gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΠΕΤΡΟΥΣΣΑ Κωμόπολη ΔΡΑΜΑ".


Εορτές & πανηγύρια (6)

Πανηγύρια

Θεοφανίων

7/1/2003 - 8/1/2003
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον εθιμικά παρουσιάζονται οι μέρες των Θεοφανίων, με πλούτο εκδηλώσεων και δρωμένων, όπου κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις και μαζί με αυτές κουδούνια, τραγούδια, χοροί, παραστάσεις ευρηματικές και αναπαραστάσεις ποικίλες. Όλα τα στοιχεία δείχνουν τον πρωτογενή σκοπό αυτών των εκδηλώσεων, ο οποίος δεν είναι κανένας άλλος παρά η ευετηρία, η επίτευξη δηλαδή της καλοχρονιάς στην ευρύτερη διάσταση της καλής υγείας και της πλούσιας παραγωγής . . Στην Πετρούσα οι μεταμφιέσεις γίνονται την επομένη και τη μεθεπομένη των Θεοφανίων, 7 και 8 Ιανουαρίου, με κύριο στοιχείο του γιορτασμού πομπική περιφορά με λύρες και νταχαρέδες μιας καμήλας, εικονικής σήμερα, πραγματικής παλαιότερα. Τη δεύτερη μέρα γίνεται και εδώ παράσταση γάμου, χαρίζοντας κέφι και χαρά.

Αγίου Αθανασίου

2/5

Εθιμικές

Αναμμα Φωτιάς

1/3/2003
Εθιμικό άναμμα φωτιάς με τελετουργικό και πανηγυρικό χαρακτήρα

Ημέρα της Μπάμπως

Ημέρα της Μπάμπως

7/1 - 8/1
  Κύριο στοιχείο του γιορτασμού είναι η πομπική περιφορά με όργανα μιας καμήλας, η οποία είναι εικονική σήμερα αλλά παλιότερα ήταν αληθινή, συμβολίζοντας, όπως λένε, τον δύσκολο τρόπο ζωής στα περασμένα χρόνια, που έπρεπε να αντέχεις όπως και το ζώο αυτό της ερήμου, σε κακουχίες και στερήσεις. Μπροστά πηγαίνουν άντρες με μουτζουρωμένο το πρόσωπο και χαραγμένο με μπογιά στο μέτωπο τους, το σημείο του σταυρού, οι οποίοι συνεχώς πίνουν και χορεύουν. Ακολουθούν τα όργανα, λύρες και νταχαρέδες και πίσω από αυτά η καμήλα με την παρέα της. Όλοι πίνουν και χορεύουν, τριγυρίζοντας στους δρόμους του χωριού, που όλοι του οι κάτοικοι συμμετέχουν σ' αυτό το πανηγύρι της χαράς. Στην διάρκεια της γιορτή γίνονται και διάφορες αναπαραστάσεις σκηνών της καθημερινής χωρικής ζωής. Ακολουθεί σατιρική αναπαράσταση τοπικού γάμου, που δίνει την ευκαιρία να διαρκέσει ο πανηγυρισμός μέχρι αργά το βράδυ, με άφθονη κατανάλωση τσίπουρου.
  Η Γιορτή της Ημέρας της Μπάμπως γίνεται με την φροντίδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου και είναι αφιερωμένη στη Μπάμπω, λέξη που στο ντόπιο ιδίωμα σημαίνει μεγάλη σε ηλικία και τη μαμή, που βοηθούσε στον ερχομό της νέας ζωής και όλοι την έβλεπαν με σεβασμό. Κυρίαρχο σύμβολο της λαϊκής γιορτής είναι η καμήλα, η οποία συμβολίζει την αντοχή και την υπομονή στην πείνα και τη δίψα, καθώς και την αποφασιστικότητα του ανθρώπου να συνεχίσει να παλεύει κόντρα στις ελλείψεις και τις στερήσεις. Αλλα χαρακτηριστικά του εθίμου είναι οι μεταμφιέσεις. Κυριαρχούν οι "παππούδες" και οι "ιγκιλίγκες", παραδοσιακές φορεσιές των ανδρών και των κοριτσιών αντίστοιχα. Δεν λείπουν βέβαια και οι ζωόμορφες μεταμφιέσεις με δέρματα ζώων και κουδούνια. Οι προετοιμασίες για τη λαϊκή γιορτή αρχίζουν με την είσοδο του νέου έτους. Στις 7 του Γενάρη είναι έτοιμη η "καμήλα". Ένας σκελετός από ξύλα ή σίδερα, ντυμένος με κουρέλια και δέρματα, ώστε να πάρει τη μορφή της καμήλας. Δύο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και αποτελούν τα πόδια της καμήλας. Γύρω στις 11 το πρωί ξεκινά το "φώτισμα" του χωριού. Με τους ήχους των λαϊκών οργάνων, της λύρας και του νταχαρέ και με τη συνοδεία πολλών μεταμφιεσμένων, που χορεύουν ακατάπαυστα, η πομπή γυρίζει όλες τις γειτονιές του χωριού προαναγγέλλοντας και καλώντας τους κατοίκους στη γιορτή που θα γίνει την επόμενη μέρα. Πάνω στην "καμήλα" ανεβαίνουν, για μια μικρή βόλτα, συνήθως οι γέροι και τα παιδιά, συμβολίζοντας τις αναμνήσεις από αυτά που πέρασαν και τις ελπίδες γι' αυτά που θα έρθουν τη νέα χρονιά.
  Στις 8 του μήνα και γύρω στις 3 το μεσημέρι αρχίζει η κυρίως γιορτή. Η πομπή με τους μεταμφιεσμένους και την "καμήλα" ξεκινά από την κεντρική πλατεία του χωριού, για να καταλήξει σε υπαίθριο ανοικτό χώρο, όπου και στήνεται ένα γνήσιο λαϊκό πανηγύρι της χαράς και του κεφιού. Οι κυκλικοί χοροί, με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων, κρατάνε μέχρι το βράδυ, με τους ήχους των τοπικών οργάνων. Στους κατοίκους και τους επισκέπτες προσφέρεται βραστή γίδα, κρασί και τσίπουρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Προσοτσάνης


Ανάμεικτα

Γιορτή Μεταναστών

Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ