gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗ Οικισμός ΧΑΛΚΙΔΑ".


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών

Τηλέφωνο: +30 22280 22790
  Μονή στις ΝΔ προσβάσεις της οροσειράς Δίρφυος - Πυξαριά και σε ύψος 285 μ. μέσα σε μια απέραντη πευκοθάλασσα, που το καλοκαίρι χαρίζει δροσιά και το χειμώνα μετριάζει τους σφοδρούς ανέμους των βουνών, με αποτέλεσμα η θέση της να είναι απάνεμη, ευάερη, ηλιόλουστη και δροσόλουστη, βρίσκεται η Μονή Μακρυμάλλης. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 23 Αυγούστου οπότε συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος προσκυνητών από τη γύρω περιοχή και τη Χαλκίδα. Βρίσκεται 7 χλμ. Βόρεια των Ψαχνών και 15 χλμ. Από τη Χαλκίδα με την οποία επικοινωνεί διαμέσου των Ψαχνών με αυτοκινητόδρομο. Πριν φθάσουμε στη Μονή, μετά το χωριό Μακρυμάλλη, ατενίζουμε ένα μεγάλο μαρμάρινο σταυρό στην κορυφή μιας απότομης έξαρσης των βράχων. Στη θέση αυτή καθώς διηγούνται οι μοναχές, βρέθηκε η ιερή εικόνα της Παναγιάς. Κάτω από το βράχο απλώνεται πευκόφυτη ρεματιά που πάντοτε τρέχει ολοκάθαρο νερό με το οποίο οι κάτοικοι του χωριού αρδεύουν τα κτήματά τους.
  Πότε κτίστηκε και πότε άκμασε η μονή είναι άγνωστο. Καθόλες τις ενδείξεις - γιατί τίποτε δεν διασώζεται από την ιστορία της επειδή έχουν καεί όλα τα αρχεία της, καθώς και όλο το κτιριακό της συγκρότημα - είναι νεότερης εποχής, δημιούργημα του τέλους του 16ου αιώνα ή των αρχών του 17ου αιώνα σύμφωνα με την παράδοση, κατ' άλλους του 14ου αιώνα.
Ονομασία της Μονής:
  Πολλές εκδοχές υπάρχουν για την ονομασία της. Πρώτη ότι έλαβε το όνομά της από τον πρώτο ηγούμενό της, που ονομαζόταν Μακρυμάλλης. Δεύτερη είναι η εκδοχή να ονομάστηκε από εικόνα της Θεοτόκου που υπήρχε στον παλιό βυζαντινό ναό και εικονιζόταν με μακριά μαλλιά. Υπάρχει και τρίτη εκδοχή: Η εικόνα της Παναγιάς βρέθηκε, στη θέση που είναι ο μαρμάρινος σταυρός από τους βοσκούς της περιοχής που βρήκαν την εικόνα όταν έβλεπαν ένα φως να τρεμοσβήνει στο λόφο εκεί έκτισαν ένα μικρό εκκλησάκι και προσκυνούσαν την εικόνα, στην συνέχεια κατασκεύασαν τα πρώτα κτίσματα (κελιά) και μόνασαν. Σε λίγα χρόνια έγιναν πολλοί μοναχοί. Επειδή οι δύο αδελφοί μοναχοί οι ιδρυτές της ήταν μακρυμάλληδες, οι περίοικοι των γύρω χωριών έδωσαν το όνομα στη μονή "Μονή Μακρυμάλλης".

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ