gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 22 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΥΜΝΟΣ Επαρχία ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ" .


Εορτές & πανηγύρια (22)

Εθιμικές

Κλήδωνας

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΕΡΟΣ
24/6/2003

Κλήδωνας

ΛΕΙΨΟΙ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
24/6
Στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη.

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Αλωνάρια

ΑΛΙΝΔΑ (Χωριό) ΛΕΡΟΣ
Στα τέλη Ιουλίου.

Γιορτή του κρασιού

ΛΕΙΨΟΙ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Τριήμερη γιορτή πρίν από το πανηγύρι της Παναγιάς του Χάρου, τέλος Αυγούστου.

Εορτές προς τιμήν προσώπων

Μπουλαφέντια

ΛΕΡΟΣ (Λιμάνι) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
1/8 - 15/8
Εορτή πρός τιμήν του Λέριου καρδιοχειρούργου Μπουλαφέντη.

Ιστορικές αναμνήσεις

Εορτή καταβύθισης αντιτορπιλικού Βασ. Ολγα

26/9

Καρναβάλια

Πανηγύρια

Αγίας Κυριακής

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ (Νησάκι ερημικό) ΛΕΡΟΣ
7/7
Στον ομώνυμο ναό του νησιού.

Αγίας Μαρίνας

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΕΡΟΣ
17/7/2003

Παναγιάς Πουλαριανής

ΑΝΑΛΗΨΗ (Λιμάνι) ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
8/9/2002

Αγίου Δημητρίου

26/10/2002

Παναγίας Γαλατιανής

ΑΡΓΙΝΩΝΤΑ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
15/8/2004

Το 15Αύγουστο στη χάρη της Παναγίας Πορταϊτισσας

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (Λιμάνι) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
15/8

Παναγία του Θωμά

ΒΑΘΥ (Λιμάνι) ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
8/9/2002

Παναγίας του Χάρου

ΛΕΙΨΟΙ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
23/8
3ήμερο πανηγύρι

The Assumption of Maria

ΛΕΡΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
15/8
Another big celebration of Leros, like all over Greece, is the Assumption of Mary. On the 14th August the whole Island goes up to the castle of Leros, where the Church of Mary is sited, to pay its respects and follow the liturgy. Afterwards they will be gathered in restaurants or houses with huge dinners and dancing through the night.

Αγίου Παντελεήμονα

ΛΙΒΑΔΙΑ (Οικισμός) ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
27/7/2002

Παναγίας της Κυράς Ψηλής

ΜΕΤΟΧΙ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
15/8
Στο ομώνυμο μοναστήρι.

Αγίου Παντελεήμονα

ΠΑΝΟΡΜΟΣ (Χωριό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
27/7
Στο ομώνυμο μοναστήρι.

Παναγίας του Κάστρου

ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Συνοικία) ΛΕΡΟΣ
15/8

Πασχαλινές

Easter

ΛΕΡΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
During the Easter week, the Lerian house is a 'work factory' of preparation for the Greek housewife. Biscuits, cakes, cheese pies, hardboiled eggs coloured with the traditional red dye - all prepared for the great day of Saturday and Sunday, the Resurrection Day. This feasting is the culmination of the holy week of fasting. During the Easter week the children of the Island go to the countryside collecting lavender to spread over the streets of the main square of Platanos where the four parishes of the city gather on Good Friday night to carry the Epitaph (the Arch carrying the icon of Jesus) through the surrounding neighbourhoods. The next morning, the Lerian people celebrate the first resurrection and take their first communion after fasting. The main celebration comes at midnight when the whole island congregates at the churches to celebrate the resurrection of Christ, letting off firecrackers and burning the effigy of Judas. At the end of the religious service, people enter the churches to light their candles from the candle of the priest (the holy light) and bring it home where the family table is laid with all the traditional Easter food. Easter Sunday is the big celebration day all over Greece, feasting continues with families roasting whole lambs on spits out-of-doors.

ΠΑΤΜΟΣ (Κωμόπολη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Εδώ και 400 χρόνια, τη Μεγάλη Πέμπτη στο ιερό νησί της Πάτμου γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και της τελετής του ιερού νιπτήρος, στην οποία λαμβάνουν μέρος ο ηγούμενος και οι ιερομόναχοι της Ιεράς Μονής του Ιωάννη του Θεολόγου, καθώς και οι ιερείς του νησιού. Πρόκειται για τη συμβολική πράξη του Χριστού να νίψει τα πόδια των μαθητών του με σκοπό να δείξει ότι ήλθε για να υπηρετήσει και όχι να υπηρετηθεί και να διδάξει στους μαθητές του την αγάπη και την ταπεινοφροσύνη.
Η πομπή ξεκινά το πρωί από την Ιερά Μονή του Ιωάννη του Ιωάννη του Θεολόγου για να καταλήξει στην πλατεία Ξάνθου της Χώρας, όπου και θα γίνει αναπαράσταση της τελετής του ιερού νιπτήρα. Δύο μοναχοί οδηγούν την πομπή μεταφέροντας την εικόνα του Νυμφίου. Ακολουθούν ο ηγούμενος, οι ιερομόναχοι, οι ιερείς και οι διάκονοι του νησιού, καθώς και προσκυνητές. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν σκορπίσει λουλούδια στους δρόμους από όπου θα περάσει η πομπή.
Οι πρωταγωνιστές της τελετής (ο ηγούμενος, οι ιερομόναχοι και οι ιερείς) σταματούν στην πλατεία μπροστά στο Ναό του Χριστού. Εκεί, σύμφωνα με το τυπικό, στοιχίζονται ανά δύο και οδηγούνται από τους διακόνους, στη στολισμένη με βάγια, εξαπτέρυγα και φανάρια εξέδρα, που έχει στηθεί στην πλατεία Ξάνθου. Τελευταίος φτάνει ο ηγούμενος, υπό τη μελωδική συνοδεία των ψαλμών των σπουδαστών της Πατμιάδας Σχολής.
Στην εξέδρα έχει τοποθετηθεί το "χερνιβόξαστον" -αργυρή λεκάνη με προχόη-, μια αναμμένη λαμπάδα και ένα τραπέζι. Ο ηγούμενος, που αναπαριστά τον Χριστός κάθεται στην κορυφή του τραπεζιού. Στα δεξιά του ηγούμενου παίρνουν θέση οι -ιερείς και ιερομόναχοι- Ιούδας, Ιωάννης, Θωμάς, Ματθαίος, Θαδαίος και Ιάκωβος του Αλφαίου και στα αριστερά κάθονται οι Πέτρος, Ιάκωβος Ζεβεδαίος, Φίλιππος, Βαρθολομαίος, Σίμων Κανανίτης και Ανδρέας. Στη συνέχεια, ένας ιερομόναχος ή διάκονος διαβάζει, σύμφωνα με το τυπικό, τη σχετική περικοπή από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και αρχίζει η κυρίως τελετή.
Ο ηγούμενος φοράει μια ποδιά, ρίχνει τρεις φορές νερό στη λεκάνη και, αρχίζοντας από τον Ιούδα, πλένει το δεξιό πόδι των ιερέων-μαθητών. Όταν έλθει η σειρά του Πέτρου, ακολουθεί ο εξής διάλογος:

Πέτρος (ιερομόναχος): "Κύριε, συ μου πλένεις τα πόδια;"
Χριστός (ηγούμενος): "Αυτό που εγώ κάνω συ δεν το καταλαβαίνεις τώρα, θα το καταλάβεις ύστερα από αυτά".
Πέτρος (ιερομόναχος): "Κύριε, όχι μόνο τα πόδια μου, αλλά και τα χέρια και το κεφάλι".
Χριστός (ηγούμενος): "Ο λουσμένος δεν έχει ανάγκη παρά να πλύνει μόνο τα πόδια, γιατί είναι ολόκληρος καθαρός. Και σεις είστε καθαροί, αλλά όχι όλοι".

Έπειτα από αυτά, ο ηγούμενος πλένει το δεξιό πόδι του Πέτρου και των λοιπών μαθητών. Στη συνέχεια, ο ηγούμενος κάθεται στο τραπέζι και συνεχίζει την απαγγελία του: "Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει δούλος ανώτερος από τον Κύριό του ούτε απεσταλμένος ανώτερος από κείνον που τον έστειλε. Θα είστε ευτυχείς εάν τα ξέρετε αυτά και τα εφαρμόζετε". . .
Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ πριν από την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα στις τρεις το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται στα Ιταλικά, Γαλλικά, Ρώσικα, Αγγλικά, Γερμανικά και Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ