gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΚΑΡΙΑ Νησί ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Προσκυνήματα (6)

Εκκλησίες

Αη Γιώργης του Δοργανά

ΚΟΣΟΙΚΙΑ (Οικισμός) ΕΥΔΗΛΟΣ
Βρίσκεται εντός του περιβόλου του κάστρου του Κοσκινά.

Μοναστήρια

Μονή Παναγιάς Μαυριανού

ΜΑΥΡΙΑΝΝΟΣ (Οικισμός) ΙΚΑΡΙΑ
  Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μαυριάνου, που βρίσκεται κοντά στην ακτή της θάλασσας, μεταξύ των χωριών Βρακάδες και Αμάλο, ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνος. Πιθανολογείται, ότι στο σημείο, που κτίστηκε η Ιερά Μονή υπήρχε αρχαίος οικισμός ή αρχαίος ειδωλολατρικός ναός, εξαιτίας μιας βάσης μαρμάρινου κίονος και άλλων πήλινων και μαρμάρινων τεμαχίων, που υπάρχουν σ' αυτόν. Στο Καθολικό, το όποιο δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής απόψεως, υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1820 με εικόνες και αγιογραφίες της ίδιας περιόδου.
  Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου.

Μονή Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λευκάδος

ΜΟΝΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22750 22767
  Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λευκάδος στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, ιδρύθηκε γύρω στο 1775, από τους «Κολλυβάδες», άγιο Μακάριο επίσκοπο Κορίνθου και τον Χίο ιερομόναχο Νήφωνα. Η Ιερά Μονή ανηγέρθη εκ βάθρων και ανεδείχθη κέντρο έντονης πνευματικής ζωής και φημισμένης φιλοξενίας. Το Καθολικό της Μονής είναι βυζαντινού ρυθμού και ανήκει στον τρίκογχο αθωνιτικό τύπο με λιτή στα δυτικά. Σημαντικό είναι το περίτεχνο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, πού είναι διακοσμημένο με παραστάσεις από την ΠΑ. και την Κ.Δ. και αξιόλογες εικόνες του 18ου αιώνος.
  Το σχήμα του μοναστηριακού συγκροτήματος είναι τετράγωνο και ορίζεται από διώροφα κελλιά, τα οποία επισκευάστηκαν από το 1954 έως το 1966, όταν η Ιερά Μονή μετετράπη σε γυναικεία δια του υπ' άριθμ. 191/19-7-1955 Βασιλικού Διατάγματος. Δυστυχώς και πάλι πυρκαϊά κατέστρεψε τα περισσότερα απ' αυτά. Η Ιερά Μονή διετέλεσε κέντρο παιδείας, αφού εκεί οι νέοι ελάμβαναν την εγκύκλιο μόρφωση και οι υποψήφιοι κληρικοί εξασκούνταν, ενώ την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε το απόρθητο φρούριο της Ορθοδοξίας.
  Προς δυσμάς της Ι. Μονής υπάρχει Παρεκκλήσιο προς τιμήν του αγίου Μακαρίου Νοταρά, Επισκόπου Κορίνθου.
  Οι δύο υδρόμυλοι, το χειροκίνητο ελαιοτριβείο και ο αρσανάς, όπου είχαν το καΐκι και τις βάρκες οι μοναχοί, είναι πλέον ερειπωμένα.
  Η Ιερά Μονή πάντα διέθετε κτήματά της σε πολλούς ακτήμονες. Κατά τα τελευταία χρόνια δώρησε έκταση για την ανέγερση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας «Η Στέγη της Παναγίας», ενώ προσφάτως για την δημιουργία του βωμού της "Ικαρίας φλόγας και την διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου Αγίου Κηρύκου - Ευδήλου.
  Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου.

Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μοντέ

ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΤΕ (Μοναστήρι) ΙΚΑΡΙΑ
  Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μοντέ βρίσκεται σε μία πευκόφυτη περιοχή κοντά στις Ράχες Ικαρίας. Σύμφωνα με επιγραφή ανοικοδομήθηκε το 1460 και ανακαινίστηκε το 1893.
  Το Καθολικό της Μονής ανήκει στο ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής με ξυλόγλυπτο τέμπλο καi φορητές εικόνες των αρχών του 20ου αιώνος, έργα του αγιογράφου μοναχού Ζωσιμά, από την Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων της Χίου (1906 - 1920). Αξιόλογες θεωρούνται άλλες δύο παλαιότερες, μια επαργυρωμένη και άλλη μια των αγίων Δώδεκα Αποστόλων, ενώ κόσμημα της Μονής αποτελεί και ξυλόγλυπτο κουβούκλιο του Επιταφίου, αφιέρωμα στη Μονή, κατασκευασμένο στη Σμύρνη το 1910. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου, αλλά και στις 15 Αυγούστου, οπότε αποτελεί πανικαριακό προσκύνημα.

Μονή Θεόκτιστης

ΠΗΓΗ (Οικισμός) ΕΥΔΗΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22750 31963

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ