gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΟΝΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ Μοναστήρι ΣΥΒΡΙΤΟ".


Προσκυνήματα (4)

Μοναστήρια

Μονή Ασωμάτων Αμαρίου

Τηλέφωνο: +30 28310 23653, 58842
Φαξ: +30 28310 58843

  Το Βυζαντινό αυτό μοναστήρι μάλλον χρονολογείται από την πρώτη Βυζαντινή περίοδο παρ' όλο που οι περισσότερες αναφορές σ' αυτό παραπέμπουν στο 13ο αιώνα. Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου, στο μοναστήρι, χτίστηκε πάνω σε παλαιότερη Βυζαντινή εκκλησία. Το μοναστήρι έχει μακριά ιστορία σχετική με τον αγώνα των Κρητικών για ελευθερία κι εκπαίδευση, με συνέπεια να λεηλατηθεί και να καταστραφεί αρκετές φορές κατά την Τουρκοκρατία αλλά ολοκληρωτικά έπεσε στους σεισμούς του 1810. Στη νότια είσοδο αναγράφονται οι χρονολογίες 1692 - 1847. Σήμερα στεγάζεται εδώ η Γεωργική Σχολή. Αρκετά απομεινάρια από το πλούσιο παρελθόν του μοναστηριού βρίσκονται εκτεθειμένα στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησίες

Αγία Παρασκευή στη Μονή Ασωμάτων

Δυτικά της Μονής Ασωμάτων βρίσκεται η σταυροειδής με τρούλο εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία θα πρέπει να χτίστηκε γύρω στον 13ο αι. και να ανακατασκευάσθηκε τον 15ο ή 16ο. Στο βόρειο τοίχο του ναού υπάρχει τάφος με αψιδωτή κόγχη στο εσωτερικό της οποίας απεικονίζονται δύο μορφές με υψωμένα χέρια που με βάση την επγραφή πρόκειται για τους αδελφούς Θεόδωρο και Γεώργιο Χορτάτση.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα μεγάλο θόλο στο κέντρο. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει ένας τάφος για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι είναι του Γεωργίου Χορτάτζη, του αρχηγού της επανάστασης κατά των Βενετών. Υπάρχουν και τοιχογραφίες των ηγετών της επανάστασης του 1272.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ