gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 18 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΣΤΡΟΣ Λιμάνι ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Προσκυνήματα (18)

Μοναστήρια

Μονή Κοιμήσεως Παλαιοπαναγίας Κυνουρίας

ΑΣΤΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27550 22176
  Τέσσερα χιλιόμετρα μετά το Αστρος, στις πρώτες στροφές του δρόμου Αστρους - Παναγίας Μαλεβής - Αγ. Πέτρου, αριστερά, εκεί που σμίγουν τα ρέματα της απέναντι βουνοπλαγιάς βρίσκεται το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς, αφιερωμένο στην Παναγία (στην Αγία Ελεούσα). Από κάποια κοντινή στροφή ξεκινά ένας καλός χωματόδρομος μέχρι την αυλόπορτα της μονής. Η μονή διατηρεί τον αρχικό της χαρακτήρα με λίγες σύγχρονες επεμβάσεις. Το καθολικό είναι σταυρεπίστεγος τετρακιόνιος και έχει κτιστεί το 1814. Η πρώτη ιστορική μνεία γίνεται το 1612 ενώ άλλοι αναφέρουν το 1310. Το μοναστήρι διατηρεί σε κοντινή απόσταση μετόχι. Η μονή σήμερα είναι γυναικεία.

Μονή Λουκούς

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ (Μοναστήρι) ΑΡΚΑΔΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27550 41260
  Βρίσκεται ΒΔ του ΄Αστρους, στο χώρο της Αρχαίας Θυρεάτιδος, σε περιοχή κατάσπαρτη από αρχαιότητες. Πιθανόν οικοδομήθηκε στη θέση παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου αιώνα μ.Χ. Το Καθολικό ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, με τοιχογραφίες καλής τέχνης του 17ου αιώνα και δάπεδο από πολύχρωμα μαρμαροθετήματα. Είναι κτισμένο σε μίμηση αμελούς πλινθοπερίκλειστου, με εντοιχισμένα αρχαία μέλη και κεραμοπλαστικά κοσμήματα. Στο τέμπλο υπάρχουν δεσποτικές εικόνες του 17ου αιώνα. Πρώτη μνεία της Μονής γίνεται στα "Γεωγραφικά" του Μελέτιου, Μητροπολίτη Αθηνών (1690). Το 1805 την επισκέπτεται ο ΄Αγγλος περιηγητής Leake.
  
  Για την προέλευση του ονόματος "Λουκού" έχει υποτεθεί ότι:
•η Μονή ήταν αφιερωμένη στην Αγ. Λουκία,
•έλαβε το όνομά της από τη λατρεία της ΄Ηρας ("Juno Lucina"),
•λόγω ύπαρξης λύκων ονομάστηκε η θέση Λυκού,
•πρόκειται περί Μονής του Οσίου Λουκά,
•ότι σχετίζεται με το Lucus Feroniae (δάσος θηραμάτων) στο οποίο ήταν η έπαυλη του Ηρώδη Αττικού κ.α.
  Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή.
  Στο μνημείο έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ανακεράμωσης της στέγης του καθολικού, στερεωτικές εργασίες στον διώροφο πύργο της Μονής και εργασίες συντήρησης των κελλιών. ΄Εγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου του ναού στη δεκαετία του 1980. Το 1994 και στις αρχές του 1995 συντηρήθηκε το ψηφιδωτό δάπεδο του καθολικού.

  Η μονή Λουκούς βρίσκεται κοντά στο Αστρος πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Αστρους. Είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και είναι κτίσμα του l2ου αιώνα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χτίστηκε στα ερείπια του ιερού του Πολεμοκράτη εγγονού του Ασκληπιού. Η εκκλησία, όπως και άλλα κτίσματα της μονής, περιλαμβάνει εντοιχισμένα, γλυπτικά τμήματα υστερορωμαϊκών χρόνων. Η μονή έχει σημαντική βιβλιοθήκη με ιστορικά χειρόγραφα και κώδικες. Στον προαύλιο χώρο της μονής υπάρχουν γλυπτά που προέρχονται από την παρακείμενη έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού και γλυπτά με περίτεχνο διάκοσμο που προέρχονται από το αρχαίο ιερό. Με το ιερό αυτό είχε συνδεθεί ο Ηρώδης ο Αττικός ο οποίος έιχε κτίσει δίπλα την έπαυλή του. Στο μοναστήρι βρέθηκε ανάγλυφο του 4ου αι. π.Χ. που αναπαριστά τον Ασκληπιό και την οικογένειά του, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης βρέθηκε τμήμα ράβδου με ελισσόμενο φύδι από άγαλμα του Ασκληπιού. (41 χλμ. από Τρίπολη, 4 χλμ. από Αστρος) Λίγα μέτρα από την μονή υπάρχει ρωμαϊκό υδραγωγείο με τις χαρακτηριστικές καμάρες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ιερά Μονή Κοντολινάς Καστάνιτσας

ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
  Ξωκλήσι σήμερα του ορεινού πανέμορφου χωριού της Καστάνιτσας, άλλοτε ανήκε στη Μονή του Αγ. Νικολάου και Παντελεήμονος Κοντολινάς. To μοναστήρι είναι χωμένο στο λόγγο σε κατάφυτη περιοχή από καστανιές και έλατα (λίγο πιο πάνω), σε περιβάλλον που αναδίδει έντονο μοναστικό τόνο. Σώζεται μόνον το καθολικό που έχει επισκευασθεί.
  Διατηρούνται λίγες τοιχογραφικές παραστάσεις του Κουλιδά (1767). Η ιστορία του μοναστηριού καταγράφεται μεταξύ 1628 και 1834 οπότε και διαλύεται μετά το διάταγμα του Όθωνα.
  Στο χώρο μπορεί κανείς να φτάσει από χωματόδρομο από την Καστάνιτσα. Οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας μπορούν να διασχίσουν το μοναδικού κάλλους φαράγγι της Μαζας διανύοντας μια κοπιαστική πορεία τριών ωρών δίπλα στο ρέμα ανάμεσα σε θεόρατα βράχια και πλατάνια.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μελιγούς

ΜΕΛΙΓΟΥ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
  Η Μονή Αγίας Τριάδος είναι και αυτή ένα εγκαταλελειμμένο μοναστηριακό κτίσμα της Κυνουρίας. Φτάνει κανείς εκεί ακολουθώντας τον αγροτικό χωματόδρομο που ξεκινά αριστερά του επαρχιακού δρόμου Aστρους- Αγίου Πέτρου, πριν από το διάσελο όπου η διακλάδωση προς Aγ. Ιωάννη και Πλάτανο, Χάραδρο κτλ.
  Ανάμεσα από ερειπωμένα κτίσματα ξεπροβάλλει, σαν μέσα από κρυψώνα, ένας ογκώδης Ναός. Στο εξωτερικό τύμπανο του τρούλου διακρίνονται όμορφα κεραμικά διακοσμητικά. Τέτοια είχαν, πριν από μερικά χρόνια, όλοι οι τοίχοι, όπως και θραύσματα αρχαίων ανάγλυφων, αλλά η σύγχρονη κεραμοσκεπή κατέστρεψε αυτά τα στοιχεία.
  Στο εσωτερικό, ο πανύψηλος τρούλος προκαλεί το θαυμασμό, καθώς είναι στηριγμένος σε τέσσερις πεσσούς και διακοσμημένος από λαϊκές τοιχογραφίες του ΙΗ΄ αιώνα, που είναι και ο αιώνας ακμής της Μονής, η οποία διαλύεται το 1834.
  Η Μονή γιορτάζει τη Δευτέρα της Πεντηκοστής, εορτή του Αγ. Πνεύματος.

Μονή Παναγίας Εορτακουστής

ΜΟΝΗ ΕΟΡΤΑΚΟΥΣΤΗΣ (Μοναστήρι) ΚΥΝΟΥΡΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27550 31269
  Ιστορικό και γραφικότατο μοναστήρι, το αρχαιότερο μοναστικό κέντρο της Τσακωνιάς. Βρίσκεται στον Πάρνωνα, πάνω σε παρακαμτήριο χωμάτινο δρόμο του δρόνου Αγίου Ανδρέα - Πραστού. Είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Ονομάζεται και μονή της Ορθοκωστάς ή Αρτοκωστάς και ιδρύθηκε το 1617. Περιβάλλεται από συνεχόμενα κτίσματα με χαγιάτια και πυργίσκους. Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό, που είναι σταυροειδής ναός με τρούλο. Η μονή διαθέτει σημαντικό ιστορικό αρχείο του 18ου αιώνα. Στο ιερό φυλάσσονται κειμήλια και λείψανα. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχουν τα ερείπια της Μονής Κάτω Παναγίας του 12ου αιώνα. Εδώ βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας Αρτοκωστάς που αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα, που έχει αφιερώσεις του αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγου και του Ιωάννη Κατακουζηνού, είναι σήμερα στην Ιταλία. Τα ερείπια της παλιάς μονής διακρίνονται από το δρόμο, πριν από τη μονή της Εορτασκουστής. Η μονή πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1826. Το καθολικό ξανακτίστηκε το 1865. Σήμερα λειτουργεί σαν γυναικεία μονή.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαλεβής

ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ (Μοναστήρι) ΚΥΝΟΥΡΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27920 31243
  Σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Αγιο Πέτρο, στο δρόμο Αγιου Πέτρου - Αστρους βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. και περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου. Η μονή είναι η πιο φημισμένη της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Η πρώτη μονή χτίστηκε το 14ο αιώνα. Η σημερινή μονή χτίστηκε το 1616 και είχε σημαντική προσφορά στον αγώνα του 1821. Το 19ο αιώνα ανακαινίστηκε ύστερα από καταστροφές που έπαθε από τον Ιμπραήμ. Το καθολικό της είναι μικρός μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός μέ τρούλο και περιέχει την εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρείται ότι είναι έργο του 1360. Στον περίβολο της μονής έχει κτιστεί νέος επιβλητικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Δίπλα από τη μονή βρίσκεται η όμορφη μικρή εκκλησία του Αγίου Νείλου. Το συγκρότημα της μονής περιλαμβάνει επίσης μεγάλη νεόδμητη πτέρυγα που φιλοξενεί ξενώνες και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Περδικόβρυση

ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Μοναστήρι) ΚΥΝΟΥΡΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27920 22290
  Παλιό ανδρικό μοναστήρι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Τάνου κοντά στο χωριό Περδικόβρυση του Καστρίου και είναι χτισμένο πάνω σε απόκρημνο βράχο.Το γύρω τοπίο είναι επιβλητικό και ανόθευτο. Μεταγενέστερη επιγραφή μαρτυρεί την ιστορική παρουσία της μονής από το 1126. Αλλες επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι ανακαινίστηκε τον 18 αιώνα. Με βάση αυτές και άλλες υπάρχουσες γραπτές μαρτυρίες, το μοναστήρι θεωρείται σαν το παλαιότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου. Η ιστορία του μοναστηριού είναι πλουσιότατη. Λόγω της απρόσιτης θέσης του, χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα του 21 σαν ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και σαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των επιδρομών του. Μάλιστα ο νερόμυλός του άλεθε πυρίτιδα για τις ανάγκες του αγώνα. Είναι το μόνο που άντεξε την πολιορκία από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ ο οποίος την πολιόρκησε δύο φορές χωρίς επιτυχία (υπάρχουν αρκετές σχετικές αναφορές από Μακρυγιάννη και άλλους). Μάλιστα το μοναστήρι διέθεσε μεγάλο μέρος από την περιουσία του για να ξαναχτιστούν πολλά από τα κατεστραμμένα μοναστήρια της Αρκαδίας. Η μονή λειτουργεί έως σήμερα και εορτάζει στις 29 Αυγούστου

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ρεοντινού

ΟΡΕΙΝΟ ΚΟΡΑΚΟΒΟΥΝΙ (Οικισμός) ΑΣΤΡΟΣ
  Κρυμμένη μέσα στα ρέματα, μετά την Παναγία της Ορθοκωστάς (είναι μετόχι της σήμερα), βρίσκεται η παλιά μονή του Αγ. Δημητρίου του Ρεοντινού. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ονομασία του διπλανού όρους Οριόντας. Από τα ερείπια εύκολα καταλαβαίνει κανείς την αρχιτεκτονική του Ναού. Είναι μονόκλιτος σταυροειδής με τρούλο και βρίσκεται σε ανεκτή κατάσταση. Είναι σκεπασμένος με πλάκες και διατηρεί τις τοιχογραφίες καθαρές (1698). Το τέμπλο του Ναού είναι όμορφα σκαλισμένο, μάρτυρας παλιάς αίγλης. Το μοναστήρι ήκμασε κατά τον ΙΗ΄ αιώνα και στη συνέχεια ακολούθησε η διάλυσή του (κατά το 1834), όπως συνέβη με τα περισσότερα μοναστηράκια της Κυνουρίας.
  Ο επισκέπτης μπορεί να βρει εδώ έναν τόπο ειδυλλιακό, απομονωμένο και ξεκομμένο από την τύρβη της ζωής. Μπορεί να δροσιστεί από το νεράκι που ποτίζει το γεροπλάτανο και να ανταμώσει, ίσως, την ειρήνη της ψυχής του μέσα στο δάσος των αγλαντινιών ή στις σπηλιές των απέναντι βράχων...

Hidden in the gullies after the nunnery of Our Lady 'Orthokosta' lies the old monastery of Ayios Dhimitrios 'Reontinou'. The church is single naved, of the domed cross-in-square type and is covered with slate. Its wall paintings (1698) and the beautifully carved iconostasis bear witness to its past glory. The monastery flourished during the 18th century and was abandoned in 1834, as is the case with most of the small Cynurian monasteries. The monastery, which is a true hermitage in nature, is presently a dependency of the nunnery of 'Artokosta'.

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ρεοντινού

Μονή Ιωάννου του Θεολόγου

ΧΑΝΤΑΚΙΑ (Οικισμός) ΑΣΤΡΟΣ
  Aπέναντι από το δρόμο προς την Μονή της Αγίας Τριάδας και στα δεξιά του επαρχιακού δρόμου Αστρους - Αγ. Πέτρου, αρχίζει ο χωματόδρομος που οδηγεί στα Χαντάκια. Ενα από τα παρακλάδια του μας φέρνει στη διαλυμένη (κατά το 1834) Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου. Ο μικρός ναός της Μονής, κατάλευκος, σταυροειδής με τρούλο, βρίσκεται ανάμεσα σε ερείπια. Υπάρχει σύγχρονη κεραμοσκεπή και αντηρίδες που στηρίζουν τους γεμάτους από ρωγμές τοίχους. Ο Ναός είναι απομεινάρι της ευλάβειας κάποιων ευσεβών πιστών. Εντυπωσιάζουν οι εκφραστικότατες λαϊκές τοιχογραφίες (1754) του Ιερέα Κουλιδά από τον Αγιο Ιωάννη και του γιου του. Συγχρόνως όμως, προκαλεί αφάνταστη λύπη η σταδιακή καταστροφή τους με τα ονόματα που έχουν χαράξει βέβηλα χέρια πάνω στα πρόσωπα, στα ενδύματα και στα σώματα των Αγίων, επιθυμώντας να διαιωνίσουν το πέρασμά τους από εδώ.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ