gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΙΣΩ ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ Μοναστήρι ΡΕΘΥΜΝΟ" .


Προσκυνήματα (5)

Μοναστήρια

Μονή Πρέβελη

ΠΙΣΩ ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ (Μοναστήρι) ΡΕΘΥΜΝΟ
Τηλέφωνο: +30 28320 41444, 31246

Μονή Πρέβελη

  Σταυροπηγιακή Μονή, που ιδρύθηκε μάλλον τον 16ο αιώνα. Διεδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στις Κρητικές επαναστάσεις και μάλιστα στην επανάσταση του 1866, οπότε υπήρξε καταφύγιο και κέντρο των επαναστατών. Υπήρξε πλουσιώτατη Μονή με μεγάλη κτηματική περιουσία. Το 1831 ιδρύθηκε σ΄αυτήν η πρώτη Ελληνική Σχολή.
  Το καθολικό ανήκει στον τύπο του δίκλιτου ναού, αφιερωμένου στον ΄Αγιο Ιωάννη Θεολόγο και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, οικοδομήθηκε το 1836, αλλά έχει υποστεί μεταγενέστερες επισκευές. Η Μονή διαθέτει κελλιά, το παλαιό ηγουμενείο που μετατράπηκε σε ξενώνα, το νέο ηγουμενείο του 1900, βιβλιοθήκη και μουσείο.
  Αναστηλωτικές και στερεωτικές επεμβάσεις έχουν γίνει από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


  H Μονή Πρέβελη, που βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλ. από το Ρέθυμνο περιλαμβάνει δύο μοναστήρια που απέχουν μεταξύ τους 3 χιλ: την «Κάτω Μονή» που είναι εγκαταλειμμένη και το «Πίσω Μοναστήρι» που λειτουργεί και είναι επισκέψιμο. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του μοναστηριού που καθιερώθηκε μετά το 17ο αιώνα προέρχεται είτε από κάποιον κάτοικο του χωριού Πρεβελιανά Ηρακλείου που μετά από φόνο που διέπραξε κατέφυγε σ΄ αυτή την περιοχή είτε θα πρέπει να ήταν το όνομα κάποιου ανακαινιστή της Μονής.
  Στον κεντρικό περίβολο του Μοναστηριού δεσπόζει ο δίκλιτος ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Ευαγγελισμού. Δυτικά και Νότια αυτού αναπτύσσονται τα κελιά και το ηγουμενείο. Ο ναός είναι σύγχρονος και χτίστηκε πάνω σε παλαιότερο βυζαντινό ναό. Σε χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται η κρήνη με χρονολογία 1701 στην επιγραφή της, και το Μουσείο της Μονής που περιλαμβάνει άμφια εκκλησιαστικά αντικείμενα και εικόνες.
  Κατά την τουρκοκρατία το μοναστήρι διαδραμάτισε σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο μια και διέθετε αρκετές περιουσίες τις οποίες δώριζαν οι χριστιανοί για να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών. Μάλιστα μέσα σ΄ αυτό λειτούργησε και σχολείο ενώ στην κρητική επανάσταση του 1866 αποτέλεσε καταφύγιο των επαναστατών. Το 1867 καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους και το 1897 ξαναχτίστηκε.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Πάνω Μοναστήρι Πρέβελη

  Η μονή με φόντο τα βουνά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Συνεχίστε για τη Μονή Πρέβελη και καθώς πλησιάζετε θα μπορείτε να δείτε καλύτερα τη γραφική εικόνα που παρουσιάζει η μονή. Το πάνω Μοναστήρι Πρέβελη χτίστηκε το 16ο ή το 17ο αιώνα. Η εκκλησία είναι βασιλική με δύο κλίτη, χτίστηκε από τους Βενετούς και είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη το Θεολόγο. Καταστράφηκε το 1867 από τους Τούρκους και ξαναχτίστηκε το 1911. Λόγω της στρατηγικής της θέσης η μονή χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κυνηγημένων αλλά και ως κέντρο των επαναστατών κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων. Οι μοναχοί εφοδίαζαν τα καράβια των επαναστατών με τρόφιμα και πολεμοφόδια κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866. Εκτός αυτού, στο μοναστήρι παραλαμβάνονταν όπλα από τα πλοία και μοιράζονταν στους επαναστάτες. Η μονή είναι γνωστή και για το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε στην αποχώρηση από την Κρήτη των συμμαχικών στρατευμάτων μετά τη Μάχη της Κρήτης, γεγονός που υπενθυμίζει μια αναμνηστική πλάκα στην αυλή του μοναστηριού. Το μοναστήρι διαθέτει ένα μουσείο που περιέχει βιβλία, θρησκευτικά σκεύη, έγγραφα ιδιοκτησίας και διάφορα λείψανα. Στο μοναστήρι ανήκει ένας χρυσός σταυρός που αποτελείται από ένα κομμάτι Τίμιο Ξύλο και πολύτιμους λίθους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ