gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ Δήμος ΗΡΑΚΛΕΙΟ" .


Προσκυνήματα (5)

Εκκλησίες

Παρεκκλήσιο Αφέντη Χριστού

ΠΟΤΑΜΙΕΣ (Χωριό) ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
  Το εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού είναι μικρό, μονόχωρο και περιέχει μερικές τοιχογραφίες.

Μοναστήρια

Μονή Παναγίας Κεράς

ΜΟΝΗ ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑΣ (Μοναστήρι) ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Τηλέφωνο: +30 28970 51203, 51490

Μονή Καρδιώτισσας

  Η Μονή Καρδιώτισσας είναι έξι χιλιόμετρα πριν το Αβδού, μετά από το χωριό της Κεράς. Βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου προς το Οροπέδιο Λασιθίου.
Η Μονή της Κεράς της Καρδιώτισσας βρίσκεται σε μια θαυμάσια τοποθεσία, ψηλά στα βουνά της Δίκτης, με θέα στην πεδιάδα και στη θάλασσα. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου - γιορτή της Παρθένου Μαρίας. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό μοναστήρι που υπήρχε κατά τη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο (961 - 1204). Έχει μια δίκλιτη εκκλησία με όμορφα διακοσμημένα παράθυρα από τούβλα και καμάρες, που στα πλάγια της εκκλησίας γίνονται πολύ μεγάλα, διακοσμημένα με τούβλα κι αυτά. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν τοιχογραφίες του 14ου αιώνα και παλιές εικόνες. Το ξύλινο τέμπλο της εκκλησίας είναι πολύ ελκυστικό. Μια θαυμάσια εικόνα, που υπολογίζεται ότι κλάπηκε το 15ο αιώνα και βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Αλφόνσου στο λόφο Esguiline στη Ρώμη, ονομάζεται η Παρθένος της Διαρκούς Βοήθειας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές

ΠΟΤΑΜΙΕΣ (Χωριό) ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Τηλέφωνο: +30 2810 288484, 288394
Φαξ: +30 2810 288484

  Σύμφωνα με την παράδοση το Μοναστήρι της Παναγιάς της Γουβερνιώτισσας χτίστηκε από ένα βασιλιά του Βυζαντίου που ήρθε στην Κρήτη μετά την απελευθέρωσή της από τους Αραβες το 961 μ.Χ. Η σταυροειδής εκκλησία έχει δύο κλίτη ίδιου ύψους κι ένα θόλο στο κέντρο. Ο θόλος έχει καμάρες και μέσα σ' αυτές παράθυρα. Επίσης υπάρχουν μερικές ιδιαίτερα αξιόλογες τοιχογραφίες με κυρίαρχη αυτή του Παντοκράτορα μέσα στο θόλο. Η εκκλησία, που βρίσκεται πάνω στο λόφο, προσφέρει ευχάριστη θέα της καταπράσινης πεδιάδας, που απλώνεται από κάτω. Οι πολύτιμες εικόνες του μοναστηριού, το χαραγμένο σε ξύλο τέμπλο και η πόρτα του ιερού εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ