gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΚΡΑΤΑ Κωμόπολη ΑΧΑΪΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (6)

Καρναβάλια

Ακρατινό Καρναβάλι

ΑΚΡΑΤΑ (Κωμόπολη) ΑΧΑΪΑ

Πανηγύρια

Αγίου Παντελεήμονα

ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑ (Οικισμός) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
27/7

Προφήτη Ηλία

20/7

Γενέσιον Προδρόμου

24/6

Αγίου Τρύφωνα

1/2

  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι τρεις από τους τέσσερις αγίους της Ποταμιάς γιορτάζουν στα μέσα του καλοκαιριού, μέσα σ' ένα μήνα περίπου. Την περίοδο αυτή η Ποταμιά έχει όλα τα σπίτια ανοιχτά. Υπάρχει χρόνος για εκκλησιασμό και για πανηγύρι.
  Η προτίμηση των Ποταμιτών - Πλατανιωτών σε συγκεκριμένους Αγίους συνδέεται με τις γεωργικές τους ανάγκες. Η γιορτή του Αγ. Τρύφωνα (1η Φεβρουαρίου) αποτελεί το χρονικό σημάδι για ν' αρχίσει το κλάδεμα των αμπελιών. Γινόταν επίσης το ράντισμα των χωραφιών με αγιασμό για προστασία. Η γιορτή του Αϊ-Γιαννιού (24 Ιουνίου) με τις χαρακτηριστικές φωτιές, συμπίπτει με την εποχή που ο ήλιος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της πορείας του και σταδιακά αρχίζει το μίκρεμα της μέρας. Ο Αϊ-Λιας και η γιορτή του στις 20 Ιουλίου είναι ο ρυθμιστής των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με την παράδοση από την ημέρα της γιορτής του ο καιρός γυρίζει αλλιώς. Ο Αγιος Παντελεήμονας στις 27 Ιουλίου κλείνει τον ετήσιο πανηγυρικό κύκλο της Ποταμιάς. Από το νέο αλεύρι γίνεται αρτοκλασία για την υγεία όλων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ακράτας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ