gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Χιονοδρομικό κέντρο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ Χιονοδρομικό κέντρο ΕΔΕΣΣΑ" .


Χιονοδρομικό κέντρο (2)

Κόμβοι επίσημοι

Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν - Βόρρας

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 32000

Όρος: Βόρας

Υψόμετρο: 2040 μ.- 2480 μ.

Η βάση του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στα 2040 μ., Κεντρικό κτήριο Σαλέ: 2040 μ., Υψηλότερη κορυφή: 2524 μ., Υψηλότερος αναβατήρας: 2480 μ., Μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά lift: 290 μ., Μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά πίστας: 440 μ.

Το όρος Βόρας βρίσκεται στα σύνορα με το κράτος της F.Y.R.O.M. και η κορυφογραμμή του αποτελεί την οριογραμμή μεταξύ των δύο κρατών. Είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο (2917 μ.) και τον Σμόλικα (2637 μ.), με υψόμετρο 2524 μ., στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμάκτσαλαν. Η θέα από το βουνό είναι καταπληκτική, αφού μπορεί κανείς με γυμνό μάτι να παρατηρήσει μέχρι το Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου και, φυσικά, το απέναντι Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας.

Προέλευση ονομασίας

Η λέξη "Καϊμάκτσαλαν" έχει τούρκικες ρίζες και σημαίνει κατά λέξη "ο κλέφτης του καϊμακιού, του αφρού". Το γιατί δόθηκε αυτή η ονομασία δεν είναι εξακριβωμένο (υπάρχουν αρκετές ερμηνείες).

Πίστες

8 πίστες συνολικού μήκους 10 χμ., από τις οποίες:
  • 4 κόκκινες:
    • Νο 3, μήκους 1000 μ. Εξυπηρετείται από τον αναβατήρα Σαραντόβρυση 1. Για πιο προχωρημένους χιονοδρόμους.
    • Νο 4, μήκους 2000 μ. Εξυπηρετείται από τον αναβατήρα Σαραντόβρυση 1. Για προχωρημένους χιονοδρόμους.
    • Νο 6 μήκους 1000 μ. Εξυπηρετείται από τον αναβατήρα Κρέμαση. Η καλύτερη πίστα του κέντρου για όσους γνωρίζουν σκι.
    • Νο 8, μήκους 700 μ. Εξυπηρετείται από τον αναβατήρα Μετερίζι.
  • 4 μπλε:
    • Νο 2, μήκους 2200 μ. Εξυπηρετείται από τον αναβατήρα Σαραντόβρυση 1. Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα που διαθέτει το χιονοδρομικό.
    • Νο 5 μήκους 1200 μ. Εξυπηρετείται από τον αναβατήρα Κρέμαση.
    • Νο 7, μήκους 1000μ. Εξυπηρετείται από τον αναβατήρα Μετερίζι.
    • Νο 9, μήκους 900 μ. Εξυπηρετείται από τον αναβατήρα Σαραντόβρυση 2. Για όσους μαθαίνουν τώρα σκι.

Αναβατήρες

  • 1 εναέριος διθέσιος αναβατήρας (Σαραντόβρυση 1), δυναμικότητας 1200 ατόμων/ώρα (Αφετηρία στα 2080 μ.- Κορυφή στα 2380 μ.).
  • 1 συρόμενος διθέσιος αναβατήρας (Κρέμαση) δυναμικότητας 951 ατόμων/ώρα (Αφετηρία στα 2230 μ.- Κορυφή στα 2470 μ.).
  • 2 συρόμενοι μονοθέσιοι αναβατήρες
    • Σαραντόβρυση 2, δυναμικότητας 900 ατόμων/ώρα (Αφετηρία στα 2080 μ.- Κορυφή στα 2200 μ.).
    •  Μετερίζι, δυναμικότητας 500 ατόμων/ώρα (Αφετηρία στα 2030 μ.- Κορυφή στα 2120 μ.).
  • 2 αναβατήρες αρχαρίων ή baby-lifts. Και οι 2 βρίσκονται ακριβώς μπροστά από το κεντρικό Σαλέ και εξυπηρετούν ο μεν ένας τις ανάγκες όσων θέλουν μόνοι τους να μάθουν σκι, καθώς και τα παιδιά που αρχίζουν το σπορ, ο δε άλλος τις ανάγκες των δύο σχολών εκμάθησης σκι και snowboard.

Λοιπές εγκαταστάσεις /υπηρεσίες

  • Chalet: Βρίσκεται στη βάση τoυ Χιονοδρομικού Κέντρου (στα 2050 μ.). Μέσα από τις τεράστιες τζαμαρίες του έχετε θέα προς τις πίστες. Διαθέτει, επίσης, πρόσβαση και χώρους υγιεινής για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στον 1ο όροφο υπάρχει το Top Bar, το οποίο περιβάλλεται από τζαμαρία με ανεμπόδιστη θέα στο βουνό. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται το ανανεωμένο εστιατόριο, το οποίο προσφέρει πλούσια πιάτα, με θέα στις πίστες. Στο κέντρο του ισογείου του chalet, βρίσκεται το snack bar. Τέλος, το Orange bar, ένα open air mini bar σε σχήμα πορτοκαλιού, ακριβώς έξω από το chalet, είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει όσους επιθυμούν να πιουν τον καφέ ή το ποτό τους έξω.
  • Snowbar motion: Βρίσκεται στη βάση του κεντρικού αναβατήρα, στην τοποθεσία Σαραντόβρυση. Κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 2001 και λειτούργησε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Αποτελείται από ένα κτήριο 110 τ.μ., εσωτερικά διακοσμημένο με πέτρα και ξύλο, εξωτερικό πέτρινο μπαλκόνι 110 τ.μ. στη νότια πλευρά και ξύλινο μπαλκόνι 80 τ.μ. τριών επιπέδων στην βόρεια πλευρά. Ο εσωτερικός χώρος εξυπηρετεί συνολικά 250 επισκέπτες. Διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης, εξαερισμού, ήχου και φωτισμού, βασισμένο στα πρότυπα των chalet των χιονοδρομικών κέντρων του εξωτερικού. Η μαγευτική θέα προς τις πίστες, το τζάκι, η καλή μουσική το έχουν καταστήσει σημείο συνάντησης για καφέ, ποτό και snacks. Τέλος, η επέκτασή του με ένα icebar μέσα στο χιόνι, το οποίο συνοδεύεται από 100 ξαπλώστρες, δίνει τη δυνατότητα στους πιο τολμηρούς να χαλαρώσουν μέσα στο χιόνι.
  • Σχολές σκι και snowboard.
  • Κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, snowboard & snowmobile.
  • Αυτόματο σύστημα έκδοσης & ελέγχου εισιτηρίων.
  • Χώροι στάθμευσης.

Ιδιαίτερες υπηρεσίες

  • Snowmobilesrent:
    Σε χώρο που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το κεντρικό σαλέ και δίπλα στο χώρο στάθμευσης, μπορείτε να δοκιμάσετε μια βόλτα με τα snowmobiles, σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα που πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Υπάρχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση 6 snowmobile, με δυνατότητα μεταφοράς και συνεπιβάτη. Κατάλληλα για άτομα άνω των 18 ετών.
  • Όχημα μεταφοράς στην κορυφή:
    Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να φτάσει στην κορυφή (2524 μ.) με ειδικό όχημα (snowcat), για να επισκεφθεί το μοναδικό σε θέα εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, να φωτογραφηθεί ή να παίξει χιονοπόλεμο. Αναχωρήσεις από το κεντρικό chalet κάθε Σάββατο - Κυριακή και αργίες ανά μία ώρα, από τις 10:00 έως 15:00. Καθημερινές, κατόπιν συνεννόησης.

Πρόσβαση /Οδικό δίκτυο

Το 1996 ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος πρόσβασης, ενώ το 2002 πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη και δεύτερης οδού πρόσβασης από την πλευρά του Δ.Δ. Κερασιών του Δήμου Έδεσσας.

Λειτουργία

Το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Άλλες σημειώσεις

Το Χιονοδρομικό Κέντρο άρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά το 1994, με δύο αναβατήρες και ένα καταφύγιο. Η πρόσβαση γινόταν μέσω χωμάτινης διαδρομής μήκους 17 χμ.

Επίσημα άρχισε να λειτουργεί, μετά την παραχώρηση της διαχείρισής του σε ιδιώτες επιχειρηματίες, το 1995. Στα χρόνια που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκαν διάφορες βελτιωτικές εργασίες όπως ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης, εγκατάσταση νέων και επέκταση παλαιών αναβατήρων, ανακαίνιση κεντρικού σαλέ κ.α.  Το 2003 τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου αναλαμβάνει η ίδια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, που είναι και κάτοχος των εγκαταστάσεων, μέσω της αναπτυξιακής εταιρίας που διαθέτει, της ΕΥΡΩΑΠ.

Το 2004 εγκαθίσταται ο τέταρτος αναβατήρας, συρόμενου τύπου «πιάτο» στη θέση "Σαραντόβρυση", ανακαινίζεται πλήρως το κτήριο του κεντρικού σαλέ και κατασκευάζονται καινούργια κτήρια για τη στέγαση διαφόρων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στο Χ.Κ.

Το 2005 πραγματοποιείται η εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιόνωσης, η οποία καλύπτει με τεχνητό χιόνι τις πίστες Νο 7, 8 & Μ1 και τις πίστες όπου βρίσκονται οι σχολές σκι και οι αναβατήρες των αρχαρίων μπροστά από το σαλέ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η συνεχής κάλυψη των πιστών με χιόνι, η ανανέωση της ποιότητάς του και η ανανέωση του χιονιού σε σημεία των πιστών στα οποία λόγω της μορφολογίας τους ή του προσανατολισμού τους παρουσιάζουν πρόβλημα διατήρησης του χιονιού. Το σύστημα περιλαμβάνει:

  • Τέσσερις κινητές μονάδες παραγωγής χιονιού (κανόνια).
  • Έξι μπαστούνια (sticks) -ψεκαστήρες χιονιού.
  • Δεκατρείς συνολικά παροχές, για την σύνδεση των μονάδων παραγωγής χιονιού.
  • Υπόγεια δεξαμενή νερού.
  • Αντλιοστάσιο.
Το 2007 ολοκληρώνεται η εγκατάσταση σε όλους τους αναβατήρες συστήματος αυτόματης έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων.

Υπηρεσίες στη γύρω περιοχή

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν παραδοσιακοί οικισμοί με αγροτουριστικούς ξενώνες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες της περιοχής.

Αξιοθέατα /δραστηριότητες στη γύρω περιοχή

Στην κορυφή του όρους Καϊμάκτσαλαν/Βόρα και επί της γραμμής των συνόρων υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου. Είναι κατασκευασμένο σε ρυθμό καθολικό και υπάρχει στο υπόγειό του κενοτάφιο των θυμάτων που έπεσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στις πλαγιές του. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στις περιοχές Nature 2000. Στους πρόποδες του όρους βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος, που απλώνεται στα γεωγραφικά όρια τριών Νομών (Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης) και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramshar.

Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται, ακόμη: το αεροδρόμιο Ζέρβης που εξυπηρετεί ανεμοπλάνα και σχολές εκμάθησης ανεμοπορίας και αλεξιπτώτου πλαγιάς, τα ιαματικά λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας, γνωστά ως Πόζαρ, στα οποία υπάρχουν πισίνες με αναβλύζον ιαματικό νερό (σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου), ο υγροβιότοπος Αγρας-Νησίου-Βρυττών με μεγάλη ποικιλία ορνιθοπανίδας και, φυσικά, η πόλη της Έδεσσας με τους καταρράκτες της, την παραδοσιακή συνοικία του Βαροσίου, το καναβουργείο, τους μύλους, το ενυδρείο γλυκού νερού, την αρχαία πόλη στο Λόγγο κ.ά.

Links

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ