gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΕΙΜΩΝΟΣ Μοναστήρι ΛΕΣΒΟΣ".


Προσκυνήματα (3)

Μοναστήρια

Μονή Λειμώνος

Τηλέφωνο: +30 22530 22289
  Η ανδρική εν ενεργεία Μονή Λειμώνος, βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου και σε απόσταση 14 χλμ. ΒΔ της Καλλονής, σε εύφορο λεκανοπέδιο. Ιδρύθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και λειτουργούσε ως την κατάληψη του νησιού το 1462 από τους Οθωμανούς. Η μονή ανασυστάθηκε το 1526 από τον ´Αγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, σημαντική προσωπικότητα που συνέβαλε στην αναγέννηση των γραμμάτων και της Εκκλησίας. Την περίοδο αυτή, στο χώρο της μονής λειτούργησε η περίφημη "Λειμωνιάς" σχολή που παρέμεινε ενεργή έως και το 1923.
  Το καθολικό της μονής οικοδομήθηκε το 1526 με την ανασύστασή της και επισκευάσθηκε επανειλημμένα. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και διπλό νάρθηκα. Κοσμείται με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο β' μισό του 16ου και στο α' μισό του 17ου αιώνα. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο του ναού, δουλεμένο με μικτή τεχνική (ανάγλυφου και τρυπητού στον αέρα).
  Σήμερα στη μονή υπάρχει σημαντική βιβλιοθήκη χειρογράφων και σκευοφυλάκιο.

Είναι χτισμένη στο κέντρο του νησιού σε απόσταση 3χλμ Β.Δ. της κωμόπολης Καλλονής. Το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες. Χτίστηκε το 1523 από τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλιανό, του οποίου το όνομα τιμάται σήμερα, ενώ κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν το μοναδικό πνευματικό κέντρο του νησιού. Το Καθολικό είναι ένας επιβλητικός ναός ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, με ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο και με τοιχογραφίες αγιορείτικης τεχνοτροπίας του 1800. Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, ενώ παράλληλα λειτουργούν Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης και Γεωλογικό Μουσείο (1990).

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Λέσβου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ