gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΧΑΝΙΑ Πόλη ΚΡΗΤΗ".


Προσκυνήματα (12)

Καθεδρικοί ναοί

ΚαΘεδρικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη)

  Ο σημερινός καθεδρικός ναός των Εισοδίων κτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού της Θεοτόκου που είχε μετατραπεί σε σαπωνοποιείο και ανήκε στο γνωστό Τούρκο αξιωματούχο Μουσταφά Πασά Γκιριτλή (Κρητικό). Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860 στη μορφή της τρίκλινης βασιλικής με υπερυψωμένο το καλυμμένο από οξυκόρυφη κάμαρα μεσαίο κλίτος. Τα πλάγια κλίτη καλύπτονται από σταυροθόλια και διαιρούνται καθ' ύψος από το γυναικωνίτη. Στη Βορειοδυτική γωνία του ναού είναι κτισμένο το ψηλό κωδωνοστάσιο . Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού συνδέονται περισσότερο με την παράδοση που διαμορφώθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας με τους λαξευτούς πεσσούς, τα γείσα και τα πλαίσια των ανοιγμάτων. Ο ανατολικός τοίχος του ναού κοσμείται με μεγάλες και εντυπωσιακές αγιογραφίες έργα των Γ. Καλλιτεράκη, Γ. Σταυράκη, Ε. Τριπολιτάκη και Δ. Κοκότση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Εκκλησίες

Αγία Αικατερίνη στη Σπλάντζια, Eνετική

  Είναι δίκλιτος με ενιαία πρόσοψη που καταλήγει σε αετώματα. Στο κέντρο της πρόσοψης υπάρχει η βάση δίλοβου καμπαναριού. Τα θυρώματα είναι διαμορφωμένα με τη χρήση λαξευτών πεσσών και επιστέφονται από γοτθίζοντα ανακουφιστικά τόξα. Εσωτερικά οι κάθετες επιφάνειες των τοίχων χωρίζονται από τις καμάρες με γείσο. Τα κλίτη χωρίζονται από δύο τόξα που πατούν σε λαξευτούς πεσσούς. Ο ναός χρονολογείται το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη και στον Aγιο Ιωάννη τον Ερημίτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγία Μαγδαληνή

  Ιδιόρυθμος αρχιτεκτονικός τύπος ναού με ευρυγώνια αίθουσα που καταλήγει σε διακοσμητικό τρούλο ρωσικής μορφής. Περιβάλλεται από περιμετρική στοά. Κτίστηκε την περίοδο 1901 -1903 από τον ύπατο αρμοστή Κρήτης Πρίγκηπα Γεώργιο και ονομάστηκε έτσι σε ανάμνηση της διαμονής στα Χανιά της αδελφής του Μαρίας συζύγου του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου. Ο Πρίγκηπας έφερε τα σχέδια από τη Ρωσία και κατέθεσε 10.000 ρούβλια για την ανέγερση του ναού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Ιανουαρίου 1903 σε στενό οικογενειακό κύκλο με την παρουσία της βασίλισσας Όλγας της Ελλάδος και του Πρίγκιπα Γεώργιου. Μετά την αναχώρηση του ο Πρίγκιπας επέστρεψε το ναό στο Δήμο Χανίων και στη Χαλέπα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγιοι Ανάργυροι

  Ενοριακός ναός στην ομώνυμη συνοικία της Παλιάς Πόλης Χανίων. Μετά την άλωση των Χανίων από τους Τούρκους(1645) είναι ο μόνος ορθόδοξος ναός μέσα στην πόλη που παραμένει σε λειτουργία ως τα μέσα του 19ου αιώνα και χρησιμοποιείται ως καθεδρικός του Επισκόπου Κυδωνίας . Ο ναός αποτελείται από τρεις χώρους. Αρχικά κτίστηκε το καμαροσκέπαστο ανατολικό τμήμα, στη συνέχεια έγινε μια επέκταση προς τα δυτικά, έπειτα προστέθηκε ένα μεγαλύτερο μονόχωρο κλίτος στη βόρεια πλευρά και τελευταία έγινε μια ακόμα επέκταση προς την κατοικία που υπήρχε στη νότια πλευρά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο μεγάλες εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Δευτέρας Παρουσίας, ζωγραφισμένες γύρω στα 1625 από τον ιερομόναχο Αμβρόσιο Έμπορο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγιος Νικόλαος στη Σπλάντζια

  Το συγκρότημα της Μονής του Αγίου Νικολάου των Δομινικανών μοναχών που βρίσκεται στη συνοικία Σπλάντζια, κτίστηκε γύρω στα 1320 από την αδελφότητα της Κάντια. Η αρχική μορφή της Μονής, όπως απεικονίζεται στους παλαιούς χάρτες, αποτελείτο από το ναό με ένα ψηλό καμπαναριό και τη δίπλα στοά (chiostro) στη βόρεια πλευρά του. Ο τύπος του ναού είναι βασιλικός με εγκάρσιο κλίτος που κατέληγε σε τριμερές ιερό βήμα χωρίς αψίδα. Το κεντρικό τμήμα του ιερού και ο σολέας στεγάζεται με μεγάλα σταυροθόλια με έξεργες νευρώσεις, και τα πλάγια διαμερίσματα του ιερού από οξυκόρυφες καμάρες. Ο υπόλοιπος ναός ήταν ξυλόστεγος με δίρριχτη στέγη. Από το μέσο του εγκάρσιου κλίτους ένα τοξωτό άνοιγμα οδηγούσε στη στοά με τα κελιά. Σήμερα σώζεται η περίκλειστη αυλή και η βόρεια πλευρά της διώροφης στοάς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε Τζαμί, στο Χιουγκάρ Τζαμισί (Το Τζαμί του Ηγεμόνα), που υπήρξε το κεντρικό Τζαμί της πόλης. Οι Τούρκοι πρόσθεσαν στη νοτιοδυτική γωνία του ναού ένα μιναρέ με δύο εξώστες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


  Στην είσοδο του Αγίου Νικολάου μία πλάκα μαρτυρεί την ιστορία του. Η εκκλησία αποτέλεσε ένα αυθεντικό κομμάτι του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου του δεκάτου τρίτου αιώνα. Στην Βενετοκρατία αποτελούσε την πιο σημαντική εκκλησία της πόλης. Ηταν κομψή και μεγάλη σε χωρητικότητα, με πλατιές καμάρες στο εσωτερικό. Στην Τουρκοκρατία ο Σουλτάνος Ιμπραήμ τη μετέτρεψε σε τζαμί. Σήμερα διασώζονται στο βόρειο τμήμα, οι εξωτερικοί τοίχοι της, δραστικά αναμορφωμένοι και ο μεγάλος θόλος της χωρισμένος σε μικρά κομμάτια. Τα απομεινάρια του μοναστηριού βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας και η μονή είναι ακόμα ορατή. Ο μιναρές του τζαμιού του Ιμπραήμ Πασά βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και χρειάζεται αναπαλαίωση. Σ' ένα σεισμό το Μάιο του 1994 ο μιναρές κινδύνεψε να καταρρεύσει.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Ο Ναός του Αγίου Ρόκκου

  Σώζεται σε καλή κατάσταση στη βορειοδυτική γωνία της πλατείας της Σπλάντζιας, κοντά στο ναό του Αγίου Νικολάου. Αποτελείται από δύο διαφορετικής μορφής καμαροσκέπαστα κλίτη από τα οποία το αρχαιότερο ήταν το βόρειο χωρίς κανένα διάκοσμο. Αντίθετα το νότιο κλίτος έχει κτιστεί από λαξευτή τοιχοποιία σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του Βενετσιάνικου Μανιερισμού. Κάτω από το γείσο της νότιας πλευράς υπάρχει η επιγραφή: DEO O(PTIMO). M(AXIMO). ET D(IVO). ROCCO DICATVM. M.D.CXXX (Αφιερωμένο στον άριστο και μέγιστο θεό και στον Θείο Ρόκκο 1630). Ο ναός πιθανότατα κτίστηκε μετά από κάποια επιδημία πανώλης, από την οποία προστάτευε ο Aγιος Ρόκκος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ