gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΛΩΡΙΝΑ Πόλη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

Βίτσι

ΒΕΡΝΟ (Βουνό) ΦΛΩΡΙΝΑ
  Κορυφή του όρους Βέρνο της Δυτικής Μακεδονίας, που έχει δώσει το όνομά της σε ολόκληρο το όρος, και παρέμεινε στη νεώτερη ιστορία λόγω των σκληρών μαχών που έγιναν στις ψηλές ράχες του το 1948, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου. Βρίσκεται στο μέσο της απόστασης Φλώρινα - Καστοριά και έχει υψόμετρο 2.128. Αλλες κορυφές του Όρους Βέρνο είναι η Βίγλα (1.932 μέτρα), η Τσούκα (1.679 μέτρα) και το Πλατύ (1.759 μέτρα). Το Βέρνο αποτελεί νοτιοανατολική συνέχεια του Βαρνούντος (Περιστεριού) και καθορίζει σε μεγάλη έκταση τα σύνορα του νομού Φλώρινας με τον νομό Καστοριάς. Το Βίτσι αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις μετακινήσεις από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Ανάμεσα στο Όρος Βίτσι (Βέρνο) και το Όρος Βαρνούς (Περιστέρι), που υψώνεται βορειοδυτικά από τη Φλώρινα, βρίσκεται η διάβαση Πισοδερίου, από την οποία διέρχεται η οδός Φλώρινας-Καστοριάς με διακλάδωση προς την Κορυτσά (Αλβανία). Η οδός αυτή, μαζί με την οδό Ιωαννίνων-Αργυροκάστρου, ήταν οι μόνες αρτηρίες ανεφοδιασμού του ελληνικού στρατού που μαχόταν επί αλβανικού εδάφους κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941. Πολύ νοτιότερα, ανάμεσα στο Όρος Βίτσι και το Όρος Μορίκι, βρίσκονται τα Στενά της Κλεισούρας (ανατολικά από τη Λίμνη της Καστοριάς). Ολόκληρη η οροσειρά αποτελεί το σύνορο των νομών Καστοριάς και Φλώρινας. Από το Όρος Βίτσι πηγάζουν οι ποταμοί Βυσσινέας, που χύνεται στη βόρεια ακτή της Λίμνης Καστοριάς και ο Ξηροπόταμος, που ακολουθεί πορεία προς Νότον και αφού στραφεί προς Δυσμάς εκβάλλει στην ανατολική ακτή της Λίμνης της Καστοριάς. Στις πλαγιές του βουνού υπάρχουν δάση από οξιές, έλατα και βαλανιδιές.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από το λήμμα Βίτσι της εγκυκλοπαίδειας ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ, των εκδόσεων Πάπυρος Γραφικές Τέχνες


ΠΙΣΟΔΕΡΙ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΦΛΩΡΙΝΑ

Στο 20ο χλμ. δυτικά προς Πρέσπα, και στον αυχένα Βίγλας-Πισοδερίου (1650 μ.), όπου ενώνονται ο Βαρνούς με το Βέρνον, υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο, το μόνο της Ελλάδας πάνω σε εθνική οδό που, εκτός απ΄ τα 2-3 μέτρα χιόνι, διαθέτει:

  1. αναβατήρα 80 μ. για 600 άτομα την ώρα, εναέριο διθέσιο,
  2. αναβατήρα 3.500 μ., εναέριο διθέσιο,
  3. 2 baby-lifts,
  4. 11 πίστες (και 4 παιδικές), εγκεκριμένες από τον F.I.S, που εξυπηρετούν τους χιονοδρόμους και αθλητές.

Στη Βίγλα πραγματοποιούνται και διεθνείς χιονοδρομικοί αγώνες.
(κείμενο: Λάζαρος Α. Μέλιος)

Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας-Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ