gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΤΡΑ Κωμόπολη ΛΕΣΒΟΣ" .


Προσκυνήματα (3)

Εκκλησίες

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

ΠΕΤΡΑ (Κωμόπολη) ΛΕΣΒΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22530 41223
  Ο ναός είναι κτισμένος στο κέντρο της Πέτρας (55 χλμ. από τη Μυτιλήνη, στο βόρειο τμήμα του νησιού), πάνω σε βράχο ύψους 40 μ. περίπου, στον οποίο η ανάβαση γίνεται με 114 λαξευμένα στον βράχο σκαλοπάτια. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Λέσβου.
  Περιηγητές από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα αναφέρουν μικρό φρούριο στην κορυφή του βράχου. Πιθανόν σε προγενέστερη φάση να υπήρχε μικρός ναός περιτειχισμένος, που αντικαταστάθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα με μεγαλύτερο, που πήρε τη σημερινή του μορφή με τις επισκευές του 1840. Ο ναός αυτός είναι λιθόκτιστος, στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης βασιλικής.
  Διαθέτει αξιόλογο ξυλόγλυπτο επιζωγραφισμένο τέμπλο και ξυλόγλυπτο επισκοπικό θρόνο.

Παναγία Γλυκοφιλούσα

Βρίσκεται στην Πέτρα χτισμένη πάνω σε βράχο, όπου έχουν λαξευθεί 114 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία. Η εξαίρετα οχυρή του θέση ωθεί στην αναζήτηση της κτίσης του στην περίοδο των συχνών πειρατικών επιδρομών της Υστεροβυζαντινής περιόδου. Εντός της εκκλησίας υπάρχουν σπάνιες Βυζαντινές εικόνες και ένας ωραιότατος επισκοπικός θρόνος. Αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Λέσβου


Αγίου Νικολάου

Με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ