gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΡΕΘΥΜΝΟ Νομός ΚΡΗΤΗ".


Εορτές & πανηγύρια (2)

Πανηγύρια

Θρησκευτικές Γιορτές

  Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου από νωρίς ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους στα γράμματα και τις τέχνες αλλά και για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στις πατροπαράδοτες ενασχολήσεις τις σχετικές με τη φύση, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, που τα κρατούν ζωντανά και τα αναβιώνουν με ευλάβεια σε κάθε γωνιά του νομού φροντίζοντας να τα μεταδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Έτσι, τόσο η καθημερινή ζωή όσο και οι ξεχωριστές μέρες που ορίζονται είτε από τις θρησκευτικές είτε από τις κοινωνικές ανάγκες και τις ανάγκες της εκτόνωσης και της διασκέδασης, είναι οργανωμένα γύρω από πλαίσιο σταθερών αξιών που παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο. Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της λαϊκής παράδοσης του Ρεθύμνου, όπως άλλωστε και ολόκληρης της Κρήτης, είναι τα έθιμα που σχετίζονται με τις γιορτές για οργανώνονται για να δοξαστεί ο Θεός, η φύση, η παραγωγή αλλά και η ίδια η ζωή.
  Ξεκινώντας από τις θρησκευτικές γιορτές μπορούμε να πούμε ότι ξεχωριστά γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνια, η Αποκριά, το Πάσχα, η Κοίμηση της Θεοτόκου και οι ονομαστικές γιορτές των Αγίων. Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή γεμάτη θαλπωρή, ηρεμία, μυρωδιές και γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής που τις μέρες εκείνες στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ξεχωριστές δημιουργίες. Τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου, γιορτάζονται στα λιμάνια όπου οι ιερείς πραγματοποιούν τον Αγιασμό των Υδάτων πετώντας το σταυρό στη θάλασσα. Τότε οι βουτηχτές πέφτουν στο κρύο νερό και αγωνίζονται να πιάσουν το σταυρό ενώ τα πλοία και οι βάρκες γεμίζουν με χαρμόσυνους ήχους τον αέρα. Ακολουθεί η Αποκριά και η Καθαρή Δευτέρα μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, ανάλογα με την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, κατά την οποία γιορτάζεται η έναρξη της Σαρακοστής, των 40 ημερών δηλαδή νηστείας πριν από το Πάσχα. Η αποκριά είναι η τελευταία μέρα κατανάλωσης κρέατος ενώ την Καθαρή Δευτέρα που ξεκινάει η νηστεία η ύπαιθρος πλημμυρίζει με κόσμο που διασκεδάζει πετώντας παράλληλα τον χαρταετό.
  Χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας είναι το Πάσχα. Το θρησκευτικό συναίσθημα αυτή την περίοδο είναι αρκετά έντονο μια και ο εορτασμός του Πάσχα δεν περιλαμβάνει μόνο την Κυριακή της Ανάστασης αλλά και ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία πραγματοποιείται το τελετουργικό της προετοιμασίας της μεγάλης γιορτής. Ο κόσμος παρακολουθεί καθημερινά τις απογευματινές και βραδινές λειτουργίες, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή στολίζεται ο επιτάφιος με αρωματικά άνθη και το βράδυ γίνεται η περιφορά τους στις γειτονιές όπου οι πιστοί ακολουθούν ψάλλοντας και ραίνοντας με ροδοπέταλα. Το επόμενο βράδυ, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση, οι πιστοί παίρνουν με τις λαμπάδες τους το «Αγιο Φως», το μεταφέρουν στο σπίτι τους και κάθονται στο γιορτινό τραπέζι για να απολαύσουν τη μαγειρίτσα και να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά. Την Κυριακή του Πάσχα όλοι ξεχύνονται στις εξοχές για να σουβλίσουν το αρνί και να γιορτάσουν την ανάσταση του Χριστού και τον ερχομό της άνοιξης. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, είναι μια ακόμα μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που συνδυάζεται με καλοκαιρινές διακοπές και εξορμήσεις σε παραλίες. Στις θρησκευτικές γιορτές εντάσσεται και ο εορτασμός της ονομαστικής γιορτής των Αγίων και μάλιστα εκείνων που είναι προστάτες και πολιούχοι πόλεων και χωριών. Ιδιαίτερα δε στα χωριά στη γιορτή του προστάτη Αγίου πραγματοποιούνται πανηγύρια στις πλατείες με κρητικό γλέντι και παραδοσιακού χορούς.
  Τα πανηγύρια, τα περισσότερα από τα οποία πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν τόπο συνάντησης των παραθεριστών και μια πραγματική διέξοδο διασκέδασης για τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Αγροτικές Εορτές

  Εκτός από τις θρησκευτικές γιορτές πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι αγροτικές και κτηνοτροφικές γιορτές που οργανώνονται με αφορμή την παραγωγή κάποιου προϊόντος, τη δοκιμή της σοδιάς ή κάποια κτηνοτροφική διαδικασία. Οι γιορτές αυτές αναπτύχθηκαν ως συνέπεια απαραίτητων και συχνά σκληρών διαδικασιών τις οποίες για να φέρουν σε πέρας συγκεντρώνονταν πολλοί μαζί προκειμένου να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Στο τέλος της εργασίας ο νοικοκύρης, για να ευχαριστήσει τους «εθελοντές», οργάνωνε τραπέζι και γλέντι. Πρόκειται δηλαδή για αναγκαστικές αγροτικές εργασίες μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι της υπαίθρου καταφέρνουν να ομορφαίνουν κάθε φορά τη ζωή τους αναπτύσσοντας ισχυρούς φιλικούς δεσμούς, διασκεδάζοντας και εκφράζοντας τον ενθουσιασμό και τη λατρεία τους για τη φύση και την παραγωγική διαδικασία. Έτσι ο τρύγος, το μάζεμα δηλαδή των σταφυλιών, που πραγματοποιείται μέσα στο Σεπτέμβριο, αποτελεί ένα πραγματικό πανηγύρι με πολύ κέφι και τραγούδι που συνεχίζεται στο «πάτημα» των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού και τσικουδιάς. Επακόλουθη γιορτή είναι το «καζάνι» όπου γίνεται η απόσταξη της τσικουδιάς. Η παραγωγή πληθώρας άλλων προϊόντων δίδει την ευκαιρία για πραγματοποίηση γιορτών. Τέτοια είναι τα γλέντια που γίνονται κατά την συγκομιδή των κερασιών, των καρυδιών και κάποτε και κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Ένα άλλο εντυπωσιακό γλέντι αυτή τη φορά από τον κόσμο της κτηνοτροφίας είναι το κούρεμα των προβάτων, η λεγόμενη «κουρά» που γίνεται την άνοιξη. Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών προσκαλούν φίλους και συγγενείς, κουρεύουν τα πρόβατα και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και φαγοπότι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ