gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ Κωμόπολη ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ" .


Προσκυνήματα (14)

Εκκλησίες

Αγιος Γεώργιος

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Κρυμμένη στα πανύψηλα καραγάτσια κι αθέατη από τούρκικο μάτι υψωνόταν, στις αρχές του 19ου αιώνα, η μοναδική εκκλησία της περιοχής. Στην εκκλησία αυτή, αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο, εκκλησιάζονταν οι κάτοικοι όλων των γύρω χωριών. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, το 1877, διερχόμενες ομάδες τούρκων εφέδρων έκαψαν την εκκλησία και όλα τα κειμήλιά της. Από γραπτές σημειώσεις των ιερέων σε εκκλησιαστικά βιβλία, μαθαίνουμε ότι μέσα σε λίγα χρόνια, η εκκλησία ξανακτίστηκε στον ίδιο χώρο, αλλά μικρότερη και με τη συνδρομή των κατοίκων αγοράστηκαν βιβλία (1885).
  Το εσωτερικό του ναού διακοσμήθηκε με εικόνες, προσφορά των κατοίκων, στις οποίες αναγράφεται η χρονολογία 1898. Οι έρανοι των ετών 1899, 1901 και 1904 βοήθησαν στην αποπεράτωση του ναού, του οποίου το όνομα άλλαξε, εντελώς αδικαιολόγητα, σε Αγιος Δημήτριος. Στην εκκλησία υπήρχε μια πλάκα με επιγραφή, η οποία ανέφερε ότι η εκκλησία κάηκε στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο και ξανακτίστηκε με τη συνδρομή των κατοίκων όλων των γειτονικών χωριών. Τόσο το πανέμορφο σκαλιστό τέμπλο, όσο και ολόκληρος ο ναός κατεδαφίστηκαν. Οι κάτοικοι του χωριού το 1957 έκτισαν την καινούρια εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με δικά τους έξοδα, στο σημείο όπου βρισκόταν το κονάκι του μπέη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Αγιος Αθανάσιος

ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Στο νεκροταφείο των Γαλατάδων βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε πριν το 1806, χρονολογία που αναγράφεται στην εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είναι βασιλικού ρυθμού, τρίκλιτη με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στα υπέρθυρα φέρει τοιχογραφίες των Αγίων Αθανασίου και Νικολάου, αντιστοίχως στο νότιο και δυτικό υπέρθυρο. Στα επιστήλια εικονίζονται παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη. Ακόμη, υπάρχουν φορητές εικόνες των Δώδεκα Αποστόλων, του Αγίου Δημητρίου, της Θεομήτορος, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (1806) και του Αγίου Γεωργίου. Ο ναός έχει δύο εισόδους, στη νότια και δυτική πλευρά του, ενώ φωτίζεται από φεγγίτες που βρίσκονται στην ανακαινισμένη οροφή. Σήμερα ο ναός χρησιμοποιείται για την τέλεση των νεκρώσιμων ακολουθιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Η νέα εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Στο κέντρο του χωριού, δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται ο νέος Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται για μια επιβλητική εκκλησία βυζαντινού ρυθμού με τρούλο και σύγχρονο κωδωνοστάσιο με πέντε καμπάνες, οι οποίες χτυπάνε με ηλεκτρονικό μηχανισμό. Ο ναός θεμελιώθηκε το 1949 και εγκαινιάστηκε το 1961. Στο εσωτερικό του φέρει αγιογραφίες. Δίπλα του υπάρχει το πνευματικό κέντρο του ναού, το οποίο λειτουργεί και ως αίθουσα δεξιώσεων.

Αγιος Αθανάσιος

ΓΥΨΟΧΩΡΙ (Οικισμός) ΠΕΛΛΑ
Στο νεκροταφείο του Γυψοχωρίου βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Σε σωζόμενη επιγραφή αναγράφεται η χρονολογία 1851. Ο ναός είναι τρίκλιτος βασιλικού ρυθμού με ξύλινη οροφή και νάρθηκα, χαρακτηριστικά που σπανίζουν σήμερα σε εκκλησίες. Οι τοιχογραφίες που τον περιβάλλουν εσωτερικά θεωρούνται σπάνιας ομορφιάς και τέχνης.
Οι κάτοικοι αναφέρουν με ενθουσιασμό τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο του ναού κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς υπήρχαν πολλοί χωριανοί αγωνιστές Μακεδονομάχοι. Δίπλα από αυτόν τον ναό και στον ίδιο χώρο βρίσκεται η καινούρια εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία θεμελιώθηκε το 1965 και λειτούργησε το 1972. Ημέρα εορτασμού της είναι η 18η Ιανουαρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Αγιος Γεώργιος

ΔΡΟΣΕΡΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Στο νεκροταφείο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Δροσερού. Ο ναός χτίστηκε το 1863 στο οικόπεδο κάποιου Aγγλου ονομαζόμενου Aμποτ, όταν Μητροπολίτης Μογλενών (Αριδαίας) ήταν ο κ.Ιωάννης Ραμπατζάκης, ο οποίος αργότερα εξισλαμίστηκε. Είναι βασιλικού ρυθμού με νάρθηκα και γυναικωνίτη. Υπάρχει εγχάρακτη επιγραφή με χρονολογία 1863. Εσωτερικά σώζει τοιχογραφίες στα δύο επιστύλια κιονοστοιχιών. Το τέμπλο, το οποίο είναι σκαλισμένο στο Aγιο Όρος, έχει ξυλόγλυπτο και γραπτό λαϊκό διάκοσμο και εικόνες χρονολογημένες στα 1863 και 1864. Πλούσια διακόσμηση διατηρείται στην οροφή, στο νάρθηκα και στο πολύχρωμο θωράκιο του γυναικωνίτη.
  Στην Ωραία Πύλη του τέμπλου υπάρχει η χρονολογία "1890". Φορητές εικόνες, βιβλία και κειμήλια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, σώζονται στον χώρο του Ιερού Βήματος. Εξωτερικά έχει επιχρισθεί με παχύ στρώμα ασβέστη και έχει κατεδαφιστεί το παλιό καμπαναριό του. Ο πρώτος ιερέας του ναού ήταν ο πατέρας Ιωάννης Ζαβλάρης. Ο ναός διατηρείται ως έχει και λειτουργεί περιστασιακά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Η Κοίμηση της Θεοτόκου

ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Η εκκλησία της Παλαιάς Καρυώτισσας ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι γέροντες θυμούνται με νοσταλγία τον διώροφο ναό χτισμένο με σκαλιστή πέτρα, τον βυζαντινό τρούλο και τις βυζαντινές εικόνες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, καθώς και τον άμβωνα, ξυλόγλυπτος επίσης, περιτριγυρισμένο από χρυσά περιστέρια. Μία εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγούσε στον γυναικωνίτη. Όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό για να εγκατασταθούν στη Νέα Καρυώτισσα η εκκλησία ερειπώθηκε. Στη θέση της έχει κτιστεί ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή.

Η νέα εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Με την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Καρυώτισσα το 1924, οι κάτοικοι πραγματοποιούσαν τις θρησκευτικές τελετές σε μία πρόχειρα κατασκευασμένη παράγκα. Τη μεγάλη τους όμως επιθυμία για ένα ναό την έκαναν σύντομα πραγματικότητα με την ανέγερση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το 1998 ολοκληρώθηκε η επέκταση του ναού, ενώ συνεχίζονται εργασίες ανακαινίσεώς της έως σήμερα.

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής

Στο ανατολικό τμήμα του χωριού βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, χτίστηκε με την προτροπή μιας γριούλας, η οποία επέμενε στα μηνύματα της Αγίας και αποτελεί από τότε τον φύλακα Αγγελο του χωριού. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε αρχικά με πλιθιά και αργότερα με πέτρες που της προσδίδουν την σπάνια ομορφιά της.

Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου

ΛΙΠΑΡΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου Λιπαρού θεμελιώθηκε το 1952 και εγκαινιάστηκε στις 27 Μαΐου του 1962. Στο νεκροταφείο του χωριού υπάρχει βυζαντινή εκκλησία αναγόμενη στις αρχές του 606 μ.Χ. Σε χρονολογία που δεν είναι καθορισμένη και στον τόπο που βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από έναν γεωργό, κτίσθηκε ναός αφιερωμένος στη μνήμη του. Εδώ εκκλησιάζονταν οι κάτοικοι όλων των γύρω χωριών και υπάρχουν μαρτυρίες ότι λειτουργούσε και σαν κρυφό σχολειό.
  Ο ναός ήταν μεγαλύτερος από ότι είναι σήμερα, όμως γκρεμίστηκε η μια του πλευρά και οι αγιογραφίες καλύφθηκαν με ασβέστη, καθώς και το αγιογραφημένο τέμπλο καλύφθηκε με λαδομπογιές. Είναι τρίκλιτος βασιλικού ρυθμού με ζωγραφικό διάκοσμο στα επιστήλια, όπου οι Ευαγγελικές σκηνές εναλλάσσονται με παραστάσεις Ευαγγελιστών. Αξιόλογος είναι ο ξυλόγλυπτος, χρυσωμένος επισκοπικός θρόνος, με διακόσμηση σε ανάγλυφη και διάτρητη τεχνική. Τα θέματα είναι κυρίως φυτικά και εν μέρει ζωικά, με δράκοντες, λέοντες και υδρόβια πτηνά. Ο ναός κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και συμπεριλαμβάνεται (μαζί με την τούμπα) στον χάρτη αρχαιοτήτων και βυζαντινών μνημείων του νομού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Ναός Τιμίου Προδρόμου

ΠΑΛΑΙΦΥΤΟ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Όταν ήρθαν στο Παλαίφυτο οι μετανάστες από τη Θράκη το 1924, έκτισαν τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου σε ανάμνηση του ναού που υπήρχε στην πατρίδα τους. Ο ναός είναι βασιλικού ρυθμού και διαθέτει πολλές εικόνες που έφεραν οι μετανάστες μαζί τους από τη Θράκη.
   Το 1981 ανεγέρθηκε ο καινούριος Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου στην ίδια αυλή με τον παλαιό ναό. Είναι μεγάλο κτίσμα, βυζαντινού ρυθμού και περιλαμβάνει νάρθηκα και γυναικωνίτη. Ο ναός εγκαινιάστηκε το 1998, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του παλαιού ναού. Στο νεκροταφείο του χωριού υπάρχει το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής

Στο νεκροταφείο του χωριού.

Ζωοδόχος Πηγή

Ο ξεριζωμός των Μικρασιατών προσφύγων από την πατρίδα τους, ήταν βίαιος και δεν είχαν την ευκαιρία να πάρουν τα ιερά κειμήλια του ναού τους. Η ανάμνησή του προκαλούσε πάντα λύπη. Πρόσφατα όμως, εκπλήρωσαν το όραμά τους για έναν ναό σε ανάμνηση αυτού που είχαν στα Κύδεια της Μικράς Ασίας, με την ανέγερση του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής.

Αγίου Γεωργίου και Υπαπαντής

ΤΡΙΦΥΛΛΙ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία, επί τουρκικής κατοχής, οι λιγοστοί κάτοικοι του Τριφυλλίου τελούσαν τα θρησκευτικά μυστήρια στην εκκλησία του γειτονικού χωριού του Αγίου Γεωργίου. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1913, οι κάτοικοι του χωριού διαμόρφωσαν ένα εγκαταλειμμένο τούρκικο οίκημα σε Ιερό Ναό, αφιερωμένο στον Αγιο Γεώργιο. Το 1960 χτίστηκε καινούριος ναός στην πλατεία, από όπου διέρχεται και ο κεντρικός δρόμος του χωριού.
  Ο ναός αυτός είναι χτισμένος σε Βυζαντινό ρυθμό, τον πιο σπάνιο ρυθμό στις μέρες μας, και είναι αφιερωμένος στον Αγιο Γεώργιο και στην Υπαπαντή του Κυρίου. Η επιβλητική του εμφάνιση οφείλεται στην κατασκευή του εξολοκλήρου από πέτρα, πωρόλιθο, χάρη στην οποία παρέμεινε ανέπαφος από το πέρασμα των χρόνων. Εσωτερικά είναι πλαισιωμένος από πολλές τοιχογραφίες, οι οποίες ζωγραφίστηκαν από δωρεές των κατοίκων. Στο γυναικωνίτη του ναού διασώζονται κάποιες μικρές παλιές εικόνες. Η ημέρα εορτασμού του είναι στις 2 Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής του Κυρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Εξωκκλήσια

Ευαγγελιστής Λουκάς

ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Λίγο έξω από τους Γαλατάδες βρίσκεται το παρεκκλήσι του Ευαγγελιστή Λουκά, το οποίο έχτισαν οι κάτοικοι του χωριού το 1930 στη θέση όπου βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελιστή Λουκά. Σήμερα, ο ναός λειτουργεί περιστασιακά, ενώ την 1η Μαΐου και την Καθαρά Δευτέρα, τη λειτουργία ακολουθεί πανηγύρι στην αυλή του ναού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ