gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΣΣΗΝΗ Πόλη ΜΕΣΣΗΝΙΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (2)

Εθιμικές

Κρεμάλα της "Γριας Συκούς"

ΜΕΣΣΗΝΗ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  Στη Μεσσήνη (Νησί) κάθε χρόνο το πρωί της Καθαρής Δευτέρας γίνεται αναπαράσταση της «Κρεμάλας της γρια- Συκούς». Το περιστατικό είναι ιστορικό και συνέβη το καλοκαίρι του 1825 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1828). Τότε ο Ιμπραήμ πασάς, μετά τη νίκη του στο Μανιάκι, ήρθε στο Νησί και το κατέστρεψε ολοσχερώς. Στρατοπέδευσε έξω από την πόλη στη θέση Μπούκα και έκανε σχέδια για την επίθεση κατά της Μάνης, γνωρίζοντας ότι οι Μανιάτες τον περίμεναν στη θέση Βέργα έξω από την Καλαμάτα για να του φράξουν το δρόμο. Την παραμονή της επίθεσης είδε ένα όνειρο και τρόμαξε.
  Οι άνθρωποί του για να τον ησυχάσουν έφεραν μια γριά ονειροκρίτισσα, τη γρια-Συκού, η οποία, μόλις άκουσε το όνειρο, χάρηκε και του είπε ότι «μεγάλη συφορά και κακό θα τον βρεί», όπως και έγινε, αφού στη μάχη της Βέργας που ακολούθησε οι Αιγύπτιοι γνώρισαν μεγάλη ήττα. Όταν γύρισε στο Νησί ο Ιμπραήμ, βρήκε τη γρια-Συκού και την κρέμασε.
  Σε ανάμνηση εκείνου του περιστατικού γίνεται κάθε χρόνο αναπαράσταση, η οποία έχει ενταχθεί στις αποκριάτικες καρναβαλικές εκδηλώσεις της Μεσσήνης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Εμποροπανήγυρεις

Εορτή της Παναγίας της Μονής Βουλκάνου

20/9/2002 - 29/9/2002

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ