gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΛΕΩΝΙΔΙΟ Κωμόπολη ΚΥΝΟΥΡΙΑ".


Εορτές & πανηγύρια (3)

Πασχαλινές

Τα Πασχαλινά αερόστατα Λεωνιδίου

  Στο γραφικό Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας, κάθε χρόνο αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Είναι το πέταγμα των "αερόστατων" το βράδυ της ανάστασης.
  Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι πέντε Επιτάφιοι ξεκινούν από τις ενορίες και συναντιούνται στην πλατεία του Ηρώου των Πεσόντων όπου εκκλησιαστική χορωδία ψέλνει τα εγκώμια. Κοπέλες από κάθε ενορία έχουν με ιδιαίτερη φροντίδα στολίσει με άνθη τους Επιτάφιους.
  Το Λεωνίδιο γιορτάζει την Ανάσταση με μοναδικό και θεαματικό τρόπο. Η νύχτα της ανάστασης είναι η νύχτα των αερόστατων. Η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.
  Με το πρώτο "Χριστός Ανέστη" από τις 5 ενορίες της πολιτείας εκατοντάδες αερόστατα πυροδοτούνται και ελευθερώνονται για να ανεβούνε με ορμή στην αρχή και νωχελικά στη συνέχεια στον ουρανό. Παράλληλα πυροτεχνήματα, βαρελότα, δυναμιτάκια και καρούλια συμπληρώνουν την φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.
  Η παράδοση λέει πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Ανάστασης επικρατεί σχετική νηνεμία, με ελαφρό δυτικό αεράκι... Επίσης, δίπλα στην εκκλησία καίγεται ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαριά.
  Κάθε σχεδόν σπίτι ετοιμάζει το δικό του αερόστατο. Τα αερόστατα ετοιμάζονται εβδομάδες πριν. Είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φτάνει τα δύο μέτρα. Τα μικρότερα χρειάζονται 8 κόλλες χαρτί για να φτιαχτούν. ´Αλλα πάλι χρειάζονται 16 ή 18 ενώ τα μεγάλα από 32 ως 36. Για την πυροδότησή τους χρησιμοποιείται η "καλυμμάρα", που είναι πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Από κάθε ενορία αφήνονται περισσότερα από 100 αερόστατα.
  Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και κερνάει όλους τους επισκέπτες με καλό κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά. Παράλληλα, οργανώνονται στην πόλη υπαίθριες ψησταριές, τσακώνικοι χοροί με τοπικές ενδυμασίες και έκθεση τοπικών ειδών οικιακής χρήσης, στην αίθουσα του Δημαρχείου.
  Στην ακολουθία της Αγάπης το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην Τσακώνικη διάλεκτο. Κατόπιν το γλέντι ανάβει και νέοι και νέες με τοπικές ενδυμασίες ανοίγουν τον παραδοσιακό Τσακώνικο χορό με μουσική που παίζεται από λαϊκούς ντόπιους οργανοπαίκτες. Επίσης προσφέρονται σε όλους δίπλες και κόκκινα αβγά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Στο γραφικό Λεωνίδιο πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας, στην Ανατολική Πελοπόννησο, γιορτάζεται με ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο και λαμπρότητα η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Κάθε χρόνο αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Είναι το πέταγμα των "αερόστατων" το βράδυ της Ανάστασης. Τα αερόστατα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγαλύτερων, άρχισαν να κατασκευάζονται στο χωριό στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου και οι Λεωνιδιώτες συνεχίζουν να τα φτιάχνουν μέχρι σήμερα.
Κάθε σχεδόν σπίτι ετοιμάζει το δικό του αερόστατο. Τα αερόστατα ετοιμάζονται εβδομάδες πριν. Είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φτάνει τα δύο μέτρα. Τα μικρότερα χρειάζονται 8 κόλλες χαρτί για να φτιαχτούν. Αλλα πάλι χρειάζονται 16 ή 18 ενώ τα μεγάλα από 32 ως 36. Για την πυροδότησή τους χρησιμοποιείται η "καλυμμάρα", που είναι πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Από κάθε ενορία αφήνονται περισσότερα από 100 αερόστατα.
Η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός. Με το πρώτο "Χριστός Ανέστη" από τις 5 ενορίες της πολιτείας εκατοντάδες αερόστατα πυροδοτούνται και ελευθερώνονται για να ανεβούν στην αρχή με ορμή και στην συνέχεια νωχελικά στον ουρανό. Συμπληρώνουν ακόμα την φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, πυροτεχνήματα, βαρελότα, δυναμιτάκια και καρούλια συμπληρώνουν. Η παράδοση λέει πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Ανάστασης επικρατεί γαλήνη, με ελαφρό δυτικό αεράκι.

Οι πέντε ενορίες στο Λεωνίδιο είναι οι εξής:
Η ενορία της Ευαγγελίστριας που έχει το τοπικό όνομα "Στάη" και είναι η Μητρόπολη
Η ενορία των Τριών Ιεραρχών που λέγεται και "Κοίλασο"
Η ενορία του Ιωάννου του Προδρόμου που λέγεται και "Σίο"
Η ενορία της Αγίας Κυριακής
και η ενορία της Αγίας Αικατερίνης

Κάθε ενορία φτιάχνει γύρω στα 80 με 100 αερόστατα. Aρα, πεντακόσια περίπου αερόστατα κατασκευάζονται κάθε Πάσχα στο χωριό. Πεντακόσιες πολύχρωμες φλόγες ανεβαίνουν στον ουρανό κάθε χρόνο. Βέβαια, κάποια από αυτά δεν καταφέρνουν να ανάψουν και τότε ακολουθούν πειράγματα από τους άλλους ενορίτες. Το ίδιο γίνεται και αν κάποιο αερόστατο πάρει φωτιά και καεί στον αέρα, γιατί αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή του δεν ήταν και τόσο πετυχημένη.
Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος οργανώνει υπαίθριες ψησταριές, με αρνιά και κοκορέτσια, κερνώντας όλους τους επισκέπτες με καλό κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά. Στην συνέχεια το γλέντι ανάβει και νέοι και νέες με τοπικές ενδυμασίες ανοίγουν τον παραδοσιακό Τσακώνικο χορό με μουσική που παίζεται από λαϊκούς ντόπιους οργανοπαίκτες. Στην ακολουθία της Αγάπης, στην κεντρική πλατεία το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην Τσακώνικη διάλεκτο. Επίσης προσφέρονται σε όλους δίπλες και κόκκινα αβγά.

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή της μελιτζάνας

22/8/2002
Στο Λεωνίδιο γίνεται στις 22 Αυγούστου μια όμορφη παραδοσιακή γιορτή, η "γιορτή της μελιτζάνας". Οι εκδηλώσεις γίνονται στην Πλάκα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς και τσακώνικα τραγούδια από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και τον "διαγωνισμό της μελιτζάνας", δηλαδή του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας, στον οποίον συμμετέχουν οι γυναίκες της περιοχής. Η βράβευση γίνεται από ειδικούς "chefs" που καλούνται από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ