gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 32 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΥΚΑΔΑ Νησί ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Προσκυνήματα (32)

Εκκλησίες

Ναός Αγ. Αποστόλων - "Φραγκοκλησιά"

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Αγιος Ιωάννης

ΒΟΥΡΝΙΚΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Στο Βουρνικά υπάρχει επίσης ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ήταν ιδιωτικός ναός και ανήκε στην οικογένεια Καραβία. Θεωρείται ως η παλαιότερη εκκλησία των βυζαντινών χρόνων στη Λευκάδα πριν ακόμα από τη μονή της Οδηγήτριας. Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική όπως οι περισσότερες εκκλησίες του νησιού, χτισμένη με αργολιθική δομή και ξύλινη στέγη. Στην κόγχη του βόρειου τοίχου αποκαλύφθηκε μορφή άγνωστου αγίου δεόμενου που ανάγεται στο τέλος του 11ου με αρχές του 12ου αιώνα. Τα υπόλοιπα τοιχογραφικά σύνολα του Αγίου Ιωάννη των Καρααβιάδων είναι νεότερα, του 17ου αιώνα. Η ανατολική πλευρά είναι κατάγραφη. Διακρίνεται στην κατώτερη ζώνη "των Ουρανών η Πλατυτέρα". Η παράσταση της Ανάληψης στο μέτωπο της πλευράς είναι μεγάλη και πολύπλευρη. Οι τοιχογραφίες είναι επηρεασμένες από την κρητική σχολή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Εκκλησάκι Αγ. Κυριακής

ΓΕΝΙΟΝ (Οικισμός) ΛΕΥΚΑΔΑ

St. Paraskevi

ΚΑΡΥΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Another wonderful church is that of Ayia Paraskevi in the upper part of the town. This is a well-preserved church built at the beginning of the 19th century. Its pride is the wooden-sculpted iconostasis, a finely worked piece in a simple baroque style made by P. Prosalentis in 1850. The icon of Ayia Paraskevi was painted by Y. Patsaras and is a beautiful composition. There are two oil-paintings by Spyridon Gazi in the church, 'The Sacrifice of Abraham' and 'Job.' There are two springs in the village with pure water from the same source which supplied the whole region with its water in the past.

This extract is cited April 2004 from the Prefecture of Lefkada URL below, which contains images


St. Spyridon

One of the most important churches of Karya is that of Ayios Spyridon in the centre of the town. It was built in the late 19th century and has a beautiful tall belfry with a clock. The iconostasis is in a simple, classical style and was made by Ioannis Vrettos (1925).

Ναός Παναγίας

ΚΑΤΟΥΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Αγιος Βάρβαρος

Καμπαναριά Α.Διονυσίου & Α.Σπυρίδωνα

ΛΑΖΑΡΑΤΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Πολλά παραδοσιακά καμπαναριά, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στολίζουν τις εκκλησίες των Σφακιωτών. Από τα ωραιότερα είναι αυτά του Αγίου Διονυσίου και του Αγίου Σπυρίδωνα, στα Λαζαράτα, που έχουν χτιστεί πριν από 150 τουλάχιστον χρόνια και στέκουν ακόμα περήφανα στηρίζοντας τα σήμαντρα που καλούν τους χριστιανούς σε κάθε τελετή, σε χαρά και σε λύπη. Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα πρωτοχτίστηκε γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα. Έχει τέμπλο σε ρυθμό μπαρόκ σε άσπρο και χρυσαφί χρώμα με λεπτούς κίονες κορινθιακού ρυθμού. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο θυρόφυλλο πρόθεσης ανήκει πιθανότατα στον εξέχοντα αγιογράφο Β.Σιδέρη (1894). Το καμπαναριό του είναι ψηλό και επιβλητικό, χτισμένο με μαλακή πέτρα σε τρεις ορόφους. Επίσης ο ναός του Αγίου Νικολάου στον Κάβαλο, είναι από τους παλαιότερους της περιοχής, και διαθέτει αγιογραφίες του Σπύρου Γαζή της περιόδου 1876 έως 1883.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου της Ευαγγελίστριας

ΛΕΥΚΑΔΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Μητροπολιτικός ναός

Αγιος Σπυρίδωνας

Με περίτεχνο ξύλινο τέμπλο και ωραίες εικόνες, ο Αγιος Σπυρίδωνας, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκκλησίες του νησιού. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Αγιος Μηνάς

Εκκλησία χτισμένη γύρω στο 1700. Κοσμείται από ξυλόγλυπτο μπαρόκ τέμπλο και υπέροχες αγιογραφίες, που έχουν φιλοτεχνήσει μερικοί από τους αντιπροσωπευτικό-τερους αγιογράφους των Ιονίων νήσων.

Αγιος Νικόλαος

Εκκλησία του 18ου αιώνα με πολύ ενδιαφέρουσα αγιογράφηση.

Εισόδια Θεοτόκου

Χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Αξίζει να την επισκεφθεί κανείς για να θαυμάσει το πέτρινο καμπαναριό της, το τέμπλο της καθώς και τις τοιχογραφίες της που είναι φτιαγμένες από τον Σπύρο Γαζή.

Ναός Αγίας Παρασκευής

Ναός Αγίας Μαρίνας

Ναός Αγίας Μαύρας

Ναός Παναγίας των Ξένων

Χριστός Παντοκράτωρ

Εκκλησία χτισμένη τον 18ο αιώνα, ιδιοκτησία της οικογένειας Βαλαωρίτη. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν τάφοι επιφανών Λευκαδιτών. Πίσω από την εκκλησία, μέσα στον κήπο υπάρχει ο τάφος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Αγιος Δημήτριος

Οι αξιόλογες εικόνες του Λευκαδίτη αγιογράφου Σπύρου Γαζή, καθώς και το μαρμάρινο τέμπλο και ο δεσποτικός θρόνος, είναι τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτήν την πολύ παλιά, κτισμένη το 1688, εκκλησία.

Κόκκινη Εκκλησία

ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Χτίστηκε το 1478, ενώ το 1821 μετατράπηκε σε ορμητήριο οπλαρχηγών.

Ναός Αγίων Πάντων

Εξωκκλήσια

Αγιος Ηλίας

ΕΓΚΛΟΥΒΗ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Παντοκράτορα

ΚΑΒΑΛΛΟΣ (Οικισμός) ΛΕΥΚΑΔΑ
Ένα ακόμα αξιόλογο χριστιανικό μνημείο του τόπου είναι το ξωκκλήσι του Παντοκράτορα που βρίσκεται 1 χλμ. βορειοανατολικά του χωριού Κάβαλος. Στην πόρτα του υπάρχουν ανώθυρα από αρχαίους ελληνικούς ναούς. Για καμπαναριό έχει μια τεράστια βελανιδιά μπροστά στην αυλή του. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει ημιερειπωμένος ο ανεμόμυλος "του Κοσπέτου" και λίγο πιο κάτω δυο παλιά πηγάδια "του Στενόφρυα ". Από το σημείο αυτό διακρίνεται καθαρά ένας άλλος ανεμόμυλος στην κορυφή του απέναντι λόφου, στον Κάβαλο, ο οποίος επισκευάστηκε πρόσφατα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΝΥΔΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Λίγο έξω από το χωριό, στην κορυφή ενός λόφου όπου η θέα είναι εξαιρετική, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Πρόκειται για μια μικρή μονόχωρη αίθουσα με σαμαρωτή ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, η οποία θα πρέπει να αντικατέστησε άλλη ψηλότερη. Όλος ο ναός είναι γεμάτος τοιχογραφίες που έγιναν πιθανότατα στις αρχές του 17ου αιώνα. Οι περισσότερες σήμερα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα μια και είναι ξεθωριασμένες από τον καιρό και την εγκατάλειψη, αποτελούν όμως ένα από τα ελάχιστα σύνολα μεταβυζαντινών τοιχογραφιών στην Λευκάδα. "Ο Μυστικός Δείπνος" στη βόρεια πλευρά, "ο Aγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος" βρέφος που οδηγείται στον Ζαχαρία, οι Aγιοι "Κοσμάς, Δαμιανός, Παντελεήμων και Μηνάς" με διαφορετικά ενδύματα με πλούσια χρώματα δημιουργούν μια ασυνήθιστη κατανυκτική ατμόσφαιρα ακόμα και σήμερα στον επισκέπτη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Ιερά προσκυνήματα

Μονή Φανερωμένης

ΛΕΥΚΑΔΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Έξω από την πόλη πάνω σε έναν λόφο, είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης. Πρόκειται για σημαντικό θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Το εξαιρετικής τέχνης μαρμάρινο τέμπλο του ναού κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Πορσαλέντη. Η θέα από δω είναι μοναδική.

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Ιωάννη Λειβάδι

ΚΑΡΥΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 41484
  Στην άκρη του κάμπου σε μια ειδυλλιακή πλαγιά βρίσκεται και η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, γνωστή ως "Αη Γιάννης στο Λιβάδι". Ιδρύθηκε το 1605. Το μοναστήρι έχει πλούσια ιστορία για περισσότερα από 300 χρόνια, με σημαντική παρουσία στην οικονομική ζωή και στην πνευματική κίνηση όλου του νησιού. Μέσα στο ναό λέγεται ότι έχει ταφεί ο αρματωλός Σίμος Μπούας ή Γρίβας, το 1622. Οι Ενετοί διέθεσαν πολλά ακίνητα γι' αυτό, το 1702. Η μονή της Οδηγήτριας έγινε μετόχι του εκείνη την εποχή και λίγο αργότερα προστέθηκαν άλλοι δεκαπέντε ναοί του νησιού. Στις αρχές του 19ου αιώνα το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη ήταν το πλουσιότερο και πολυπληθέστερο στη Λευκάδα.
  Ο σημερινός ναός είναι νεότερος, μονόχωρος, με ξύλινη στέγη και με γυναικωνίτη. Έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1736 έως το 1753. Στο βόρειο τοίχο σώζονται τοιχογραφίες σε τρεις ζώνες. Στην πρώτη ολόσωμοι άγιοι, στη μεσαία στηθάρια αγίων και στην πάνω μεγάλες πολυπρόσωπες παραστάσεις φθαρμένες αρκετά από τον χρόνο. Στα δυτικά διακρίνονται ο Aγιος Κωνσταντίνος, η Αγία Ελένη και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Δύο από τις δεσποτικές εικόνες, έργα του Τομάζο Τζεν της κρητικής σχολής από το 1753, κλάπηκαν το 1965. Δίπλα στο καθολικό της μονής, μέσα σε πυκνή βλάστηση, υπάρχει το ερειπωμένο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Μονή Φανερωμένης

ΦΡΥΝΙ (Οικισμός) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 21305, 21105
  Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λευκάδας, σε περίοπτη θέση, είναι χτισμένη η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, στη θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο ναός της Λευκάδιας Αρτέμιδος.
  Από το 63 μ.Χ., που χτίστηκε ο αρχικός ναός, συσπείρωσε γύρω του το πρώτο χριστιανικό πυρήνα των Λευκαδίων. Από τότε η Παναγία η Φανερωμένη αποτελεί την προστάτιδα της Λευκάδας.
  Σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η μονή, πάντα ανοικτή, περιμένει να ξεκουράσει κάθε προσκυνητή, κάθε επισκέπτη.
  Τον Ιούνιο γιορτάζεται με λαμπρότητα και με πολλές εκδηλώσεις η γιορτή της Φανερωμένης και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λευκάδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ