gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΚΡΩΤΗΡΙ Δήμος ΧΑΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (6)

Μοναστήρια

Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΩΝ ΤΖΑΓΚΑΡΟΛΩΝ (Μοναστήρι) ΧΑΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28210 63310
Φαξ: +30 28210 63328
  Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της τελευταίας φάσης της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Οι ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ως κτήτορές της τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους, μέλη μιας από τις πλέον εξέχουσες βενετοκρητικές οικογένειες του νησιού. Η ανέγερση της μονής ξεκίνησε το 1611 και ολοκληρώθηκε μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Τούρκους το 1645, στα χρόνια δε της Τουρκοκρατίας η μονή ήταν γνωστή ως Selvili Manastir (Μοναστήρι με τα κυπαρίσσια). Με την έκρηξη της επανάστασης του 1821 οι μοναχοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη μονή, που λεηλατείται και πυρπολείται από τους Τούρκους. Από το 1834 ανασυγκροτείται και γνωρίζει μια νέα περίοδο ακμής.
  Το Καθολικό, ο μεγάλος ναός της Αγ. Τριάδας, συνδυάζει την τυπική αγιορείτικη παράδοση με δυτικά, κυρίως διακοσμητικά, στοιχεία, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της Κρητικής Αναγέννησης στο νησί. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τρίκογχο τρουλαίο ναό, με νάρθηκα και παρεκκλήσια στο ισόγειο και στον όροφο. Το συγκρότημα περιλάμβανε ακόμη χώρους ελαιοτριβείου, σταύλων, επεξεργασίας και αποθήκευσης κρασιού. Εντυπωσιακή είναι η κεντρική πύλη του συγκροτήματος, που στηρίζεται επίσης σε βενετικά πρότυπα.
   Σήμερα στη Μονή λειτουργεί και μουσειακή έκθεση των διασωθέντων κειμηλίων και εικόνων, μικρό μόνο μέρος του άλλοτε μεγάλου πλούτου της μονής. Στα σημαντικότερα εκθέματα συγκαταλέγονται ένα χειρόγραφο ειλητό του 12ου αι. και οι εικόνες του Ένθρονου Χριστού, της Ζωοδόχου Πηγής και της Δευτέρας Παρουσίας (1635 - 1645), έργα που αποδίδονται στο Χανιώτη ζωγράφο Εμμανουήλ Σκορδύλη, σημαντικό εκπρόσωπο της Κρητικής Σχολής.

Μονή Αγίας Τριάδας

  Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το δέκατο έβδομο αιώνα από δύο Βενετούς αδερφούς της οικογένειας Ζανγκαρόλι που ήταν μοναχοί και ασπάστηκαν την Ορθοδοξία. Χτίστηκε στα ερείπια προϋπάρχουσας εκκλησίας. Είναι ένα βενετικό κτίριο με τρεις θόλους. Ο μεγάλος βρίσκεται στο σημείο όπου διασταυρώνονται τα κλίτη, ενώ οι μικρότεροι θόλοι βρίσκονται πίσω. Τα δύο παρεκκλήσια της εκκλησίας έχουν κι αυτά θόλους όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Σωτήρα που είναι ανεξάρτητο. Η εκκλησία έχει μπροστά ένα νάρθηκα κάθετο προς το κύριο κλίτος και αρκετά φαρδύτερο από αυτό. Η μεσαία εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και τα δύο παρεκκλήσια παραπλεύρως στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα δυτικής αισθητικής, που επηρέασε την εξωτερική διακόσμηση των βυζαντινών εκκλησιών. Στην πρόσοψη της εκκλησίας υπάρχουν δύο κολόνες, μια ιωνικού και μια κορινθιακού ρυθμού, και μια επιγραφή. Ένα μεγάλο, ψηλό καμπαναριό προστέθηκε αργότερα, το 1864. Υπάρχουν και δύο επιγραφές στην είσοδο της εκκλησίας, μια λατινική και μια ελληνική, που παρουσιάζουν τους ιδρυτές. Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας αποτέλεσε μια σημαντική θεολογική σχολή το δέκατο ένατο αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Γ(κ)ουβερνέτου

ΜΟΝΗ ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟΥ (Μοναστήρι) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Τηλέφωνο: +30 28210 63319
  Το σημερινό συγκρότημα της Μονής κτίστηκε μεταξύ 1537 και 1548. Σύμφωνα με την παράδοση συνδέεται με τον θαυματουργό ΄Αγ. Ιωάννη τον Ερημίτη και στέγαζε πλήθος προσκυνητών του Αγίου. Ακμάζει τον 16ο αιώνα, υφίσταται καταστροφές το 1765 και στην επανάσταση του 1821, αλλά μετά την απελευθέρωση ακμάζει ξανά λόγω της μεγάλης κτηνοτροφικής της περιουσίας.
  Η Μονή είναι δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από ένα τετράπλευρο περίβολο, με το μεγάλο καθολικό στο κέντρο. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του τρίκογχου με τρούλλο και πλάγια διαμερίσματα με πυραμιδωτούς τρούλλους, που επιστέφονται με οβελίσκο. Διαθέτει τράπεζα, μαγειρεία, αποθήκες, φούρνο, κρασαποθήκη, αποθήκη λαδιού και κελλιά. Η σημερινή νεοκλασική μορφή του καθολικού δόθηκε τον περασμένο αιώνα.
  Αναστηλωτικές και στερεωτικές εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί στη Μονή από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το κείμενο παρατίθεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Μονή Παζινού

ΠΑΖΙΝΟΣ (Οικισμός) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Τηλέφωνο: +30 28210 56119, 53033
Φαξ: +30 28210 59118

  Στον Παξινό (Καλαγκάδω) πάνω στο δρόμο για το αεροδρόμιο και την Αγία Τριάδα θα συναντήσετε το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Η μονή θυμίζει έντονα κάστρο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ