά λείψανα του Αγίου Ελευθερίου.
  Η ιερά μονή εορτάζει την ημέρα του Πάσχα, ενώ κατά τη δεύτερη ημέρα αυτού τελείται σύναξις προς τιμήν της Αγίας Ανάστασης. Από το 1990 στην ιερά μονή έχει εγκατασταθεί ανδρώα αδελφότης που βιώνει την εν Χριστώ ζωή, ακολουθώντας τους κανόνες της μοναστικής πολιτείας, όπως αυτήν διέγραψαν οι Αγιοι Πατέρες στους μοναστικούς κανονισμούς σύμφωνα με τις εντολές που ο ίδιος ο Χριστός παρέδωσε: “αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου...αυτή εστί πρώτη εντολή. Δευτέρα δε ομοία αυτή, αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν”.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας

Μονή Αγίας Μαρίνης Λουτρακίου

Τηλέφωνο: +30 27440 54519, 58223
  Λίγο μετά το παραλιακό πάρκο του Λουτρακίου, 80 μέτρα δεξιά από το Υδροθεραπευτήριο του Δήμου και στο δρόμο του Οσίου Παταπίου, συναντάμε το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Κτίστηκε το 1981 και το καθολικό του αγιογραφήθηκε από το μοναχό Μακάριο Βογιατζόγλου.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας

Μονή Αγίας Τριάδας

  Ακολουθώντας τον ονομαζόμενο δρόμο, ανατολικά του Λουτρακίου, μία εντυπωσιακή διαδρομή 10χλμ. περίπου οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που προβάλλει γαλήνιο μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος. Η μονή ιδρύθηκε το 1962 στη θέση όπου το 1933 είχε οικοδομηθεί μια μικρή εκκλησία από τη μοναχή Χριστοδούλη. Αποτελεί μετόχι της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους και ακολουθεί το παλιό ημερολόγιο. Σήμερα στεγάζει επτά μοναχές. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη τα παρεκκλήσια τη Ζωοδόχου Πηγής (1969), των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Σκέπης, καθώς και ο λεγόμενος Γολγοθάς, ένας χώρος στον οποίο αποτυπώνεται με σχηματικές παραστάσεις το θείο δράμα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή

  Πολύ κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, μετά από τη διακλάδωση στα δεξιά, βρίσκεται η μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μετόχι της μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους. Το πρώτο καθολικό της μονής, που έχει καταστραφεί, χρονολογείται στο 1935. Ο σύγχρονος ναός είναι μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται ενδιαφέρουσες εικόνες θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ