gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ Πόλη ΤΡΙΚΑΛΑ" .


Κεντρικές σελίδες (10)

Ανάμεικτα

Αγία Παρασκευή

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Το χωριό είναι οικισμός της Καλαμπάκας, απέχει 10χμ. από αυτή και βρίσκεται σε υψόμετρο 340μ. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου με αξιόλογες τοιχογραφίες. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθολικό διαλυμένης μονής. Βόρεια του χωριού και σε μικρή απόσταση υπάρχει στη θέση "Κόντενα" το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου. Απέναντι από το εκκλησάκι είναι ο καταρράκτης που εντυπωσιάζει όταν υπάρχει νερό. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Βιτουμά

ΒΥΤΟΥΜΑΣ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Το χωριό είναι οικισμός της Καλαμπάκας και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 240μ. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Στον οικισμό υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου εκ Βουναίνης, πάνω δε από το χωριό διακρίνονται ακόμη και σήμερα τα απομεινάρια αρχαίου κάστρου. Στα δυτικά του χωριού και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται η γυναικεία μονή Βυτουμά σε υψόμετρο 550μ., όπου στο καθολικό της υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες. Κατά τη Τουρκική κατοχή και την Γερμανική κατοχή έβρισκαν καταφύγιο στην περιοχή Βυτουμά οι κάτοικοι της Καλαμπάκας και της γύρω περιοχής. Στις 9 Μαΐου ο οικισμός πανηγυρίζει.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμπάκας

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (Πόλη) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Στα βορειοδυτικά της Θεσσαλίας κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων βρίσκεται η Καλαμπάκα, μία σύγχρονη πόλη με πλούσια ιστορική παράδοση και σημαντική τουριστική ανάπτυξη.
  Δυτικά της Καλαμπάκας υψώνεται το όρος Κόζιακας, με τον ποταμό Πηνειό να διασχίζει την κοιλάδα στους πρόποδές του.
  Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε κατά τον 10ο-11ο αιώνα και διατηρείται εξαιρετικά στο πέρασμα των χρόνων. Είναι πολύ γνωστή για τον άμβωνά της στο κέντρο του ναού, μοναδικό στην Ορθόδοξη αρχιτεκτονική, καθώς και για το τέμπλο της, έργο των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.
  Στο 3ο χλμ. Καλαμπάκας-Τρικάλων, βρίσκεται το χωριό Θεόπετρα γνωστό για τα ευρήματα της Νεολιθικής εποχής σε μια κοντινή σπηλιά.
  Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περιοχή λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις.
  Η Καλαμπάκα είναι ακόμη γνωστή για τα εργαστήρια Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστρακίου

ΚΑΣΤΡΑΚΙ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Τηλέφωνο: +30 24320 22523
  Το κέντρο μιας αμφιθεατρικής "τοποθεσίας" που σχηματίζεται από τους βράχους των Μετεώρων, 1 χλμ. πάνω από την Καλαμπάκα, συναντούμε το χωριό Καστράκι, μια πλούσια περιοχή όπου μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά προϊόντα σε αφθονία.
  Το διατηρητέο παλαιό χωριό, με τα στενά δρομάκια και τα παλιά σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παρουσιάζει μια αξιοθαύμαστη εικόνα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Καστράκι

  Το Καστράκι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, αμφιθεατρικά κτισμένο, και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαμπάκας. Η ιστορία του χάνεται μέσα στην πορεία των χρόνων.
  Στο ανατολικό του τμήμα υπάρχει η παλαιά γραφική συνοικία του χωριού και πιο πάνω το "Αδράχτι", βράχος μικρός αλλά εντυπωσιακός λόγω της μορφής και της θέσης στήριξης. Είναι κυρίως το ορμητήριο των αναρριχητών που έρχονται από διάφορα μέρη, για να θαυμάσουν το τοπίο που σχηματίζεται από τους βράχους.
Το Καστράκι έχει σημαντική παράδοση, έθιμα, δημοτικά τραγούδια που όλα παρουσιάζουν μια μοναδικότητα. Αξίζει ο επισκέπτης να περπατήσει στα μικρά δρομάκια του χωριού κυρίως του παλιού, να διαβεί τα μονοπάτια ανάμεσα στους βράχους και να επισκεφτεί τις σκήτες, τα εξωκλήσια, τα μοναστήρια και διάφορες τοποθεσίες της περιοχής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Κορομηλιά

ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ (Οικισμός) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Η Κορομηλιά είναι παραθεριστικός οικισμός σε υψόμετρο 1.150μ., που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από βλάχους του Περιβολιού Γρεβενών. Ο δρόμος προς τον οικισμό είναι πολύ ανηφορικός. Ο οικισμός ήταν καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής Καλαμπάκας κατά τη περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

ΜΕΤΕΩΡΑ (Τοποθεσία ιδιαίτερης ομορφιάς) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO, το σημαντικότερο της Θεσσαλίας. Το πιο αξιόλογο, μετά το Αγιο Όρος, Μοναστικό Κέντρο στην Ελλάδα.
  Στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων ήρθαν τον 11ο αιώνα οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί και λίγο αργότερα αποτέλεσαν τη Σκήτη της Δούπιανης. Το 14ο αιώνα ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στο Μεγάλο Μετέωρο. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά, ερημητήρια και ασκηταριά άνθισαν διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια.
  Σήμερα σώζονται ακέραια και λειτουργούν τα μοναστήρια: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδος, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.
  Καθημερινά συρρέουν αμέτρητοι επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης για περισυλλογή και προσευχή. Γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν το απερίγραπτο φυσικό τοπίο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και αγιογραφία, μελετούν τα ανεκτίμητα κειμήλια.
  Μπροστά τους απλώνεται η Καλαμπάκα με τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (11ος αιώνας), το Καστράκι. Τόποι γραφικοί, με φιλόξενους κατοίκους, πλούσια πολιτιστική ζωή και σύγχρονη τουριστική υποδομή.
(κείμενο: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Τρικάλων - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής.

Μουργκάνι

ΜΟΥΡΓΚΑΝΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Στο Δ.Δ. Κερασιάς ανήκει και ο οικισμός Μουργκάνι που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 290μ. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο οικισμός βρίσκεται στο κομβικό σημείο Γρεβενών - Ιωαννίνων - Ασπροποτάμου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Νέα Ζωή

ΝΕΑ ΖΩΗ (Οικισμός) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Η Κοινότητα της Νέας Ζωής βρίσκεται σε υψόμετρο 500μ. και έχει περίπου 170 κατοίκους, από εδώ πηγάζει ο Ληθαίος ποταμός. Πριν τον οικισμό υπάρχει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με σημαντικές τοιχογραφίες, καθολικό διαλυμένης μονής, μετόχι της μονής του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και κατά δεύτερο λόγο με την γεωργία. Πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου της Αγ. Κυριακής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Τριφυλλιά

ΤΡΙΦΥΛΛΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Ο οικισμός Τριφυλλιά ανήκει στο χωριό Κρύα Βρύση και είναι κτισμένος σε υψόμετρο 290μ. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ