gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 494) τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΡΗΤΗ Νησί ΕΛΛΑΔΑ" .


Προσκυνήματα (494)

Εκκλησίες

Βυζαντινός ναός Αγίου Αντωνίου

ΑΓΓΕΛΙΑΝΑ (Χωριό) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
  Η εκκλησία έχει ένα νάρθηκα, ένα ασυνήθιστα ψηλό θόλο κι ένα παράθυρο σε σχήμα οβάλ.

Profitis Ilias Church

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (Χωριό) ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟ
The church of the Profitis Ilias, at the north end of the village, is built on a rock considered to be the geographical centre of Crete. There are also nine churches from the Venetian era in the area indicating its former glory.

Προφήτη Ηλία

  Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στο βόρειο άκρο του χωριού, είναι χτισμένη σ' ένα ογκόλιθο που θεωρείται ότι είναι το γεωγραφικό κέντρο της Κρήτης. Οι εννέα Βενετικές εκκλησίες που βρίσκονται στην περιοχή μαρτυρούν την προηγούμενη αίγλη της.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ (Λιμάνι) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στο νεκροταφείο της Αγίας Γαλήνης επιβλέποντας την ακρογιαλιά. Έχει ιδιαίτερα σπάνια αρχιτεκτονική με δύο κλίτη στις δεξιές γωνιές του κυρίως κλίτους από τ' ανατολικά προς τα δυτικά της εκκλησίας.

Αγία Μονή

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ (Μοναστήρι) ΒΙΑΝΝΟ
  Το ενδιαφέρον μοναστήρι της Αγίας Μονής απέχει περίπου δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο από την Ανω Βιάννο. Η εκκλησία του μοναστηριού έχει μια θαυμάσια διακοσμημένη εξωτερική πόρτα.

Ναός Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στη νότια είσοδο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μια δίκλιτη εκκλησία αλλά δυστυχώς οι τοιχογραφίες της δεν έχουν διατηρηθεί.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

  Μέσα στο χωριό βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, υψηλής αισθητικής. Μια από αυτές παριστάνει το δωρητή της εκκλησίας, ένα ιερέα (τον Γεώργιο Βαρούχα) και μια γυναίκα με μαύρα. Το πρόσωπο του ιερέα είναι καλλιτεχνημένο με μοναδική δεξιότητα. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πριν από τη σύγχρονη εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγία Τριάδα

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία Αγία Τριάδα που βρίσκεται κοντύτερα στο Φαράγγι της Σαμαριάς είχε πολλές εξωτερικές ροδοειδείς διακοσμήσεις, μερικές από τις οποίες διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Δύο παλιοί τάφοι ακουμπούν στους εξωτερικούς τοίχους της εκκλησίας.

Εκκλησία της Παναγιάς

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς στην Αγία Ρουμέλη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βρίσκεται κοντά στην παραλία, μετά το νεόκτιστο χωριό και πριν αρχίσει να φαίνεται το φαράγγι. Είναι εύκολο να τη δει κανείς από τα καραβάκια που πλησιάζουν από τα Σφακιά. Ήταν μια πολύ παλιά τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε με τεράστιες πέτρες. Μονάχα ένα μέρος της διατηρείται σήμερα και η παλιά αυθεντική εκκλησία μπορεί να διακριθεί γύρω από άλλη μεταγενέστερη, βυζαντινή που χτίστηκε. Στο κέντρο της εκκλησίας υπάρχουν κομμάτια από άσπρο, μαύρο και κόκκινο μωσαϊκό με γεωμετρικά σχήματα. Πιστεύεται ότι η εκκλησία σ' αυτά τα σημεία δεν είχε σκεπή. Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές βασιλικές της Κρήτης και το μωσαϊκό, που μπορούμε να δούμε σήμερα στην αυλή της νεότερης εκκλησίας, περιζώνεται από τους τοίχους μίας παλιότερης εκκλησίας, που πιθανότατα ήταν ελληνικός ναός του 1ου αιώνα π.Χ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Παύλος Ρούμελης

  Μπορείτε να φθάσετε στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου από την Αγία Ρουμέλη ακολουθώντας ένα μονοπάτι στα ανατολικά του χωριού. Χρειάζονται 30 λεπτά για να φτάσετε στην εκκλησία από ένα εύκολο δρομάκι πλάι στη θάλασσα. Η εκκλησία βρίσκεται στο σημείο όπου σύμφωνα με τις γραφές ο Απόστολος Παύλος βάφτιζε ανθρώπους στο δρόμο του για τη Ρώμη. Η εκκλησία δε φαίνεται από μακριά γιατί είναι φτιαγμένη από πέτρες ίδιες μ' αυτές που βρίσκονται στην παραλία. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική, ένα κυλινδρικό θόλο στο κέντρο και βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία. Η εκκλησία πιθανότατα χτίστηκε κατά το δέκατο αιώνα και οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται από το 13ο αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίας Τριάδας και Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
  Στο κέντρο της Αγίας Τριάδας βρίσκεται η ομώνυμη Βυζαντινή εκκλησία, με τοιχογραφίες. Είναι δίκλιτη (Αγία Τριάδα και Άγιος Νικόλαος).

Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Αρχαιολογικός χώρος) ΤΥΜΠΑΚΙ
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Τριάδας βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά που ανακαινίστηκε το 1302 και περιέχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Στο βόρειο τοίχο έξω από την εκκλησία βρίσκεται ένας τάφος με μια παράσταση δικέφαλου αετού, που ήταν το σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρονολογείται το 1581. Η εκκλησία έχει επίσης χαραγμένη μια παράσταση πεπονιού καθώς και μια περίτεχνα χαραγμένη πόρτα. Το τέμπλο της εκκλησίας είναι χτισμένο από πέτρα. Στο καμπαναριό υπάρχει μια επιγραφή.

Βυζαντινός ναός Αγίας Ζώνης

ΑΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΙΕΣ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  Απόδειξη της μεγάλης αίγλης που γνώρισε παλιότερα αποτελούν οι οχτώ εκκλησίες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία και χρειάζονται επισκευή. Από αυτές μονάχα μία, της Αγίας Ζώνης, περιέχει τοιχογραφίες οι οποίες μάλιστα δε φαίνονται καθόλου καλά. Η εκκλησία επίσης περιλαμβάνει κάποιες παλιές εικόνες. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο του χωριού.

Βυζαντινός ναός Ιωάννη Προδρόμου

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  Ο Αγιος Βασίλειος έχει μια πολύ παλιά βυζαντινή εκκλησία που αναπαλαιώθηκε το 1291. Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου υπάρχουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του Φωκά. Η εκκλησία ανήκει στο Μοναστήρι Σινάι, που βρίσκεται κοντά στο χωριό.

Βενετσιάνικη εκκλησία Αγίων Αποστόλων και Παναγίας

  Από τον Αγιο Βασίλειο μπορείτε να φτάσετε στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και της Παναγίας. Πρόκειται για μια βενετική εκκλησία ψηλά στο βουνό, κοντά στο βενετικό κάστρο, πάνω σ' ένα δύσβατο δρόμο. Η εκκλησία είναι ανοικτή και έχει μέσα ένα ανάγλυφο και θέα προς το βενετικό κάστρο.

Βυζαντινός ναός Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
Στο χωριό Αγιος Δημήτριος, σε απόσταση 10 χιλ ανατολικά του Ρεθύμνου, στο δρόμο Ρέθυμνο -Αρκάδι, βρίσκεται η σταυροειδής , εγγεγραμμένη με τρούλο εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται στον 11ο μ.Χ. αιώνα.

Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

  Πολύ καλά διατηρημένη και πολύ όμορφη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με τη σταυροειδή αρχιτεκτονική και με τα κενά ανάμεσα στα μέρη του σταυρού χτισμένα κατά σειρά έτσι ώστε η περίμετρος της τελικά να σχηματίζει ένα παραλληλόγραμμο. Η εκκλησία έχει επίσης ένα κυλινδρικό θόλο κι αρκετές ψηλές κάμαρες για στήριξη. Η διακόμησή της είναι πλούσια και υπάρχουν υπολείμματα τοιχογραφιών.

Βυζαντινός ναός Αγίου Θωμά

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ (Χωριό) ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
  Η περιοχή του Αγίου Θωμά υπολογίζεται ότι είχε 38 εκκλησίες κατά το παρελθόν. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Θωμά, μια τρίκλιτη βασιλική με ένα νάρθηκα μπροστά. Ο νάρθηκας υποδιαιρείται σε τρία μέρη και είναι ψηλός όσο το κεντρικό κλίτος. Υπάρχει ένας τρούλος στη διασταύρωση του νάρθηκα και του κεντρικού κλίτους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγία Σπηλιώτισσα

  Η εκκλησία της Παναγίας της Σπηλιώτισσας είναι χτισμένη σε μια σπηλιά του βουνού. Ακριβώς έξω από τη σπηλιά υπάρχει στο βουνό μια αρχαία ελληνική επιγραφή σε μάρμαρο. Περίπου το 1910 δύο Άγγλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφές ένα άγαλμα θεάς που βρίσκεται σήμερα στη Βοστώνη.

Βυζαντινός ναός Αγίου Ιασάτου

  Η μικρή εκκλησία του Αγίου Ιασάτου είναι και ασυνήθιστη και εντυπωσιακή. Είναι σκαμμένη σ' ένα μεγάλο βράχο και μπροστά υπάρχουν ερείπια ενός αρχαίου ελληνικού ναού.

Βυζαντινός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

  Η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου απέχει 5 λεπτά από το κέντρο του χωριού και περιέχει τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη έχει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

  Η βυζαντινή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία έχει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο νεκροταφείο του χωριού φαίνεται από το χωριό κάτω στην κοιλάδα. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν μερικές τοιχογραφίες.

Εκκλησία του Αγίου Παύλου

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΤΥΜΠΑΚΙ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου περιτριγυρίζεται από ένα μικρό νεκροταφείο και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του δρόμου. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα κι έχει τοιχογραφίες, με καλύτερη αυτή των Ευαγγελιστών. Η εκκλησία σχηματίζει ένα μικρό σταυρό μ' ένα μεγάλο θόλο κι ένα μικρότερο θόλο πάνω από το τέμπλο. Έχει ιδιόμορφη αρχιτεκτονική ως το νάρθηκα, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας και είναι τόσο μεγάλος, όσο ολόκληρη η εκκλησία.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίων Θεοδώρων

ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΝΑ
  Ανάμεσα στην Πλώρα και στη Μονή Απεζανών βρίσκεται το χωριό Αγιος Κύριλλος. Στη βόρεια έξοδο του χωριού, η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Η εκκλησία έχει ένα πέτρινο τέμπλο, υποστηρίζεται από καμάρες και περιέχει τοιχογραφίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
  Το 16ο αιώνα οι Βενετοί έδωσαν στην πόλη το σημερινό της όνομα, που το πήραν από το Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη χερσόνησο του Λιμένα. Η μικρή αυτή βυζαντινή εκκλησία περιέχει σπάνιες τοιχογραφίες από τον 8ο, το 10ο και τον 11ο αιώνα. Η εκκλησία αυτή θεωρείται ότι αποτελεί σπάνιο δείγμα βυζαντινής εκκλησίας που χτίστηκε την ταραγμένη περίοδο του όγδοου αιώνα, όταν οι Άραβες πίεζαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


  Στα βόρεια της πόλης, στην κορυφή μικρής χερσονήσου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χαρακτηριστικό δείγμα πρωτοβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
  Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία που κτίστηκε ανάμεσα στον 7ο και 9ο αιώνα, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, όπως προκύπτει από την ανεικονική διακόσμηση. Γεωμετρικά και φυτικά σχέδια, τεμνόμενοι κύκλοι που σχηματίζουν πολύχρωμα τετράφυλλα με φωτεινά χρώματα, σχηματοποιημένοι κορμοί δένδρων με κλαδιά, ρόμβοι και ρόδακες συνθέτουν την εσωτερική διακόσμηση του ναού.
  Η εικονογράφηση αυτή που επιβλήθηκε λόγω της απαγόρευσης των εικόνων στις εκκλησίες από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες της δυναστείας των Ισαύρων (712-802), ξεκίνησε από την Κων/πολη, διαδόθηκε σε όλη τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και έφθασε μέχρι την πόλη μας.
  Οταν ο ναός επισκευάστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα, λόγω των ζημιών που είχε υποστεί από το σεισμό του 1303 που συγκλόνισε και κατέστρεψε την Κρήτη, η ανεικονική διακόσμηση καλύφθηκε με εικονική χριστιανική ζωγραφική
(Κείμενο: Μαρία Σωρού, Χρ. Κουλουμπράκη)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αγίου Νικολάου.


Παναγία Βρεφοτρόφος

  Ο μικρός μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός στο κέντρο της πόλης χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα, σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε στο δάπεδό του.
  Η εκκλησία αυτή της Παναγίας που ονομάζεται Βρεφοτρόφος, επειδή πιστεύεται ότι είναι θαυματουργή κυρίως σε ασθένειες βρεφών, είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία της περιοχής.
(Κείμενο: Μαρία Σωρού, Χρ. Κουλουμπράκη)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Αγιος Ιωάννης

ΑΖΟΚΕΡΑΜΟΣ (Οικισμός) ΙΤΑΝΟΣ
  Πριν την είσοδο στο χωριό υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Η εκκλησία βρίσκεται στο νεκροταφείο στ' αριστερά του δρόμου κι έχει μοναδικά δείγματα χαρακτικής πάνω στην πόρτα.

Βυζαντινός ναός Σωτήρα Χριστού

ΑΚΟΥΜΙΑ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
  Στο χωριό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού που περιέχει πολύ όμορφες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Ο άντρας με την κόκκινη φορεσιά στο νότιο τοίχο και η γυναίκα με το λευκό φόρεμα στον δυτικό ήταν οι δωρητές της εκκλησίας. Εξωτερικά η εκκλησία, μοιάζει με δύο εκκλησίες ενωμένες σε μια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Νικόλαος

Σώζονται υπολείμματα τοιχογραφίας του Παντοκράτορα στο Ιερό.

Σωήρας Χριστός

ΑΛΑΓΝΙ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  Η εκκλησία του Σωτήρα βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Αγιος Βλάσης

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στο Αλάγνι έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με έναν τρούλο στο κέντρο. Έξω από την εκκλησία υπάρχει ένας ενδιαφέρων παλιός τάφος.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στη λαγκαδιά κάτω από μια βενετική κρήνη. Ένα μικρό μονοπάτι ξεκινά κοντά στο δρόμο και οδηγεί στην εκκλησία που είναι κρυμμένη από ψηλά, σκιερά δέντρα. Η εκκλησία έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες από το 1316, του Ιωάννη Παγωμένου, που βρίσκονται μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Γεώργιος

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1243) είναι κοντά στον πύργο Da Molin. Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες του Παύλου Προβατά.

Αι Γιάννης Κυρ Γιάννης

  Η εξαιρετικά σημαντική εκκλησία του Αϊ - Γιάννη, Κυρ Γιάννη (το κανονικό της όνομα είναι Ζωοδόχου Πηγής) βρίσκεται στο δρόμο για Κουφό, 100 μέτρα από το δρόμο ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες. Πρόκειται για την πιο θαυμάσια τοποθετημένη βυζαντινή εκκλησία. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα πιθανότατα πάνω σε προϋπάρχουσα του 10ου αιώνα που καταστράφηκε από σεισμό το 1303 και είχε επιρροές από τις νεότερες βυζαντινές αρχιτεκτονικές προτάσεις της Αγίας Σοφίας, αλλά και από άλλες. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με δωμάτια χαμηλότερου ύψους που της δίνουν τη μορφή ορθογωνίου σχήματος. Έχει ένα νάρθηκα στο μπροστινό μέρος υποδιαιρούμενο σε τρία μέρη που είναι στενότερα από το υπόλοιπο της εκκλησίας. Έχει δύο τρούλους, ένα στο σημείο που διασταυρώνονται τα κύρια κλίτη κι ένα στο νάρθηκα. Γύρω υπάρχουν καμάρες περίπου στο ίδιο ύψος με αυτό της εκκλησίας. Τα παράθυρα της εκκλησίας είναι στενόμακρα κι έχουν την παραδοσιακή βυζαντινή πλίνθινη διακόσμηση στα πλάγια. Μερικά παράθυρα έχουν κίονες, ένα κεντρικό και άλλους δύο στ' αριστερά και στα δεξιά που επιτρέπουν στο φως να μπαίνει στο εσωτερικό. Το πίσω μέρος της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με δύο σειρές παράθυρα και τυφλές καμάρες το ένα επάνω στο άλλο. Στο εσωτερικό υπάρχουν δείγματα μαρμάρινων κολόνων και κιονόκρανων, ενώ και κάποιοι ζωγραφισμένοι τοίχοι φαίνονται ακόμα. Η εκκλησία αυτή συμπληρώνει μοναδικά το τοπίο, που ιδιαίτερα την άνοιξη με τις ευωδίες των ανθισμένων πορτοκαλόδεντρων και τη θέα των σκεπασμένων με χιόνι ακόμα κορυφών των Λευκών Ορέων, μαγεύει τον κάθε επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγία Μαρίνα

ΑΜΝΑΤΟΣ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ακριβώς απέναντι από το θησαυροφυλάκιο, έχει γλυκύτατες παραστάσεις στην κεντρική πόρτα της.

Αγιοι Πάντες

ΑΝΑΤΟΛΗ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Ναός ανακατασκευασμένος το 18 αιώνα φιλοξενεί ανεκτίμητης αξίας εικόνες από τέμπλα από βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Ανατολής.

Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου & Παναγίας

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου είναι δίκλιτη και τοποθετημένη σε μια θαυμάσια θέση μέσα στο χωριό απ' όπου φαίνεται ολόκληρη η κοιλάδα από κάτω. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει κι ένας παλιός τάφος.

Εκκλησία της Αγίας Αννας

ΑΝΙΣΑΡΑΚΙ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στο Ανισαράκι βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αννας με τοιχογραφίες του 1462 και επίσης μνημονεύονται οι εννέα δωρητές της. Το ζωγραφισμένο εικονοστάσι είναι ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκκλησίας.

Εκκλησία της Παναγίας

  Η εκκλησία της Παναγίας με τις καλής ποιότητας και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Αγία Παρασκευή

  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Αγιος Γεώργιος

ΑΝΥΔΡΟΙ (Οικισμός) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό κι έχει τοιχογραφίες υψηλής ποιότητας του Ιωάννη Παγωμένου με μια επιγραφή του 1323. Στον τοίχο υπάρχει η λίστα των δωρητών της εκκλησίας. Η εκκλησία έχει δύο κλίτη που χωρίζονται με καμάρες στο ενδιάμεσο κι έχει επίσης ένα επιπρόσθετο κλίτος, έτσι ώστε να σχηματίζεται σταυρός εξωτερικά. Η εκκλησία βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του χωριού και βλέπει προς τις νότιες ακτές της Κρήτης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΑΝΩ ΑΣΙΤΕΣ (Χωριό) ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ
  Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου βρίσκεται στην τοποθεσία Βλαχιανά στα ανατολικά του χωριού Ανω Ασίτες. Η δίκλιτη εκκλησία έχει πολύ προσεγμένες διακοσμήσεις με παραστάσεις στο εξωτερικό των πορτών της κυκλικές διακοσμήσεις και ένα ασυνήθιστο πίσω παράθυρο. Ταυτόχρονα μπορείτε ν' απολαύσετε τη θέα της κοιλάδας από κάτω.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγία Βαρβάρα

ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟ (Χωριό) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Στην Αγία Βαρβάρα σώζεται μια μόνο τοιχογραφία, αυτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Βυζαντινός ναός Αγίας Πελαγίας

  Μια παλαιότερη εκκλησία της Αγίας Πελαγίας του 1360 έχει περισσότερες τοιχογραφίες και είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Βυζαντινός ναός Αγίας Ειρήνης

ΑΝΩ ΒΙΡΑΝΕΠΙΣΚΟΠΗ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
  Η Αγία Ειρήνη, που βρίσκεται στην Ανω Βιράν Επισκοπή ήταν κι αυτή επισκοπή του Αρίου για ένα διάστημα. Σήμερα φαίνονται μόνο κάποια μαρμάρινα μέρη αυτής της τρίκλιτης βασιλικής. Μία νέα εκκλησία, οι Αγιοι Ανάργυροι έχουν χτιστεί πάνω της.

Βυζαντινός ναός Αγίων Αποστόλων

ΑΝΩ ΜΟΥΛΙΑ (Χωριό) ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με έναν τρούλο στο κέντρο κι ένα μεγάλο νάρθηκα στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας, τόσο ψηλό όσο ο τρούλος.

Αγιος Ιωάννης

ΑΝΩΓΕΙΑ (Κωμόπολη) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία κοντά στο γραφείο της Κοινότητας. Ένα από τα κλίτη της έχει ακόμα τοιχογραφίες που όμως έχουν μαυρίσει υπερβολικά.

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΑΝΩΓΕΙΑ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟΝ
Δίκλιτος ναός με τοιχογραφίες του 14ου αι.

Αγία Αικατερίνη

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ

Βυζαντινός σταυρόσχημος ναός Αγίας Ειρήνης

ΑΞΟΣ (Χωριό) ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στο σταυροδρόμι κάτω από το νεκροταφείο είναι του 14ου ή του 15ου αιώνα κι έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα θόλο κι αρκετές καμάρες. Τα παράθυρα και οι πόρτες έχουν δείγματα χαρακτικής πάνω τους. Μια έξοχη διακόσμηση φαίνεται στην έξοδο της εκκλησίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Ιωάννης

  Ο Αγιος Ιωάννης βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο κι έχει υψηλής ποιότητας και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες καθώς και μωσαϊκό.

  Μονόκλιτη, συντηρημένη βασιλική στο κοιμητήριο του χωριού. Είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες ακαδημαϊκού χαρακτήρα που τη χρονολογούν στο 14ο αιώνα.
  Χαρακτηριστικές οι τοιχογραφίες της κολάσεως με τα ονόματα των κολασμένων.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Αγιος Γεώργιος

Μονόκλιτη βασιλική με υπολείμματα τοιχογραφιών 14ου αιώνα.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου Ξιφοφόρου

ΑΠΟΔΟΥΛΟΥ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στο χωριό Αποδούλου βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Ξιφοφόρου με επιγραφές του 1496 και τοιχογραφίες του ιερέα Αναστάσιου. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη με τρεις κάμαρες στην κάθε πλευρά, περισσότερο για να στηρίζουν την εκκλησία και να κάνουν πιο ελκυστικό το χώρο. Ο Άγιος Γεώργιος εικονίζεται ανάμεσα στις δυο κάμαρες πάνω στο άλογό του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου

ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο νεκροταφείο του χωριού περιέχει τοιχογραφίες του δεκάτου τετάρτου και δεκάτου πέμπτου αιώνα και παραστάσεις του δωρητή, ενός άντρα με μια περίεργη λευκή φορεσιά. Η εκκλησία, που βρίσκεται πάνω δεξιά από το χωριό έχει καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα του Αμαρίου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Αρχάγγελος Μιχαήλ

ΑΡΑΔΑΙΝΑ (Οικισμός) ΣΦΑΚΙΑ
  Στην άκρη του Φαραγγιού της Αράδενας υπάρχει μια βυζαντινή εκκλησία του δεκάτου τετάρτου αιώνα με τοιχογραφίες. Η εκκλησία, χτισμένη πάνω στους γκρεμούς του φαραγγιού, είναι αφιερωμένη στο Μιχαήλ Αρχάγγελο. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια μιας εκκλησίας του έκτου αιώνα. Αν και η εκκλησία είναι κλειδωμένη, η αρχιτεκτονική της είναι ενδιαφέρουσα καθώς και η γραφική τοποθεσία της στο χείλος του φαραγγιού. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική και μικρά δωμάτια που συμπληρώνουν την εικόνα της δίνοντας της ένα ορθογώνιο σχήμα. Διαθέτει επίσης ένα θόλο με στενά παράθυρα καμπύλου σχήματος καθώς και τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Μια από αυτές απεικονίζει το δωρητή της εκκλησίας. Η καμπάνα της εκκλησίας έχει μια επιγραφή και μια ιχνογραφία αγίων. Στις 8 Νοεμβρίου η εκκλησία γιορτάζει τη γιορτή του Μιχαήλ Αρχάγγελου και είναι ανοικτή για το κοινό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μεταβυζαντινός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΑΡΒΗ (Χωριό) ΒΙΑΝΝΟ

Αγίου Παντελεήμονος και Παναγίας

  Στο μέσο του χωριού βρίσκονται οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας.

Παναγία του Μπαρόζι

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΛΑΠΠΑΙΟΙ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Μπαρόζι βρίσκεται σε μία γειτονιά με πολλά Βενετικά κτήρια και υπεροχη θέα.

Αγία Κυριακή

Περιλάμβανε τμήμα ρωμαϊκού κτιρίου.

Αγιος Ιωάννης

Βρίσκεται στο χώρο των πηγών της Αγίας Δύναμης.

Αγιος Νικόλαος

Με υπολείμματα τοιχογραφιών.

Πέντε Παρθένες

Λαξευμένη σε βράχο έξω από το χωριό. Περιλαμβάνει λαξευτό ρωμαϊκό τάφο.

Βυζαντινός ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Στο νεκροταφείο βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική και το κάθετο κλίτος είναι ψηλότερο από το κύριο. Έχει κι ένα νάρθηκα με ένα θόλο και είναι διακοσμημένη από καμάρες με κολόνες. Η πόρτα της εισόδου έχει ενδιαφέρουσα διακόσμηση και μια ασυνήθιστη παράσταση πεπονιού στον εξωτερικό τοίχο. Η εκκλησία περιέχει κι αυτή τοιχογραφίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


In the village cemetery there is the Byzantine church of Michael Archangelos. The church has cruciform architecture and the transept is higher than the nave. The church has a narthex with a dome, and decorated blind arches with columns. Its entrance door has interesting decorations and there is an unusual melon relief on the external wall. The church also contains frescoes.

Παναγία

Η Παναγία, στο Αρκαλοχώρι, με παλιές τοιχογραφίες

Προφήτης Ηλίας

Ο προφήτης Ηλίας, δεσπόζει στο Αρκαλοχώρι, κτισμένος στο λόφο πού βρέθηκε και το αρχαίο σπήλαιο.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΑΡΜΕΝΟΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
  Στο χωριό Αρμένοι βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με ανάγλυφες διακοσμήσεις στην πόρτα.

Σωτήρας Χριστός

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Σταυροειδής με τρούλο. Χρονολογείται στο 12ο αιώνα.

Ζωοδόχος Πηγή

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ (Χωριό) ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
Στη θέση "Πρινιάς", κοντά στο Αρχοντικό η Παναγια Ζωοδόχος Πηγή, με παλιές τοιχογραφίες.

Αγιος Ιωάννης

Ο Αγιος Ιωάννης, στο δρόμο πρός τον αρχαιολογικό χώρο, στη Γαλαθιανή Κεφάλα.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΑΣΤΡΑΚΟΙ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  Η εκκλησία της Παναγίας έχει μια μοναδική παράσταση βυζαντινού αετού χαραγμένου μπροστά, και μέσα υπάρχει ένας τάφος με ένα οικόσημο πάνω του.

Αρχάγγελος Μιχαήλ

ΑΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (Οικισμός) ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ
  Στην περιοχή Αστράτηγος βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου με μια θαυμάσια εξωτερική διακόσμηση στην πόρτα, τοιχογραφίες και μια επιγραφή του 1387. Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου, η οποία βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη, νεότερη εκκλησία του χωριού έχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα κι ένα απίθανα χαραγμένο βωμό. Σε μια τοιχογραφία υπάρχει ένα σπάνιο πορτραίτο του Μιχαήλ Αρχάγγελου έφιππου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Υστεροβυζαντινός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου, στον Ασώματο, νότια από τις Αρχάνες, περιλαμβάνει τοιχογραφίες υψηλής ποιότητας και καλά συντηρημένες με την ημερομηνία 1315. Ο δωρητής της εκκλησίας παριστάνεται με τη γυναίκα του να κρατά ένα μοντέλο της εκκλησίας του Μιχαήλ Αρχάγγελου.

Αγιοι Ασωματοι

Βυζαντινός ναός με ίχνη τοιχογραφιών.

Αγία Παρασκευή

  Σταυροειδής με τρούλο ναός με τοιχογραφίες του 13ου αι.
  Στο βόρειο τοίχο βρίσκεται τάφος πάνω από τον οποίο υπάρχουν ίχνη από τρεις μορφές σε στάση παράκλησης. Πρόκειται για τους αφιερωτές από τους οποίους διακρίνεται στα δεξιά ο Γεώργιος Χορτάτσης και τμήμα από τη μορφή της γυναίκας του.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Αγιος Γεώργιος

ΒΑΘΗ (Χωριό) ΙΝΝΑΧΩΡΙ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις πολύ ποιοτικές και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες χρονολογείται από το 1284 και βρίσκεται δίπλα στον κύριο δρόμο του χωριού.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μιχαήλ Αρχάγγελος

  Η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου έχει τοιχογραφίες από τον 14ο αιώνα και βρίσκεται σε ένα χωράφι κοντά στο χωριό.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΒΑΘΙΑΚΟ (Οικισμός) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στο χωριό. Οι τοιχογραφίες του 12ου αιώνα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Μεταμόρφωσης, Αγιοι Γεώργιος, Πάντες & Ζώνη

ΒΑΘΥΠΕΤΡΟ (Οικισμός) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Ο δρόμος συνεχίζει στην κορυφή του βουνού Γιούκτας και στη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης, Αγιος Γεώργιος, Αγιοι Πάντες και Αγία Ζώνη. Και από αυτό το σημείο η θέα είναι εντυπωσιακή και περιλαμβάνει τη διπλή κορυφή του λόφου στο Κανλί Καστέλι, τα βουνά της δυτικής Κρήτης και τα βουνά Αστερούσια στο νότο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Αγία Ειρήνη

ΒΑΪΝΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Αγιος Νικόλαος

ΒΑΤΟΣ (Οικισμός) ΛΑΜΠΗ
Ναός με πολλές τοιχογραφίες.

Εκκλησία του Σωτήρα Χριστού

ΒΛΗΘΙΑ (Οικισμός) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Βυζαντινός ναός Τιμίου Σταυρού

ΒΟΡΙΖΙΑ (Χωριό) ΖΑΡΟΣ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού έχει θαυμάσια εξωτερική διακόσμηση κι ένα ενδιαφέρον παράθυρο. Κάποιες τοιχογραφίες υπάρχουν ακόμα στο εσωτερικό.

Εκκλησία του Αγίου Φανουρίου

  Τα δύο κλίτη της εκκλησίας κατασκευάστηκαν και ζωγραφίστηκαν σε διάφορες εποχές. Το βορειότερο κλίτος είναι το παλαιότερο αφού οι χρονολογίες 1332 και 1404 είναι χαραγμένες στον τοίχο. Το νοτιότερο είναι το αμέσως επόμενο με μια επιγραφή που χρονολογείται από το 1400 έως το 1428. Η εκκλησία είναι ένα πολύ σπάνιο παράδειγμα εκκλησίας με δύο νάρθηκες στην είσοδο και οι δύο στις δεξιές γωνιές των δύο κλιτών. Η εκκλησία περιέχει ενδιαφέρουσες εξωτερικές διακοσμήσεις με τούβλα. Οι πόρτες και τα γύρω παράθυρα είναι καταπληκτικά χαραγμένα. Είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της γοτθικής επιρροής στην εξωτερική διακόσμηση των βυζαντινών εκκλησιών της Κρήτης. Η εκκλησία περιλαμβάνει και κάποιες πολύ καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίας Αικατερίνης

ΒΟΥΛΙΣΜΕΝΗ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Η εκκλησία έχει όμορφες εξωτερικές διακοσμήσεις στο πίσω μέρος κι ένα ενδιαφέρον πέτρινο τέμπλο στο εσωτερικό.

Αγία Παρασκευή

ΒΟΥΤΑΣ (Χωριό) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται 500 μέτρα δυτικά από το χωριό Βουτάς στο δρόμο προς τον Καλαμιό και την Σκλαβοπούλα. Έχει καλές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα περιλαμβανόμενης και μιας περίεργης τοιχογραφίας, που εικονίζει την τιμωρία των καταραμένων στην κόλαση.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου στις Σμίλες

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Κάτω από τις Βρύσες βρίσκονται τα ερείπια του παλιού χωριού Σμίλες. Κοντά σ' αυτά θα επισκεφτείτε και μια εκκλησία κάτω από ένα πλάτανο, η οποία περιέχει μερικές τοιχογραφίες.

Μεταμόρφωση Σωτήρα

ΒΩΛΕΩΝΕΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
Βασιλική του 14ου αιώνα. Διατηρούνται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΒΩΡΟΙ (Χωριό) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Στο δρόμο από τους Βόρους προς το Τυμπάκι (1 χιλιόμετρο) βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες και μια επιγραφή του 1380.

Ευαγγελίστρια

ΓΔΟΧΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας κτισμένος το 1830, με σπάνιες βυζαντινές εικόνες.

Αγιος Ονούφριος

ΓΕΝΝΑ (Οικισμός) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Μονόκλιτη βασιλική με χαρακτηριστικό βενετσιάνικο θύρωμα. Η εκκλησία με το πέτρινο τέμπλο είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 1329 και αποδίδουν έντονα το πνεύμα της παλαιολόγειας ζωγραφικής.
  Ανάμεσα στις τοιχογραφίες αναφέρεται και ο κτήτορας Μιχαήλ Βαρούχας.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Μεσοβυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΓΕΡΑΚΑΡΙ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Το χωριό κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο μετά την απαγωγή του στρατηγού Kreipe. Στην περιοχή βρίσκονται μερικές παλιές εκκλησίες. Στην τοποθεσία Φωτί, στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Η εκκλησία έχει ένα κλίτος ένα νάρθηκα μπροστά κι ένα θόλο. Ο θόλος είναι διακοσμημένος με καμάρες φτιαγμένες από τούβλα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έξω από το χωριό Γερακάρι που απέχει 41χιλ. από το Ρέθυμνο, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που χρονολογείται στον 13ο μ.Χ. αιώνα. Πρόκειται για μονόχωρη κεραμοσκεπή εκκλησία με μεταγενέστερο νάρθηκα μετά τρούλου. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος της εκκλησίας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ