gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΛΚΗ Νησί ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ" .


Προσκυνήματα (14)

Εκκλησίες

Συνοπτικός κατάλογος εκκλησιών της Χάλκης

ΧΑΛΚΗ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Στον παρακάτω κατάλογο δεν γίνεται διάκριση σε Ενοριακούς, Μοναστηριακούς Ναούς, Παρεκκλήσια η Εξωκκλήσια ,αναφέρονται όλες οι Εκκλησίες ανεξαιρέτως, όσες μας είναι γνωστές και όσες αναφέρονται στα προικοσύμφωνα. Οι ονομασίες αναφέρονται στην τοπική διάλεκτο.

Βυζαντινός Ναός Αγίου Νικολάου του Κάστρου

Εκεί ήταν οι Αργυροεπένδυτη εικόνα του Αγίου Νικολάου, που σήμερα κοσμεί τον ομώνυμο Ναό στον Ιμπoρειό, και έγινε "αιτία" να καταστραφεί ο Βυζαντινός Ναός του Κάστρου. Από δω κατέβασαν την Εικόνα στον Ιμπορείο, στον νέο μεγαλόπρεπο Ναό, όπου οι σφουγγαράδες έφτιαξαν, βουτώντας τις Κυριακές και μαζεύοντας σφουγγάρια για να χτιστεί με τα λεφτά αυτά, της Κυριακής, η Εκκλησιά του Αη Νικόλα. Την εικόνα όμως την έχαναν από τον Ιμπορειό και την έβρισκαν ξανά στο Κάστρο, όπως μας διηγείται ο Βενιζέλος Σφυρίου, από τους τελευταίους γηραιούς κατοίκους του παλαιού χωριού. Θεώρησαν ότι οι Χωριανοί δεν ήθελαν να μείνει η εικόνα στον Ιμπορειό και την έκλεβαν και την έπαιρναν κοντά τους ξανά ,στο Κάστρο. Την λύση δεν άργησαν οι κάτοικοι του Ιμπορειού να την βρούν.

Πήραν λοιπόν κασμάδες και ξεκίνησαν για την μεγάλη επιχείρηση, την κατεδάφιση του Βυζαντινού Ναού. Ετσι οι χωριανοί δεν θα ξανάπαιρναν την εικόνα αφού ο Ναός θα ήταν καταστραμμένος. Ετσι λοιπόν ο Ναός γκρεμίστηκε, και η εικόνα του αγίου Νικολάου έμεινε στον Ιμπορειό στο νέο Ναό. Εφτιαξαν και το καμπαναριό του νέου Ναού τόσο ψηλό που να θωρεί το Κάστρο, την παλαιά κατοικία του Αγίου. Σήμερα με ενέργειες της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ο Ναός παίρνει τον δρόμο της αναστήλωσης.

Εξωκκλήσια

Το βυζαντινό παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού

Το βυζαντινό παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού είναι το αρχαιότερο από τα οικοδομήματα του καθίσματος Τιμίου Σταυρού στην θέση Πλεκτή Χάλκης. Στα νότια του Ναού έχει κτισθεί ο νέος μεγαλύτερος. Το παρεκκλήσι είναι δρομικό, μονόχωρο, μονόκλιτο, καμαροσκέπαστο με ημικυκλική προεξέχουσα κόγχη Αγίου Βήματος και ημιτεταρτοσφαίριο.Eχει τρία ανοίγματα, ένα δυτικά όπου αποτελεί και την κύρια είσοδο, ένα ανατολικά στην κόγχη του αγίου βήματος και ένα στον νότιο τοίχο και εντός του χώρου του Αγίου βήματος, τα δυο αυτά τελευταία ανοίγματα είναι παράθυρα αερισμού. Ο Ναός εσωτερικά ήταν ολόγραφος, σήμερα λίγες τοιχογραφίες σώζονται οι οποίες ,από άγνοια και μόνο ,έχουν καλυφθεί με ασβεστοεπιχρίσματα τα οποία όμως λειτούργησαν σαν ασπίδα σωτηρίας για τις τοιχογραφίες. Σε δείγματα απόξεσης του επιχρίσματος φάνηκαν οι καλυμμένες τοιχογραφίες οι οποίες σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Περιμετρικά του ναού, στο εσωτερικό, υπάρχει αναπαυτική βαθμίδα (θρανίο). Το επίπεδο του Αγίου βήματος είναι 10 εκ. χαμηλότερα από τον Κυρίως Ναό. Αλλά και η είσοδος στον Ναό γίνεται από την δυτικά ευρισκόμενη είσοδο και από ένα σκαλοπάτι 20 εκ. Eνα μέρος του Ναού δηλαδή είναι χωμένο στο έδαφος από δυτικά ενώ ανατολικά όλος ο Ναός είναι στην επιφάνεια. Η Αγία τράπεζα είναι κατασκευασμένη από αρχαίο αρχιτεκτονικό μέλος, η πρόθεση βρίσκεται βόρεια και σε μία στροφή 1/4 από την Αγία τράπεζα. Το δάπεδο είναι πλακόστρωτο με ντόπια πέτρα. Σε κάποια σημεία μεταγενέστερα λόγο φθοράς τοποθετήθηκαν κεραμικά οριζόντια. Βορειοανατολικά του Ναού υπάρχει αρχαίο αλώνι μέρος του οποίου είναι κατασκευασμένο από ελληνιστικούς λαξευτούς λίθους .

Προφήτης Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας είναι ένα δρομικό μονόχωρο , μονόκλιτο Ναϋδριο στην κορυφή του λόφου « Αϊ Λιά το Βουνό» που έχει πάρει την ονομασία από την ύπαρξη του Ναΰδρίου αυτού. Πράγμα που μαρτυρεί την αιωνοβιότητα του Είναι κτισμένο με ντόπια πέτρα , έχει όμως χρησιμοποιηθεί πολύ αρχαίο υλικό για την ανοικοδόμησή του.Ηταν θολωτό πράγμα που μαρτυρεί η κλίση στα υψηλότερα σημεία.Ένας αρχαίος κίονας και τμήμα ελληνιστικης σαρκοφάγου χρησιμοποιούντε σήμερα για να κλείνουν την είσοδο του Ναού. Ο κίονας είχαι χρησιμοποιηθεί για την στήριξη της Αγίας Τράπεζας και το λείψανο της σαρκωφάγου για υπέρθυρο. Το Ναύδριο βρίσκεται εντός περιτειχίσματος και στα ανατολικά διακρίνονται θεμέλια και χαμηλοί τοίχοι από προσκτίσματα Πιθανόν να ήταν κελιά ή βοηθητικοί χώροι για τον Ναό.

Αρχάγγελος Μιχαήλ Παλαρνιώτης

Το βυζαντινό παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Παλαρνιώτη της Ιεράς Μονής Παλαρνιώτου στην θέση Χώνη. Το παρεκκλήσι είναι δρομικό , μονόχωρο , μονόκλιτο καμαροσκέπαστο με ελαφρά προεξέχουσα ημικυκλική κόγχη Αγίου βήματος και μικρό ημιτεταρτοσφαίριο.Έχει τρία ανοίγματα ένα στην δυτική πλευρά που αποτελεί την είσοδο του ναού , ένα στο τύμπανο του δυτικού τοίχους και πάνω από την θύρα και ένα στα νότια, τα δυο τελευταία ανοίγματα είναι παράθυρα πολύ μικρά το ένα αερισμού και το άλλο φωτιστικό. Εσωτερικά ο Ναός είναι ή τουλάχιστον ήταν ολόγραφος. Υπάρχουν δυο στρώματα τοιχογραφιών ένα του 14ου αιώνα και ένα του 16ου. Το παλαιότερο στρώμα έχει ματσακονιστεί για να πιάσει το δεύτερο.Για Αγία Τράπεζα χρησιμοποιείται μια βάση κίονα στηριγμένη ανάποδα πάνω σε μέλος κίονα. Το δάπεδο είναι βοτσαλωτό με ντόπια βότσαλα. (το παρεκκλήσι είναι υπο αναστήλωση)

Αγιος Γεώργιος των Κάμπων

Ο Αγιος Γεώργιος των Κάμπων αποτελεί το καθολικό του οικισμού του Μαρονίου. Το Μαρόνι βρίσκεται κοντά στην Ι.Μονή του Αγίου Ιωάννου του Κοντά στα Σύγνη. Είναι κτισμένος με αρχαίους λαξευτούς λίθους ,προερχόμενους από άλλα αρχαία κτίσματα που υπήρχαν στην περιοχή. Ολες οι ενδείξεις, καθώς και η λειτουργικότητα των χώρων ,μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανήκει στην μέση Βυζαντινή περίοδο. Είναι ένας δρομικός, μονόχωρος, μονόκλιτος Ναός ,με ημικυκλική προεξέχουσα κόγχη Αγίου Βήματος. Εχει δύο ανοίγματα ,ένα δυτικά που αποτελεί την κύρια είσοδο και ,ένα πολύ μικρό, ανατολικά ,στο τύμπανο της κόγχης του Αγίου Βήματος, το οποίο είναι παράθυρο αερισμού.

Ο Ναός ,εξωτερικά, φαίνεται να έχει και άλλα ανοίγματα τα οποία όμως στην ουσία δεν υπάρχουν και μάλλον είχαν κάποιον άλλο λειτουργικό σκοπό, πολύ πιθανόν σε αυτά να είχαν τοποθετηθεί κάποια διακοσμητικά μαρμαροθετήματα τα οποία είτε δεν άντεξαν και κτάπεσαν είτε έχουν εντοιχιστεί σε άλλον μεταγενέστερο Ναό. Δυτικά και στο υπέρθυρο υπάρχει κόγχη επωνύμου Αγίου. Ο Ναός ήταν ολόγραφος,σήμερα μόνο ίχνη από την τοιχογραφία της Πλατυτέρας διακρίνονται στην κόγχη του Αγίου Βήματος. Εσωτερικά ο Ναός είναι ίσως από τους πιο λειτουργικούς, από την Αγία Τράπεζα με στροφή και δύο βηματισμούς βρίσκεσαι μπροστά στην Πρόθεση. Δίπλα στην πρόθεση υπάρχει βοηθητική θυρίδα πολλαπλών χρήσεων. Η Αγία Τράπεζα, όπως άλλωστε και όλος ο Ναός αποτελείται από αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη της Κλασικής / Ελληνιστικής περιόδου. Εντός του Ναού βρέθηκε και ένας αμφικιονίσκος παλαιοχριστιανικός με φυτικά μοτίβα σε ελικοειδή μορφή.

Το εξωκκλήσι του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκα

Το εξωκκλήσι του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκα είναι δρομικό, μονόχωρο, μονόκλιτο, καμαροσκέπαστο, κτισμένο με ασβεστόλιθους και ακανόνιστη λιθοδομή. Εχεί προεξέχουσα ημικυκλική κόγχη αγίου βήματος και μικρό ημιτεταρτοσφαίριο. Είναι από τα λίγα βυζαντινά εξωκκλήσια που στο εσωτερικό τους διακρίνονται τα κτιστά Θωράκια, δυστυχώς εκτός από αυτά και τις εσοχές της Πρόθεσης και της Αγίας Τράπεζας τίποτα άλλο δεν διακρίνεται στο εσωτερικό. Τα κονιάματα που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε αυτό το εξωκκλήσι είναι τα ίδια όπως σε όλα, χώμα, πηλός(παρσελόνα), ασβέστης, κορασάνι. Για την ιστόρηση (Αγιογράφηση) του εξωκκλησίου δυστυχώς τίποτα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αφού δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Ισως, εάν κάποια στιγμή γίνει κάποια ανασκαφή και αφαιρεθούν οι ασβεστόλιθοι που έχουν καταπέσει εντός του εξωκκλησίου,να βρεθούν κομμάτια σουβά με τοιχογραφίες και τότε να μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα.

Σε πλήρη πλέων αποσύνθεση το εξωκκλήσι του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκα περιμένει το τέλος. Πόσος κόσμος άραγε δεν προσευχήθηκε σε τούτο το μικρό και γεμάτο ιστορία ξωκκλήσι, πόσοι βοσκοί δεν στάθηκαν τότε, όταν οι τόποι ερήμωσαν, για να ανάψουνε το καντήλι. Πραγματικά κάποτε ο τόπος αυτός έσφυζε από ζωή. Σήμερα απόμακρος και ξεχασμένος, γεμάτος μνημεία και ιστορία, χάνεται στα άβατα πλέων μονοπάτια, που μόνο κάποιος βοσκός, που και πού, τα περνά και με τα βήματα του χαμηλώνει τα χορτάρια και τα θυμάρια για να περάσει ή κάποιος κυνηγός που προσπερνά τα μνημεία αυτά χωρίς να τους δίνει σημασία.

Καθεδρικοί ναοί

Ναός Αγίου Νικολάου

ΧΑΛΚΗ (Χωριό) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Ιωάννη Αλάργα

ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΚΗΣ (Οικισμός) ΧΑΛΚΗ
Τηλέφωνο: +30 22460 45210
Στη δυτική άκρη του νησιού είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Αλάρκα, ονομαστό προσκύνημα του νησιού, που στο παραδοσιακό πανηγύρι του στις 29 Αυγούστου συγκεντρώνει τους Χαλκήτες απ’ όλα τα μέρη της γης. Σε μικρή απόσταση τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, και του Σταυρού του Ξύλου. Όλα τα πανηγύρια της Χάλκης εορτάζονται με παραδοσιακό τρόπο και με ξεχωριστή γραφικότητα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ