gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΡΟΝΤΗΣΙΟΥ Μοναστήρι ΗΡΑΚΛΕΙΟ".


Προσκυνήματα (3)

Μοναστήρια

Μονή Βροντησίου

Τηλέφωνο: +30 28940 31247
  ΄Εγγραφες μαρτυρίες για τη μονή υπάρχουν από το 1400. Υπήρξε από τα σπουδαιότερα μοναστικά και πνευματικά κέντρα της Κρήτης, γνωρίζοντας ιδιαίτερη άνθηση κατά το 16ο και 17ο αιώνα. Κατά την επανάσταση του 1866 πρόσφερε καταφύγιο σε Κρήτες επαναστάτες, γεγονός που προκάλεσε τουρκικά αντίποινα, οπότε και η μονή υπέστη σημαντικές φθορές.
  Το καθολικό της μονής είναι δίκλιτος ναός αφιερωμένος στον ΄Αγιο Αντώνιο και τον Απόστολο Θωμά. Το βόρειο κλίτος είναι μεταγενέστερο. Σώζει τοιχογραφίες και φορητές εικόνες του 15ου αιώνα μοναδικής τέχνης. Σύμφωνα με μια παράδοση στη μονή Βροντησίου μόνασε ο μεγάλος Κρητικός ζωγράφος Μιχαήλ Δαμασκηνός. Οι σημαντικότερες εικόνες που φιλοτέχνησε για τη μονή εκτίθενται σήμερα στο μουσείο της μονής της Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών.
  Στην είσοδο της Μονής υπάρχει μνημειώδης κρήνη του 15ου αιώνα, με ανάγλυφη απεικόνιση των Πρωτοπλάστων.
  Στερεωτικές και αναστηλωτικές επεμβάσεις έχουν γίνει στο καθολικό και στα κελλιά της Μονής. Επίσης έχει γίνει στερέωση και συντήρηση των τοιχογραφιών.

Μονή Βροντησίου

  Ανάμεσα σε δύο χωριά, τα Βορίζα και τον Ζαρό βρίσκεται το Μοναστήρι Βροντήσι, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο. Έχει θέα προς την Πεδιάδα της Μεσαράς και το Λιβυκό Πέλαγος από τη μια πλευρά ενώ τα βουνά του Ψηλορείτη κυριαρχούν στην άλλη. Ο Αγιος Αντώνιος και ο Αγιος Θωμάς είναι οι πολιούχοι της εκκλησίας του μοναστηριού. Η τελευταία γραπτή αναφορά για το μοναστήρι είναι του 1474. Ένα όμορφο σιντριβάνι του 15ου αιώνα βρίσκεται στην είσοδο. Είναι ένα από τα πιο καλλιτεχνικά σιντριβάνια της Κρήτης. Αναπαριστά τον Αδάμ και την Εύα και τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ από τους οποίους τρέχει νερό.
Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας στο μοναστήρι ζούσαν σημαντικοί λόγιοι και ζωγράφοι. Ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, ένας φημισμένος αγιογράφος, ζωγράφισε έξι από τις καλύτερες εικόνες του όταν ήταν στη Μονή Βροντήσι. Η ζωγραφική του συνδυάζει στοιχεία βυζαντινής και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. Αυτές οι εικόνες σήμερα βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο.
Όπως τα περισσότερα μοναστήρια στην Κρήτη έτσι και η Μονή Βροντήσι έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαφόρων αγώνων ανεξαρτησίας του κρητικού πληθυσμού. Ήταν το αρχηγείο του καπετάν Μιχάλη Κόρακα κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων κατά των Τούρκων το 1866 και 1878. Το μοναστήρι και οι μοναχοί του δέχτηκαν σκληρά αντίποινα ως συνέπεια της αντιστασιακής τους δράσης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ