gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Χωριό ΠΡΕΣΠΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γερμανού

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 51419
Φαξ: +30 23850 51419
  Πρόκειται για το πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής με σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική. Η ομώνυμη Βυζαντινή εκκλησία αποτέλεσε τον πυρήνα του σημερινού χωριού και χρονολογείται στις αρχές 11ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ολοκληρώθηκαν σε τρεις φάσεις. Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο μονόχωρος ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Πάνω από την πλατεία του χωριού και δίπλα στο ταχυδρομείο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή, τις διαδρομές πεζοπορία, τα σημεία παρατήρησης πουλιών και τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Στα βορειοδυτικά του χωριού περνά το ρέμα του Αγίου Γερμανού, το οποίο φιλοξενεί ένα ενδημικό και απειλούμενο υποείδος πέστροφας. Κοντά στο ποτάμι βρίσκονται και οι αναπαλαιωμένοι νερόμυλοι και ακολουθώντας τα μονοπάτια μπορεί κανείς να φθάσει στα εντυπωσιακά μικτά δάση οξιάς ελάτης και τις κορυφές Δεσποτικό (2.334μ) και Καλό Νερό ή Μπελλαβόδα (2.177μ).

Βαρνούς, όρος

ΒΑΡΝΟΥΣ (Οροσειρά) ΠΡΕΣΠΕΣ
  Οροσειρά της Δυτικής Μακεδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Πρέσπες και στην πεδιάδα του Μοναστηρίου - Φλώρινας. Ψηλότερη κορυφή της είναι το Περιστέρι, που φθάνει σε ύψος το 2.532 μ., στη Γιουγκοσλαβία, και του οποίου προέκταση είναι η κορυφή Βίτσι στην Ελλάδα. Μεταξύ του Περιστερίου και του Βίτσι βρίσκεται η διάβαση από τον αχένα του Πισοδερίου, σε υψόμετρο 1.527. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου πολέμου, το όρος Βαρνούς ήταν έρεισμα των Γερμανο-βουλγάρων. Στην περιοχή του έγιναν πολλές πεισματώδεις μάχες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από το λήμμα Βαρνούς της εγκυκλοπαίδειας ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ, των εκδόσεων Πάπυρος Γραφικές Τέχνες


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ