gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΑΓΙΑΣΟΣ Κωμόπολη ΜΥΤΙΛΗΝΗ".


Προσκυνήματα (3)

Εκκλησίες

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγιάσο

Τηλέφωνο: +30 22520 22242
  Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο της Αγιάσου και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για τρίκλιτη μεταβυζαντινή βασιλική (32,20 x 26,20 μ.), με μαρμάρινο τέμπλο, έργο των αρχών του 19ου αιώνα και με τοιχογραφίες του 1838.
  Στο χώρο των προκτισμάτων του ναού υπάρχει εκκλησιαστικό μουσείο με ιδιαίτερα αξιόλογα εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στη Λέσβο, με εντυπωσιακό πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο.

Παναγία Αγίας Σιών

Βρίσκεται στην κωμόπολη Αγιάσος. Το όνομα της προήλθε από την παλιά εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που κατά την ιερή παράδοση ο ιερομόναχος Αγάθωνας μετέφερε το 803 από την Ιερουσαλήμ, που ως γνωστόν ονομάζεται Αγία Σιών. Η σκήτη του Αγάθωνα σύντομα έγινε τόπος προσκυνήματος και πυρήνας διαμόρφωσης της σημερινής κωμόπολης της Αγιάσου. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1814. Η εκκλησία στεγάζει Εκκλησιαστικό Μουσείο με μια σημαντική συλλογή χειρογράφων, σκευών και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων. Αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Λέσβου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ