gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΔΡΟΣΕΡΟ Χωριό ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ".


Προσκυνήματα (1)

Εκκλησίες

Αγιος Γεώργιος

  Στο νεκροταφείο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Δροσερού. Ο ναός χτίστηκε το 1863 στο οικόπεδο κάποιου Aγγλου ονομαζόμενου Aμποτ, όταν Μητροπολίτης Μογλενών (Αριδαίας) ήταν ο κ.Ιωάννης Ραμπατζάκης, ο οποίος αργότερα εξισλαμίστηκε. Είναι βασιλικού ρυθμού με νάρθηκα και γυναικωνίτη. Υπάρχει εγχάρακτη επιγραφή με χρονολογία 1863. Εσωτερικά σώζει τοιχογραφίες στα δύο επιστύλια κιονοστοιχιών. Το τέμπλο, το οποίο είναι σκαλισμένο στο Aγιο Όρος, έχει ξυλόγλυπτο και γραπτό λαϊκό διάκοσμο και εικόνες χρονολογημένες στα 1863 και 1864. Πλούσια διακόσμηση διατηρείται στην οροφή, στο νάρθηκα και στο πολύχρωμο θωράκιο του γυναικωνίτη.
  Στην Ωραία Πύλη του τέμπλου υπάρχει η χρονολογία "1890". Φορητές εικόνες, βιβλία και κειμήλια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, σώζονται στον χώρο του Ιερού Βήματος. Εξωτερικά έχει επιχρισθεί με παχύ στρώμα ασβέστη και έχει κατεδαφιστεί το παλιό καμπαναριό του. Ο πρώτος ιερέας του ναού ήταν ο πατέρας Ιωάννης Ζαβλάρης. Ο ναός διατηρείται ως έχει και λειτουργεί περιστασιακά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ