gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ Χωριό ΦΘΙΩΤΙΔΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (3)

Εθιμικές

Αι Γιάννης

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
6/1
Το έθιμο του «Αι-Γιαννιού» αποτελεί κληρονομιά των κατοίκων του Δ.Δ Γοργοποτάμου, το οποίο διατηρείται ανέπαφο μέχρι σήμερα. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ανήμερα των Φώτων το απόγευμα μικροί και μεγάλοι μαζεύονται στο καφενείο του χωριού και ξεκινούν το τραγούδι από σπίτι σε σπίτι. Τραγουδάνε το τραγούδι του « Αι-Γιαννιού » σε όλους τους Γιάννηδες, τις Γιαννούλες, τους Φώτηδες και τις Φωτεινές. Οι εορταζόμενοι τους φιλεύουν παραδοσιακά λουκάνικα, χειροποίητες πίτες, και τους κερνάνε σπιτικό κρασί. Αυτοί με την σειρά τους πίνουν στην υγειά τους και τους εύχονται τα « χρόνια πολλά ». Φεύγοντας, ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού, τους δίνει νταμιτζάνες με κρασί, λουκάνικα, μπουμπάρια, κοτόπουλα, κουνέλια, τα οποία αναλαμβάνουν κάποιοι να τα μαγειρέψουν για το βραδινό γλέντι, που γίνεται στο τοπικό καφενείο και στο οποίο προσκαλούνται όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Το γλέντι κρατάει μέχρι πρωίας, δίνοντας την ευκαιρία στους χωριανούς να θυμηθούν τα παλιά και να γλεντήσουν. Το έθιμο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γοργοποτάμου «Αγιος Γεώργιος» με την οικονομική στήριξη του Δήμου Γοργοποτάμου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γοργοποτάμου


Ιστορικές αναμνήσεις

Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

  Κάθε χρόνο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, οργανώνεται από τον Δήμο Γοργοποτάμου ο Εορτασμός της επετείου του αποκορυφώματος της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη της ιστορικής γέφυρας του Γοργοποτάμου. Με κάθε επισημότητα αλλά και με συγκίνηση συγκεντρώνονται όλοι, απόγονοι αλλά και επιζώντες Έλληνες και ξένοι, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης. Το παρόν δίνουν, όλος ο πολιτικός κόσμος, αντιστασιακές οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Πανηγύρια

Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

6/8

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ