gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ Μοναστήρι ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ" .


Προσκυνήματα (4)

Μοναστήρια

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ (Μοναστήρι) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Τηλέφωνο: +30 26920 22401, 23130
Φαξ: +30 26920 23035
Τοποθεσία - Πρόσβαση
  To καταπληκτικότερο ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας στην Πελοπόννησο, είναι η Ιερά Μονή του Μ. Σπηλαίου, η οποία προκαλεί δέος καθώς βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μ. Πήρε το όνομά της από το κάθετο βραχώδες συγκρότημα του Χελμού, επάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Μονή. Σήμερα οκταόροφη, υψώνεται "κολλημένη" στο βράχο καθηλώνοντας και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. Στη Μονή του Μ. Σπηλαίου η ψυχή του πιστού αισθάνεται τη μηδαμινότητά της, καθώς εισέρχεται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού μέσα στο κοίλωμα του σπηλαίου. Η πρόσβαση στη Μονή σήμερα είναι εύκολη και άνετη : από την Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, στην παραλία Πλατάνου, υπάρχει ασφαλτοστρωμένη οδός, όπου μέσα από πυκνότατα δέντρα πλατάνων, πεύκων και ελάτων οδηγεί στη Μονή. Επίσης από το Διακοφτό με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, φτάνει ο επισκέπτης - προσκυνητής στα Καλάβρυτα και από εκεί σε 15' με αυτοκίνητο στη Μονή.

Ιστορία Μονής
  Κατά το Κτιτορικό της Μονής, η ιστορία και η ζωή της Μονής του Μ. Σπηλαίου αρχίζει με το θαυμαστό τρόπο της ανεύρεσης της Ιεράς Εικόνος. Δύο αδελφοί από την Θεσσαλονίκη, Συμεών και Θεόδωρος, διακρινόμενοι για την μόρφωση και την ευσέβειά τους, αφού ασκήθηκαν στα όρη Όλυμπος, Όσσα και Πήλιο, ήλθαν στο Άγιο Όρος για να γνωρίσουν φωτισμένους ησυχαστές και άνδρες της ερήμου. Από εκεί πήγαν στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσουν όλα τα μέρη που περιπάτησαν οι Θεανδρικοί πόδες του Σωτήρος Χριστού. Στα Ιεροσόλυμα έγιναν ιερείς από τον σπουδαίο επίσκοπο της Αγίας Πόλης Μάξιμον. Εκεί ο καθένας ξεχωριστά είδε την ίδια οπτασία και έλαβαν την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα , να εύρουν την ιστορηθείσα από τον Θεηγόρο Ευαγγελιστή Λουκά ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας. Ύστερα από πολλές περιπλανήσεις και αποκαλυπτικά όνειρα, συνάντησαν,στην περιοχή της Ζαχλωρούς τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη το 362 μ.Χ. Όταν την πλησίασαν, η Ευφροσύνη τους προσκυνά με σεβασμό και αναφέρει τα ονόματά τους. Στη συνέχεια τους οδηγεί στο σπήλαιο που βρισκόταν η αναζητούμενη Ιερά Εικόνα, τήν οποία είχε ανακαλύψει -προ ολίγου χρόνου - η ίδια - θεία Βουλή-, με την οδηγία ενός τράγου, που πήγαινε στο σπήλαιο για νερό και εξήρχετο με βρεγμένο το γένειόν του. Με πολλή χαρά, ευγνωμοσύνη και ευλάβεια, οι μοναχοί Συμεών και Θεόδωρος πήραν την εικόνα έξω του Σπηλαίου και το εκαθάρισαν από την πυκνή βλάστηση. Όταν έκαυσαν τα κλαδιά, από την θερμότητα ετινάχθηκε βίαια δράκων προς την έξοδο του Σπηλαίου, όπου δια κεραυνού εφονεύθηκε. Αναμνηστικά αυτού του θαύματος σώζονταν, μέχρι τελευταία, τα οστά του δράκοντα. Μέσα στο σπήλαιον κατασκεύασαν μικρόν Ναόν και μερικά μικρά κελλιά με την συνδρομή του πλήθους των πιστών, που συνέρρεαν δια να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και να ακούσουν τον Θείο Λόγο από τους Θεοκήρυκες Πατέρες Συμεών και Θεοδώρον. Πολλοί από τους ακροατές παρέμεναν για άσκηση. Έτσι σιγά-σιγά η Μονή έγινε μία από τις πλέον πολυμονάχους Μονάς και γνώρισε ακμή και αίγλη. Υπήρξε δια μέσου των αιώνων φάρος της Ορθοδοξίας, έπαλξη του Ελληνισμού, εστία αντίστασης κατά των Τούρκων κατακτητών και άπαρτο φρούριο. Τέσσαρες φορές καταστράφηκε από πυρκαγιές, το 840, το 1400, το 1640 και το 1934 πάντοτε όμως διεσώζετο η Αγία Εικόνα με τρόπο θαυμαστό. Κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας, επειδή ήταν κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών, δέχτηκε πολλές επιθέσεις, αλλά ποτέ δεν κατακτήθηκε. Είναι γνωστή η υπερήφανη, ηρωική απάντηση του ηγούμενου Δαμασκηνού τον Ιούνιο του 1827 στον Ιμπραήμ. "... δια να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον ... αν έλθης εδώ να μας πολεμήσης και μας νικήσης , δεν είναι μεγάλο κακόν, διότι θα νικήσης παπάδες, αν όμως νικηθής ... θα είναι εντροπή σου ..." και πραγματικά νικήθηκε μετά από επικό αγώνα και τη βοήθεια της Παναγίας. Μόνο κατά την κατοχή - Δεκέμβριος 1943 η Μονή λεηλατήθηκε, οι μοναχοί πλήρωσαν τη θηριωδία των Ναζί, φονευθέντες ριπτόμενοι σε απόκρημνο βράχο. Τα εναπομείναντα κελιά από την πυρκαγιά του 1934, πυρπολήθηκαν.

Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου σήμερα
  Παρ' όλες αυτές τις δοκιμασίες, η Μονή του Μ. Σπηλαίου, όπως το έθνος μας μετά από κάθε καταστροφή - πυρκαγιά - ανεγειρόταν καλύτερη. Σήμερα υψώνεται μεγαλοπρεπής - οκταόροφη - ανακαινισμένη και συνεχίζει την ιστορική πνευματική της πορεία. Στις 12 Δεκεμβρίου 1979 ανέλαβε την Ηγουμενία της Μονής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Θεοδωρόπουλος. Από την ημέρα αυτή η Μονή διακρίνεται για την ηθική τάξη, την ευπρέπεια, την συνειδητή διακονία του Θεού και των ανθρώπων. Η Μονή από "ιδιόρρυθμος" έγινε "Κοινόβιος", ώστε απερίσπαστοι οι μοναχοί να υπηρετούν την Παναγίαν, στην υπηρεσίαν της οποίας έταξαν τους εαυτούς των. Το Μέγα Σπήλαιο αποτελεί όαση πνευματική για τους επισκέπτες και προσκυνητές και έχει μικρό αριθμό μοναχών. Η Παναγία σύντομα θα ευδοκήσει να ταχθούν στην υπηρεσίαν της νέοι αδελφοί και η Μονή να ξαναζήσει την παλαιά της αίγλη.

Πνευματικοί Θησαυροί Μονής
  Η εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλιώσσης: Η εικόνα - θησαυρός της Ιεράς Μονής Μ. Σπηλαίου, όπως προείπαμε στο ιστορικό της Μονής, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά. Πιστεύεται ότι την εικόνα αυτή, μαζί με το Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων εχάρισε ο Άγιος Λουκάς στο πνευματικό του τέκνο, τον ηγεμόνα της Αχαΐας Θεόφιλο. Εκείνος δε την εκληροδότησε στους απογόνους του. Κατά την εποχή των διωγμών, αυτοί την έκρυψαν στο Σπήλαιο. Όταν αυτοί απέθαναν ή φονεύθηκαν δια τον Χριστόν, παρέμεινε στο Σπήλαιο μέχρι που ανακαλύφθηκε κατά τον θαυμαστό τρόπον από την Αγία Ευφροσύνη. Είναι ανάγλυφη, πάχους τριών πόντων και πλασμένη από κερί, μαστίχα και άλλες ύλες. Φέρει εσθήτα χρωματισμένη και χρυσά διαγράμματα. Από τις πολλές πυρκαγιές έχει αμαυρωθεί. Το σώμα της είναι εστραμμένο δεξιά, με κεκλιμένη την κεφαλή προς τον Υιόν της, κρατώντας τον στο δεξί χέρι (Δεξιοκρατούσα), ο οποίος με το αριστερό του χέρι κρατεί ελαφρά την αριστερή παλάμη της Μητρός Του, ενώ με το δεξιό κρατεί το Ευαγγέλιο. Δεξιά και αριστερά της κηρόπλαστης εικόνας παρίστανται, μετά φόβου άγγελοι. Στις τέσσερις γωνιές της εικόνας δεξιά εξαπτέρυγα Σεραφείμ και αριστερά πολυόμματα Χερουβείμ.
  Μουσείο - Ιερά Κειμήλια: Στο Μουσείο της Μονής υπάρχουν πολλά ιερά και εθνικά κειμήλια : εθνικές στολές, σιγγίλια, χειρόγραφα με εξαίρετες μικρογραφίες, πολύτιμοι χρυσοί σταυροί με τίμιο ξύλο, χαλκογραφίες, προσωπογραφίες κ.α. Σε ειδικό παρεκκλήσιο πολλές εικόνες, λειψανοθήκες με οστά πολλών Αγίων και τις κάρες των ιδρυτών της Μονής.
  Αξιοθέατα: Το "Τρύπιο Λιθάρι", η οπή απ' όπου διέρχεται το φως του ήλιου, μόνο στις δύο Ισημερίες. Το τεράστιο βαρέλι κρασιού "Αγγελής", χωρητικότητας 10.000 κιλών κ.λ.π.
  Παραγωγή: Η Ι. Μονή του Μ. Σπηλαίου, έχει αξιόλογη κτηματική έκταση στα Καλάβρυτα και στην περιοχή Eλαιών Αιγίου κ.λ.π. Παράγει δημητριακά, έλαιον, εσπεριδοειδή, οίνον κ.λ.π. Από τα εισοδήματα αυτά και τις προσφορές των προσκυνητών συντηρείται η Ι. Μονή, αλλά βοηθεί οικονομικά και τα ευαγή ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεως.

Μέγα Σπήλαιο

  Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γνωστότερα μοναστήρια του ελληνικού χώρου κατέχει επάξια η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου τόσο με την έντονη συνδρομή του μέσα στην Ιστορία, όσο και με την βαθύτατη θρησκευτική του υπόσταση.
  Μέσα σε εξαίσιο τοπίο κατάφυτο από έλατα και σε υψόμετρο 924μ. υψώνεται η ιστορική Μονή κολλημένη σε βράχο περιβάλλοντας ευρύχωρο σπήλαιο στο οποίο οφείλει το όνομά της. Το βάθος του σπηλαίου είναι περίπου 30μ το δε ύψος και πλάτος 60μ. Ιδρύθηκε κατά την παράδοση το 362, από δύο θεσσαλονικείς αδερφούς, το Συμεών και Θεόδωρο. Αυτοί, ύστερα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και αποκαλυπτικά όνειρα συναντήθηκαν κατά Θεία συγκυρία με την ποιμενίδα Ευφροσύνη. Η ποιμενίδα, με θεία βουλή, με την οδηγία ενός τράγου, που πήγαινε εκεί για να ξεδιψάσει, τους οδήγησε στο Ιερό Σπήλαιο όπου βρήκαν την Αχραντη Εικόνα της Παναγίας την οποία κατά την παράδοση, φύλαγε φοβερός δράκος που σκοτώθηκε από κεραυνό. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, εικονίζει ανάγλυφη με κηρομαστίχη πάνω σε σανίδα την Παναγία Βρεφοκρατούσα. Η εικόνα της Θεοτόκου θεωρείται ως μια από τις 70 εικόνες του Λουκά, μια από τις 3 που έχουν διασωθεί ως σήμερα.
  Η Μονή από τα χρόνια ίδρυσής της έως σήμερα γνώρισε πολλές συμφορές αλλά και δόξες. Το 840 η Μονή κάηκε χάριν της εικονομαχίας, αλλά ανοικοδομήθηκε το 1285 από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο. Το 1400 όμως, μια δεύτερη πυρκαγιά από άγνωστα αίτια κατέστρεψε το μοναστήρι αλλά τα κειμήλια διεσώθησαν, πράγμα όμως που δεν έγινε το 1640 όπου μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά το κατέστρεψε ολοσχερώς.
  Κατά την Επανάσταση του 1826 το μοναστήρι έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα, τόσο με τους μοναχούς που πολέμησαν ηρωικά, όσο και με τη συνεχή τροφοδοσία των αγωνιστών με πολεμοφόδια και τρόφιμα ώστε να χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς προπύργιο της Ελευθερίας.
  Το 1827 ο Ιμπραήμ προσπάθησε να καταστρέψει τη Μονή. Οι μοναχοί όμως, με τη βοήθεια 600 πολεμιστών υπό την ηγεσία των Πετιμεζαίων και 100 μοναχών με ελληνικές ενδυμασίες, κατάφεραν να αποκρούσουν τον Ιμπραήμ και να τον αναγκάσουν να φύγει ντροπιασμένος. Έτσι, το Μέγα Σπήλαιο έμεινε απάτητο από τους Τούρκους.
  Η τελευταία καταστροφή έγινε από τους Γερμανούς στις 8 Δεκεμβρίου 1943, οι οποίοι έκαψαν τη Μονή και εκτέλεσαν 22 μοναχούς, επισκέπτες και φροντιστές της Μονής.
  Σήμερα η Μονή δεσπόζει μεγαλόπρεπα μέσα στο χρόνο διασώζοντας πολλά από τα κειμήλιά της με πιο εντυπωσιακά το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το ψηφιδωτό δάπεδο, την ορειχάλκινη πύλη του νάρθηκα, την εικόνα της Θεοτόκου, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.

Moni Mergalou Spileou

  Mega Spileo is considered to be the oldest monastery in Greece. It was founded by saints Theodoros and Simeon after a vision by the shepherdess Euphrosyne in 362 AD led to the discovery of the icon in the cave behind the site of the later church.
  It has been destroyed several times due to war incidents and fire. The last major fire took place in 1934, after a keg of gunpowder left behind from the War of Independence exploded. In 1943 the Nazis killed many of the residents and looted seventy lorry loads of furniture and relics, much of it later recovered. The view is the most beautiful gift of the monastery since it is located at a height of 1000 m., while a huge building like castle, rises up to 8 floors inside the physical hole of an enormous rock. The church of the monastery, built during the 17th century, has beautiful frescoes, although old and blur, a floor with mosaic and a bronze door with stinted draw. Inside the Mega Spileo is saved the picture of Holy Mother, made of gum and wax, which is one of the three the Evangelist Lukas had made. A path that starts from the monastery leads at the top of the rock where there are left pieces of a castle and some cannons.
  The monastery once had 450 monks and was among the richest in the Greek world, owning properties throughout the Peloponnese, in Macedonia, Constantinople and Asia Minor. Its treasury, arranged as a small museum, is outstanding. There is also a smaller chapel with a remarkable collection of body parts from various saints.

This text is cited December 2004 from the West Greece Region General Secretariat URL below, which contains image.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ